Începe sezonul de Thailanda acușica, iar eu sunt mult în urmă cu postările de acolo, așa că azi m-am așezat cât de cât confortabil și mă apuc să scriu una-alta despre ce să vizitezi în Chiang Mai.
Din păcate, am stat cam puțin în acest oraș pe care eu îl consider un fel de Cluj al Thailandei. Nu sunt eu fană Cluj, dar am devenit fană Chiang Mai. Când mi-am programat turul prin Thailanda, deși toată lumea îmi spusese că trebuie neapărat să ajung și acolo, nu mi-am programat decât vreo 3-4 zile. Și mi-a părut rău. Dar cum eu eram setată pe plajă, iar Chiang Mai-ul nu este la mare, nu am crezut că am de ce să stau mai mult. Bine, dacă bagi la foc continuu, îți ajung și 3 zile, dar dacă vrei să te bucuri de loc, atunci merită să petreci acolo vreo săptămână.
Temple
Chiang Mai este considerat orașul templelor. Sunt 117 temple în oraș, din care vreo 10-15 sunt cele mai importante și, ce este interesant, este că sunt diferite între ele. Pentru unele trebuie să plătiți intrare, fiind puncte de atracție turistică, însă pentru majoritatea, nu. Cea mai mare parte din ele se află în pătrat sau orașul vechi.
Găsiți mult mai multă informație documentată despre fiecare templu în parte pe net, astfel încât să puteți alege pe care să le vizitați. Eu am avut o lista de câteva, iar apoi, am intrat în tot ce îmi ieșea în cale, având în vedere că m-am deplasat numai pe jos cât am stat acolo. Doar drumul de la și la aeroport l-am făcut cu taxi.
Pătratul și exteriorul
Când i-am întrebat și eu pe alții mai experți într-ale Thailandei decât mine unde să îmi iau cazare, mi s-a spus să îmi iau în pătrat. Ce e ăla?! Uită-te pe hartă și o să vezi. Și am văzut! Este fix un pătrat, orașul vechi delimitat de canale pe toate laturile. Și aceasta este cea mai turistică zonă.
Străduțe mai mici sau adevărate bulevarde, hoteluri, restaurante, cafenele, tarabe de street food, saloane de masaj, săli de muay thai, temple, școli și case obișnuite. Așa arată pătratul în care turismul se împletește ușor de localul. La mersul meu este cam jumătate de oră de străbătut de la o latură la alta, așa că voi puteți să îl faceți lejer la pas în vreo 40 de minute. Dincolo de pătratul cu clădiri istorice, se întinde orașul nou pe toate direcțiile, cu blocuri, mall-uri, piețe. Am trecut gârla de câteva ori, ba să ajung la mall și strada cu restaurante (Nimmanhaemin), ba să merg la o spectaculoasă piață (bine, este un pic pleonastic în Thailanda să spui piață spectaculoasă, pentru că toate sunt), ba să merg la centrul cultural.
Evident că dacă vreți să explorați orașul, trebuie să ieșiți din pătrat, dar chiar și așa, acest cartier, să ii zicem, este esența Chiang Mai-ului.
Warorot market
Vă spuneam de piața spectaculoasă. Aceasta este o zonă atât de piață agro-alimentară, cât și de bazar și de piață de mâncare gătită, și care se continuă și cu o piață de flori și obiecte ritualice pentru multele temple din oraș.
Piața se întâmplă în clădiri acoperite, iar zona de street food de la subsol este foarte aglomerată. Pe seară aceasta se închide lăsând locul tarabelor exterioare cu mâncare să se desfășoare. Piața este deschisă zilnic de la 5 dimineața până la 10 seara, deci aveți tot timpul să veniți.
Tot la capitolul piețe se încadrează și Chiang Mai Night Bazaar. Pe lângă clădirea în sine, toată zona este o mare piața de desfacere pentru orice, de la suveniruri la haine și chestii de uz comun. Și, evident, ca orice piață de noapte thailandeză care se respectă, are și standurile de mâncare. De exemplu, aici am mâncat un khao soi delicios, o mâncare specifică nordului, ceva între supă și tocană.
Old Chiang Mai Cultural Center
O activitate interesantă pentru mine a fost seara petrecută la Old Chiang Mai Cultural Center. După cum îi spune și numele, este un centru cultural care are în fiecare seară o combinație de cină cu spectacol tradițional. Sunt și ceva standuri cu vânzare în complex, însă cina cu spectacolul sunt interesante. Prețul nu este mic, dar nici prohibitiv, și poți alege să stai la masă sau, tradițional, pe jos. Meniul este unul din nordul Thailandei, acolo unde grupul etnic lana este majoritar. Așa că fiți siguri că nu o să primiți clasicele tom yum și pad thai, ci va fi o experiență culinară diferită.
Chiang Rai
Aflat la vreo 3 ore distanță de Chiang Mai este orașul Chiang Rai, o altă bijuterie a nordului în ceea ce privește templele. Mai exact, sunt două temple emblematice, care sunt sinonime cu acest loc: Templul Alb și Templul Albastru. Puteți să vă luați de pe net sau direct din agențiile de turism locale (ceea ce am făcut eu, mai ales că aici poți și negocia cu ei) excursii de o zi la Chiang Rai, care, pe lângă temple, includ și o vizită la un trib al femeilor cu gât lung. Templele ca templele, că sunt spectaculoase, nu am ce zice, dar pe mine chiar mă interesa această experiență culturală la long neck. Am auzit și că cele la care merg excursiile astea obișnuite sunt mai curând un fel de zoo, că ar fi mai curând „plantate” acolo, dar până la urmă, tot interacționezi cu o cultură deosebită, chit că toată lumea vine la ei ca la bâlci. La fel a fost și în Kenya, când am vizitat contra cost un sat de masai.
La această excursie, bonus, în Chiang Rai am vizitat și Casa Neagră, nu Templul Negru, cum este uneori greșit denumit, un muzeu creat de un artist local faimos, în care pe lângă operele sale, găsești obiecte de patrimoniu și o impresionantă colecție de falusuri.
Ce nu am apucat să văd
O altă excursie din zonă pe care puteți să o faceți este până în orașul Pai, despre care mi s-a spus că este frumos, pitoresc și destul de hippiot. Iar de aici, interesat este un road trip pe traseul Mae Hong Son Loop, pe care tare mult mi-aș dori să ajung să îl fac într-o zi (bine, mai multe).
La o aruncătură de băț de oraș este un deal în vârful căruia se află, ce altceva, decât un templu. Stupa Wat Phra That Doi Sunthep are o priveliște spectaculoasă asupra orașului și se poate ajunge acolo cu taxi, ceva autobuz, cred, și am înțeles că și pe jos. Există și excursii organizate pe care le puteți lua de la multitudinea de agenții de turism de la fiecare colț de stradă. Eu nu am mai avut timp să ajung și acolo, dar promit să ajung data viitoare când mă duc, pentru că știu că voi reveni în Chiang Mai.