călătorii

5 CELE MAI FRUMOASE PLAJE DIN KOH PHANGAN

koh phangan

Bara de jos a ecranului îmi arată că afară este un grad. Cu plus, ce-i drept. Mi-am făcut un ceai și pentru că avem puțin timp liber, m-am apucat să scriu unul din multele articole care își așteaptă rândul pe blog. Nu l-am luat în ordine cronologică, pentru că mi-a venit cheful de plajă și căldură… nici nu știu de unde. :) Așa că am decis să vă scriu astăzi despre cele mai frumoase plaje din Koh Phangan.

Și o să fiu subiectivă! Pentru că este un blog, nu un site de travel, o să scriu aici despre cele mai frumoase 5 plaje (sau haad – în thai) în opinia mea. Așa că nu aruncați cu roșii dacă nu corespund cu topul vostru, cei care ați fost pe acolo.

1. Haad Yao

Mic dejunul de la What’s Cup din Haad Yao

După mine, acesta este locul perfect unde să îți petreci vacanța pe care alegi să o faci în Koh Phangan. Este o stațiune mică, cu o plaja mare, cu hoteluri misto și altele ieftine, cu restaurante și baruri pe plaja și câteva locații cocoțate în vârf de deal, de unde ai o panoramă spectaculoasă.

Haad Yao este la o distanță de vreo 25 minute de capitala insulei, Thong Sala. Dacă ajungi prima oară aici, singurul mod în care poți pleca spre stațiune este cu un taxi. Apoi, după ce ai lăsat bagajele, poți închiria un scuter, cu care să te plimbi pe toată insula. Sau poți rămâne locului, la hotel, că oricum este un mic univers acolo. Se pot închiria și mașini, însă sunt puține. Taxiurile sunt scumpuțe în comparație cu scuterele, după cum v-am mai spus. Dar acum eram la capitolul plaje. Așadar, Yao, situată în nord-vest este preferata mea.

2. Zen Beach

Un colț colorat de pe Zen Beach

Ceva mai la sud de Yao este Zen, o plajă medie, aș putea zice, în comparație cu celelalte de pe insulă. Este una din cele două ce deservesc localitatea Sri Thanu. Nu știu să vă spun exact de ce este în topul preferințelor mele, dar aș putea să mizez pe cartea energiei locului. Poate că nu degeaba se numește Zen. Din localitate ajungi la ea pe un drum forestier de câteva minute printr-o pădure răsfirată, iar pe plaja sunt o serie de bungalow-uri și vreo două terase. În partea ei nordică se întâmplă și o zonă pentru nudiști. Sri Thanu este localitatea cea mai flower-power din Phangan, unde sunt înghesuite majoritatea centrelor de yoga de pe insulă.

3. Haad Sadet

Apusul de deasupra plajei Sadet

Cumva contrar tipului de plajă care îmi place, adică animat, cu cârciumi și mai posh, mi-a mers la suflet și plaja Haad Sadet, din estul insulei, o plajă mică, ce are o gură de vărsare de râu la capătul ei. Sunt vreo două resort-uri cu bungalow-uri și cam atât. În capătul său nordic, dacă urcați la resort-ul de pe deal, veți avea parte de una din cele mai spectaculoase panorame ale Phanganului de la terasa de acolo. Râul ce se varsă în celălalt capăt, este unul cu ceva cascade și un curs destul de accidentat, către care puteți să vă abateți din drumul spre plaja pentru un pic de descoperire a naturii.

4. Thong Sala

Privire spre Koh Tae Nai de pe plaja din Thong Sala

În Koh Phangan, reședința mea era în Thong Sala, așa că cel mai des mă duceam la micuța plajă din apropiere. Practic, cam pe toată coasta sud-vestică este o fâșie mică de nisip, ce devine și mai mică la flux, ce deservește tot felul de resort-uri din orășel. În general, plajele sunt publice și nu îți spune nimeni nimic dacă te duci să stai pe ele fără să fii cazat acolo. Am avut și o experiență neplăcută la resortul Angkana, unde deși era plin sezon, în primele mele două săptămâni de Thailanda, a fost închis, așa că mă duceam pe acea plajă pustie. Îl observasem chiar de la început, când am locuit pentru 3 nopți alături, la hotelul Baan Manali. Când au deschis, însă, am fost luată destul de urât la întrebări și alungată de pe prețioasa lor plajă. Așa că m-am dus alături, la Baan Manali, unde eram bine-venită. Dar cel mai des mergeam la următoarea fâșie de nisip, în zona resort-urilor Beachfront Phangan și Colorful Hut. Plaja asta este extrem de mică, aproape pustie, liniștită, cu palmieri ce cresc peste apă și apusuri ce se topesc în Golful Thailandei atunci când cerul nu este învăluit în nori sau pâclă. În plus, aici este o mică lagună, formată de o limbă de pământ ce la flux este înghițită de apă, și care face peisajul mai interesant, către care la reflux poți merge pe jos prin apă.

5. Koh Ma

Aproape de zona liberă de pe plaja Koh Ma

Koh Ma este de fapt o insulă foarte aproape de „colțul” nord-vestic al Phanganului. Iar în acest loc, plaja poartă același nume cu insula de vizavi, unde, la fel ca și mai sus, la reflux poți merge pe jos, prin apă până la cealaltă insulă. Este o plajă mare, cu vreo două resort-uri mari, dar și cu o zonă neconstruită destul de generoasă. Practic, dacă vrei să mergi să mănânci ceva sau să bei o nucă de cocos, ai unde, după care poți să te retragi pe prosopul tău, într-o parte în care pe o rază de niște mulți metri nu este nimeni.

Apropo de prosop. În general, plajele din Koh Phangan nu au șezlonguri. Resorturile cu piscină mai au șezlonguri puse în jurul acesteia, dar pe plajă nu îmi aduc aminte să fi văzut.

Bonus

Ar trebui să menționez încă niște plaje cu notorietate de pe insulă. În primul rând, Haad Rin, plaja pe care de fiecare lună plină are loc faimoasa petrecere Full Moon Party. Este o plaja mare, largă, care în noapte cu petrecerea are un reflux foarte mare. Ce nu îmi place aici este zona cu locuri de cazare semi-dubioase (sunt și vreo două resort-uri mai răsărite) și vibe-ul în general.

Bottle Beach este o altă plajă faimoasă, situată în nordul insulei. Ce e frumos aici, este drumul. Practic, cam trebuie să îți lași scuterul undeva în junglă și să o iei pe jos pe un drum foarte accidentat până la plaja măricică, ce are două resort-uri și este destul de liniștită.

În drum spre Bottle Beach

Secret Beach, nu foarte secretă, de altfel, pentru că este mică și aglomerată, și Salad Beach, sunt două plaje destul de populare din parte de vest.

În est, cea mai cunoscută este Thong Nai Pan, o plaja mare, cu o stațiune mică alături și cu ceva resort-uri scumpe prin zonă.

În nord este localitatea Chaloklum, cu o plajă medie, ce se unește cu plaja Malibu, ce poartă numele resort-ului care o deservește. Aici e drăguț, mai ales datorită formei, o mică peninsulă de plajă, cu vegetație pe ea.

Plaja cu multe locuri de umbră de la Malibu

Și acum vă las, că trebuie să mă duc să îmi bag mâinile sub apă fierbinte, pentru că mi-au înghețat de când stau cu ele pe tastatură.

1 Comment

  • […] Senzația pe care mi-a dat-o Skiathos-ul la început de sezon, este de insulă liniștită, de odihnă. Este doar la o oră distanță cu avionul (charterele de la Aerotravel sunt în fiecare sâmbătă) și datorită dimensiunilor restrânse, este ușor de explorat, fie cu mașina închiriată, fie cu autobuzul local, despre care am auzit că circulă destul de bine. În plus, din port sau de la micile agenții locale poți antama diverse excursii pe mare, fie până în muzicala Skopelos, fie în alte explorări marine. Câteva mânăstiri și o cetate medievală sunt obiectivele de bifat când ești în vacanță în Skiathos. Dar cum plajele sunt de fapt motivul pentru care ai alege mica insulă verde, cred că aș vrea să mă întorc aici, ca să fac un top și al celor mai frumoase plaje din Skiathos, așa cum am făcut, de exemplu, cu Koh Phangan. […]

Leave a Comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.