călătorii

CE SĂ VIZITEZI ÎN TENERIFE

puerto de la cruz tenerife

Tenerife a devenit o destinație accesibilă și pentru români, mai ales de când zborurile low cost au devenit directe. Pentru cine a deschis televizorul mai târziu, eu mi-am petrecut aproape un an din viață, în facultate, acolo. Pe atunci am plătit 1000 euro pe un bilet dus-întors cu reducerea de student. Acum, pentru cea mai recentă vacanță a mea, am plătit doar 216 euro, bilet luat cu vreo 3 săptămâni înainte.

tenerife

Generalități despre Tenerife

Și atunci și acum, Tenerife, și în general Insulele Canare, era o destinație ieftină de pensie pentru englezi și nemți, drept pentru care stațiunile sunt pline de locatari semi-permanenți de vârsta a treia.

Zona turistică principală este în sud, însă și în nord este un oraș-stațiune care mie îmi place foarte mult: Puerto de la Cruz. Stațiunile principale din sud sunt Las Americas și Los Cristianos, însă toată coasta este practic o mare stațiune și nu știi când ieși dintr-o zonă și intri în alta.

Hotelurile de la plajă sunt, evident, mai scumpe, însă dacă urcați un pic spre insulă, prețurile sunt chiar foarte decente și multe din hoteluri vin la pachet cu o piscină proprie.

tenerife

Dacă nu vreți să vă bateți capul cu închirierea unei mașini, aflați că sistemul de autobuze este foarte bine pus la punct și puteți să vă deplasați practic în toată insula cu ele, doar că depindeți de orarul lor. Sfatul meu este să luați mașină și, de preferat una mică, pentru că e complicat cu locurile de parcare în zonele turistice. Și apropo de parcare, este gratis în majoritatea locurilor, peste tot unde sunt liniile albe trasate. Deși am văzut prin stațiuni mașini puse și pe zona galbenă (destinată serviciilor) și pe trotuare, poliția locală circulă și dă amenzi. Deci e pe proprie răspundere.

Ce să vizitezi în Tenerife

Atracțiile plătite

Insula trăind din turism practic tot anul, deși în perioada asta este puțin extrasezon, are mai multe parcuri tematice în care merită să vă petreceți câte o zi.

Pe de o parte ai Loro Parque, o grădină zoo-botanică populată de papagali (loros), flamingo și lei de mare, plus o grădină de orhidee, ce se află în nord, în Puerto de la Cruz. Din același grup face parte și Siam Park, un parc acvatic cu teme thailandeze, absolut spectaculos. Pe acestea două le-am vizitat și de această dată. Dacă vreți să mergeți în ambele, atunci biletele se pot cumpăra la pachet, mai ieftin.

siam park tenerife

Pe de altă parte sunt Jungle Park și Aqualand Costa Adeje, care la fel pot fi luate la pachet. La Jungle Park am fost pe vremea când locuiam acolo și mi-a plăcut mult, iar la Aqualand nu am mai apucat să ajung, deci nu pot să vă spun mare lucru.

Tot în sud sunt și piramidele din Guimar, aparținând populației băștinașe, guanches, cei pe care conchistadorii i-au descoperit aici în drumul lor spre americi, piramide ce seamănă cu cele din America Centrală.

Coasta de sud este și locul unde poți antama excursii maritime pentru a vedea delfinii, balenele, pentru a face scufundări și diverse sporturi acvatice. Tenerife este o locație bună și pentru practicanții de surf și kite.

kitesurfing tenerife

Și dacă tot sunteți aici, lanțul Tenerife Pearl are mai multe magazine în toată insula, dar cel din sud este cel mai mare și funcționează și pe post de muzeu, cu ghid care să vă povestească despre diversele tipuri de perle.

Atracții gratis

Prima pe care eu o recomand oricui ajunge în Tenerife este satul Masca, situat undeva sus în munte, de unde poți coborî apoi până la o plajă de unde să te ia o barcă (contra cost). Sau poți merge acolo pur și simplu cu mașina închiriată ori autobuzul și să te bucuri de un loc cu o energie fantastică.

Apoi sunt plajele, despre care voi reveni într-o postare viitoare pentru că merită o atenție deosebită.

santa cruz tenerife

Santa Cruz este capitala și este un oraș drăguț, o combinație de vechi și nou, cu o mare zonă comercială în centru și un „monument” cu numele său, pe modelul Amsterdamului. Și nu uitați de o poză și la sala de concerte, o clădire spectaculoasă proiectată de faimosul arhitect Santiago Calatrava, cel care a proiectat, printre altele, și complexul Ciudad de las Artes y las Ciencias din Valencia.

auditorium tenerife

Și zona comercială din La Laguna, orășelul universitar de lângă capitală este una drăguță, ascunsă pe străzi pietonale cu clădiri vechi.

Tot în nord este Puerto de la Cruz unde, pe lângă Loro Parque și plaja Jardin, merită să petreceți câteva ore. În apropiere se află și orașele Icod de los Vinos și Orotava, ce sunt casa celor mai vechi arbori de pe insulă, o specie antică, care se află acolo de mai bine de 1000 de ani. Da, fix copacul ăla, nu doar specia.

puerto de la cruz tenerife

Pe coasta vestică a insulei se ridică falnici din mare Los Gigantes, niște pereți stâncoși ce sunt spectaculoși în poze. Localitatea cu același nume este una turistică, plină de hoteluri și restaurante, dar foarte liniștită.

los gigantes tenerife

Și nu putem pleca de pe insulă fără a vizita simbolul Tenerifelui, vulcanul Teide, cel mai înalt vârf de pe teritoriul Spaniei. Mergi pe un drum superb până la un platou de unde apoi poți lua telefericul până în vârf. Peisajul este spectaculos datorită formațiunilor rezultare în urma exploziei vulcanice, fiind locul în care s-au turnat mai multe filme SF.

teide tenerife

Și după ce faceți toate chestiile astea, poate mai apucați să stați și la plajă un pic.

Iar despre ce să mâncați, descoperiți aici.

4 Comments

Leave a Comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.