Nu sunt eu nici expertă în Columbia, și nu am vizitat nici măcar jumătate din ceea ce are de oferit țara asta turiștilor. Nu cred că este atât de periculoasă pe cât se vorbește, câtă vreme rămâi în perimetrele populare, mai ales că în ultimii 10 ani Columbia a intrat tot mai puternic în circuitul turistic mondial.
Pe mine pașii și excursia de la Bodhi Retreats m-au purtat în zona de munte, acolo unde plantațiile de cafea acoperă versanții, dar și pe malul Mării Caraibelor, acolo unde palmierii înaintează până în apă. Așa că mă voi referi pe scurt doar la aceste locuri.
Salento
Nu mă pot hotărî dacă mi-a plăcut mai mult Salento sau Cartagena dintre orașele vizitate în Columbia. Salento este un orășel de munte ce a devenit foarte turistic, cu case zugrăvite în cele mai vii și spectaculoase combinații de culori, cu o piață centrală și o stradă pietonală împânzită de magazinașe și restaurante. De aici este locul de plecare spre Valle de Cocora, un loc emblematic al Columbiei, cu munți împânziți de palmierii de ceară, copacul național, dar și spre fermele de cafea, iar orășelul în sine este clar de vizitat.
Din toate locurile din Columbia în care am fost, aici sunt cele mai bune prețuri, și la mâncare/ băutură, dar și pentru suveniruri și diverse chestii de cumpărat. Așa că sfatul meu este să puneți Salento pe harta voastră de călătorie în Columbia.
Valea Cocora este un spațiu vast, cu versanți înverziți și decorați cu siluetele filiforme ale palmierilor de ceară ce se înalță mult deasupra pământului, ca niște soldați pe picioroange care scrutează orizontul. Este un loc turistic, cu multe ocazii de poză, cu vreme schimbătoare și trasee montane pe care le poți urma până la căderea nopții. Nu îți trebuie echipament special însă, dacă mergi doar pentru colinele cu palmieri, o pereche de pantofi sport este suficientă.
Deși activitatea principală a plantațiilor de cafea este agricultura, multe dintre fermele din zonă sunt deschise și turiștilor, cu tururi ghidate ale culturilor de cafea și, evident, degustarea produsului finit. Cred că este o experiență care merită încercată, dacă tot te găsești pe tărâmul lor.
La plantațiile de coca, ghizii au fost mai puțin prietenoși… Glumesc, nu am avut suficiente relații ca să mergem să vizităm și un astfel de stabiliment, deși nu erau prea departe, din câte am înțeles.
Barichara
Rămânând în interiorul țării, nu pot să nu spun două vorbe despre Barichara, localitatea considerată cea mai frumoasă din Columbia. Cam asta e titulatura ei, însă nu înțeleg prea bine de ce. Odată ce ați fost în Salento, Barichara este pistol cu apă. Un sat mare, tipic, cu clădiri obișnuite, clasica piațetă centrală dominată de catedrală, câteva restaurante și magazine. Punct. Ah! Și o grădină botanică în vârf de deal, dar și o panoramă frumoasă (în poza din deschidere), ce-i drept, peste vale. Dar dacă nu aveți treabă prin zonă, nu are rost să includeți Barichara în traseul vostru columbian.
Despre ce trebuie să știi înainte de a pleca în Columbia, aici.
Despre Bogota, aici.
Despre mâncarea columbiană, aici.
[…] ce zilele trecute v-am plimbat pe la munte în Columbia, iată că a venit rândul litoralului să se desfășoare în fața […]