călătorii

CE SĂ VIZITEZI ÎN KOH PHANGAN

ce sa vizitezi in koh phangan

Anul trecut pe vremea asta îmi petreceam iarna în Koh Phangan, un hub al nomazilor digitali din Thailanda. Și exploram pe cât posibil mica insulă din Golful Thailandei. Și cum acum este din nou sezon, m-am gândit să vă povestesc un pic cam ce puteți face pe acolo, în caz că vă bate gândul la o vacanță în insulă.

Unde să stai

Eu am ales să stau în Thong Sala, capitala insulei, portul principal al insulei, unde vin bărcile ce te aduc din Koh Samui. Phangan nu are aeroport, așa că singurul mod de a ajunge aici este pe apă, din Samui sau de pe continent, de la portul Surat Thani.

Pornind spre vest și nord-vest din Thong Sala, este o porțiune cu multe hoteluri și plaje, deci și aici ar fi o zonă bună de stat. Însă locul care mie mi-a plăcut cel mai mult pentru a petrece vacanța acolo a fost stațiunea de la plaja Haad Yao. Cunoscut este și satul Chaloklum, din nordul insulei, care ar putea fi o variantă dacă vă place viața mai hippy, să zicem gen 2 Mai. La polul opus, o zonă cu hoteluri elegante este Thong Nai Pan Noi, însă aici mi s-a părut prea departe de orice altceva de pe insulă. Pentru cazări mai în stilul Costinești trebuie să mergeți în sud-estul insulei, în zona Haad Rin, acolo unde se și întâmplă faimoasa petrecere de Full Moon, despre care o să vă spun ceva mai jos. Între Haad Rin și Thong Sala, Baan Tai, este de asemenea o zonă bogată în spații de cazare de tot felul, de la bungalow-uri elegante la hosteluri.

Plaja Haad Yao privită din cel mai sudic punct al său

Ce să faci și să vizitezi

Vă ziceam de petrecerea de lună plină, faimoasă în toată lumea. Full Moon Party se întâmplă de lună plină pe plaja Haad Rin. Nu este o petrecere unitară, ci mai curând un conglomerat de mici petreceri. Dacă intri pe unde te lasă taxiurile, plătești o taxă de intrare, însă dacă o iei pe străduțele din stânga intrării principale, poți trece pe plaja direct. Iar pe plajă fiecare bar are propria petrecere, cu muzica proprie, cu băuturile proprii. Ba chiar poți să vii cu băutura ta în pungă, nu te întreabă nimeni nimic. Îți cauți locul cu muzica preferată și rămâi acolo sau bântui de-a lungul plajei ce este luminată din loc în loc de spectacolele de fachiri care se joacă cu focul. Așteaptă-te la foarte multă lume.

Simbolul petrecerii de Full Moon

Alte petreceri la care am fost, de data aceasta în spații special amenajate pentru așa ceva sunt Jungle Party și New Moon Party, la care adesea vin DJi faimoși. Mai sunt și alte petreceri tip club, pe care mașinile cu megafoane, afișele din toată insula și flyerele pe care le găsești peste tot le anunță.

Dintre locurile de ieșit liniștite pe care eu le recomand, vreau să amintesc în primul rând restaurantul-bar L’Alcove, de pe plaja Hin Kong Beach. Amsterdam Sunset Bar și Secret Mountain sunt niște localuri frumoase, cocoțate pe munte, de unde poți admira apusul. Iar în centrul Thong Sala veți găsi ascunsă o terasă, Sound Garden, foarte pitorească.

Tot în Thong Sala are loc în fiecare sâmbătă seară și Saturday Street Market, o piață ambulantă ce se desfășoară pe strada din fața portului, ticsită cu standuri de mâncare, haine, artizanat.

Un pic de aglomerație în parcarea de la Saturday Street Market

Este plin de agenții mici de turism care oferă tururi ale insulei, vizite la o crescătorie de elefanți sau excursii de o zi în Parcul Marin Ang Thong, un arhipelag de peste 40 de insule nelocuite, cu munți de calcar de peste 500 m altitudine și vegetație luxuriantă. Dintre toate acestea, doar la parcul marin am fost. Este o excursie de aproape o zi, cu masa de prânz inclusă, cu opriri pe vreo 2-3 insule și ceva sesiuni de snorkeling. În rest, mi-am notat eu frumos obiectivele pe care le-ar fi atins excursia prin insulă și am fost pe cont propriu să le văd. Sinceră să fiu, nu este nimic spectaculos și de neratat. Am vizitat niște temple, niște cascade, o statuie și cam atât. Dar dacă te plictisești de stat la plaja sau dacă stai mai mult timp acolo, așa cum am făcut eu, merită varierea peisajului un pic. Mai ales că pentru cascade faci și o mică drumeție, ceea ce a fost chiar plăcut. Eu am ajuns la cascadele Phaeng și Than Sadet, iar în ceea ce privește templele pe la care mi-am făcut drum, sunt Umphawun, Wat Phu Khao Noi și Wat Kow Tahm. Și dacă tot eram în drum (este lângă cascada Than Sadet), am făcut și o oprire la statuia regelui Rama V, ce apare ca punct de interes în broșurile cu turul insulei.

Și nu în ultimul rând, aș vrea să vă recomand clasele de muay thai, ca experiență de încercat. Bine, puteți merge și la o seară de meciuri de muay thai, care se întâmplă cred că aproape săptămânal la stadionul din Thong Sala.

Cum să te deplasezi

În insulă ai trei modalități de a te deplasa: mașină închiriată, scuter închiriat sau taxi comun. În cazul mașinilor, nu știu să vă spun mare lucru, nu sunt chiar așa multe centre de închiriere și traficul este foarte lejer în general. Pentru scuter, însă, este mult mai simplu și aceasta a fost varianta mea de locomoție cea mai frecventă. Este ieftin de închiriat, nu îți cere nimeni carnet de motor și poți ajunge cu el cam oriunde. Peisajul insulei este destul de ondulat, însă pentru mine, care nu mă mai suisem niciodată pe un scuter, a fost destul de simplu să învăț să îl manevrez. Și mai sunt taxiurile comune, niște pick-up truck-uri cu bena transformată cu banchete și copertină, care de regulă așteaptă să se adune mai multă lume pentru a ajunge în altă localitate. Dacă vrei să pleci imediat și singur, atunci plătești un preț mai mare, în funcție de cum negociezi. Dar, ca să vă dau un exemplu, să ajung din Thong Sala până în Haad Yao, un drum de 25 minute, mă costa dublu față de cât aș fi plătit pentru a închiria un scuter 24h.

Este Koh Phangan o destinație bună de vacanță? Sigur că da! De fapt, trebuie să recunosc că Thailanda este pentru mine unul din acele locuri în care revin mereu cu plăcere și sunt un pic subiectivă, dar cred ca oriunde în Thailanda este frumos de mers în vacanță.

Uite și care sunt cele mai frumoase plaje din Koh Phangan!

3 Comments

  • Am citit cu mare interes articolul tau despre experienta ta in Koh Phangan si ti-as multumi pentru recomandarile tale utile. Anul trecut am petrecut si eu o vacanta in tailanda, dar nu am ajuns in aceasta insula si acum regret ca nu am inclus-o in itinerariul meu. Cred ca este un loc perfect pentru o vacanta de iarna, mai ales ca nu are aeroport si astfel pastreaza atmosfera salbatica si autentica. Ma bucur sa aflu ca ai avut o experienta atat de variata, cu petreceri de luna plina si DJi renumiti, dar si cu locuri de relaxare linistite precum L’Alcove sau Amsterdam Sunset Bar. Abia astept sa imi planific o noua vacanta in Tailanda si sa include si Koh Phangan in itinerariul meu. Multumesc pentru inspiratie!

Leave a Comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.