călătorii

CE SĂ FACI ÎN KOH SAMUI

chewang mall

Samui este una din cele mai turistice insule și destinații de vacanță ale Thailandei. Are aeroport, așa că este mult mai accesibilă decât restul. Dacă ar fi să mă reîntorc ca nomad digital în insulele thailandeze, dintre Samui și Phangan (Koh înseamnă insulă), probabil că aș alege Samuiul pentru că este mai mare, mai bogată în activități și populație. Dar asta înseamnă și mai agitată, cu trafic intens și distanțe mai mari de străbătut. În Phangan nu mi-a fost frică să merg pe scuter, aici, însă, mi-ar cam fi pe șoselele aglomerate. Dar asta doar pentru că eu nu am experiență de șofer de scuter.

Dincolo de plaje, care chiar nu sunt de ignorat, Samui are și câteva puncte de atracție pentru zilele înnorate, de exemplu.

Cel mai probabil este să vă luați cazare în Chewang, care e stațiune principală a Samui-ului și are de toate, de la hosteluri la resort-uri de lux. N-aș zice că este locul meu preferat de locuit, deși dacă închizi poarta hotelului de lux în urma ta, probabil că restul nu mai contează, iar avantajul este că, fiind mare, ai multe restaurante, magazine, saloane de masaj, etc. Dacă ar fi să aleg, însă, m-aș caza fie în Lamai, fie în Fisherman’s Village. Dar dacă tot sunteți în Chewang, merită să dați o tură pe la mall-ul în aer liber. Și dacă stați în altă parte puteți veni aici în plimbare.

Mall-ul în aer liber din Chewang

Natura

Ca și în Phangan, și în Samui sunt ceva cascade. Eu am fost la cea mai mare dintre ele, cred, Wang Sao Thong. De la parcare mai ai un drum de vreo 15 minte până la cascadă, prin jungla tropicală a insulei, pe o cărare bătătorită, la capătul căreia ajungi la o cascadă medie, cu un mic iaz în care se varsă.

În estul insulei este o curiozitate a naturii, Overlap Stone, o stâncă imensă care pare că stă într-un echilibru precar pe o altă stâncă, de e gata-gata să se prăvălească, ca în desenele cu Familia Flinston. Se plătește o intrare și se stă la coadă. Pentru că da, toată lumea vrea să facă poze acolo, așa că trebuie să te înarmezi cu răbdare până îți vine rândul.

Tot în acea zonă a insulei, alte două formațiuni stâncoase atrag atenția: Grandfather & Grandmother Rocks. Sunt situate pe plajă și au forma organelor genitale masculin și feminin, așa că și aici se adună curioșii la poze. Intrarea este liberă și nici nu am stat la vreo coadă.

Dacă veți merge cu mașină sau scuter închiriate, veți observa multele plantații de durian și statuile închinate acestui fruct. În ianuarie, când am fost eu, cred că era perioada recoltei, pentru că peste tot se culegeau și transportau.

o statuie imensă a unui fruct de durian

Construite

Unul din punctele de interes turistic îl reprezintă Secret Buddha Garden sau Tanim Magic Garden. Este o grădină înțesată de statuete ale lui Buddha, dar și păsări și șerpi sculptați în piatră. Aici trag toate autocarele de turiști, face parte din circuitul insulei, așa că dacă mergeți pe cont propriu, așa cum am fost eu, ideea este să reușiți să vă strecurați între două valuri de turiști, ca să nu fie exagerat de aglomerat. Grădina este situată pe unul din cele mai înalte vârfuri din Koh Samui, vârful Pom.

Samuiul are și două temple mari și vizitate de turiști: Big Buddha și Wat Plai Laem, ambele în nordul insulei. Primul, al cărui nume este de fapt Wat Phra Yai, dar care este cunoscut ca Big Buddha, este un templu dedicat lui Buddha, ce este reprezentat printr-o statuie înaltă de 12 m și aurită. Templul are elemente de buddhism, dar și animism și brahmanism și este situat pe o insuliță unită printr-o șosea de Samui. Însă este foarte accesibil. Celălalt, Wat Plai Laem, este un templu modern, cu elemente din tradițiile chinezească și thailandeză. Statuia principală este în stil chinezesc și reprezintă întruparea compasiunii și milei. Alături se află și o statuie imensă reprezentând un Buddha Zâmbitor (cel gras, care râde), dar și altare pentru alte zeități, precum Ganesha,Vishnu, Shiva și Sakka.

Plajele

În cele câteva zile petrecute acolo am apucat să vizitez plajele din zonele de nord și este și să îmi fac o idee despre ele.

Vă spuneam despre Chewang. Stațiunea are și cea mai mare plajă (motiv pentru care cred că s-a și dezvoltat aici), lată și lungă. Și, evident, destul de populată.

Și plaja din Lamai este destul de mare, dar cum stațiunea nu este chiar așa mare, nici aglomerația nu este aceeași. Revin, aici aș alege eu să îmi petrec vacanța.

Tot pe partea estică este și Silver Beach, o plajă destul de mică și foarte cunoscută. Nu m-am prins de ce, pentru că nu mi s-a părut ceva deosebit.

În nord sunt plajele mai liniștite, chiar kilometri întregi de plajă nepopulată. Bang Po și Mae Nam sunt înguste și în general expunând o frumoasă colecție de case private, în cea de-a doua, însă, am dat și peste hoteluri pe plajă. Mai aproape de portul principal și Chewang este o stațiune destul de mică și cochetă, cu hoteluri luxoase, boutique-uri și restaurante mai elegante, dar și cu street food-ul tipic thailandez, Bophut Fisherman’s Village, un alt loc unde probabil că aș alege să stau, dacă mai revin în Samui.

Insula nu este mare și puteți să îi dați o tură într-o zi cu mașina sau scuterul, dacă nu vă decideți să poposiți și la plajă. Noi am profitat de o zi înnorată pentru a vizita chestiile, iar în restul zilelor am explorat plajele.

Leave a Comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.