Și când spun ce să vizitezi în Kenya, mă refer de fapt la împrejurimile Mombasei, destinația de vacanță pe care agențiile de turism o propun cu zbor charter. Prin Nairobi nu am trecut decât prin aeroport, așa că nu o să vă povestesc nimic de acolo (în afară că porțiile de mâncare de la lounge sunt foarte mici, deci va trebui să faceți mai multe drumuri).
Dar dacă ajungeți la Nairobi, recomandarea din auzite este să mergeți pentru un safari în Masaai Mara, cea mai mare rezervație naturală din Kenya, unde poți vedea mult mai multe animale ca în zona Tsavo, unde am fost eu. Și da, puteți să vă cazați și la Giraffe Manor, singurul hotel ce are girafe în curte, cu care poți să te pozezi în timp ce stai la masă.
![](https://andrailias.ro/wordpress/wp-content/uploads/2021/04/safari-in-kenya-8-367x489.jpg)
Dar să revenim pe coastă, la Mombasa, această Constanța de Kenya. În apropierea orașului este o zonă de stațiune cu hoteluri, iar la Nord și Sud, cam la vreo oră distanță, sunt două mari stațiuni, Malindi la Nord și Diani la Sud. În aceasta de pe urmă mi-am bronzat eu fundul timp de două săptămâni. Nu am stat la all inclusive, așa că nu pot să vă dau ponturi despre aceste aspecte organizatorice, nici despre excursiile pe care hotelurile le pun la dispoziție. Dar, din ce am auzit, cele mai populare sunt safariurile și ieșirile pe mare la Wasini Island, pentru un snorkeling pe cinste.
Safari în Kenya
Cineva mi-a zis că Africa înseamnă safari, că plaje sunt peste tot. Nu contest, ba chiar dacă nu sunt eu fana cea mare a naturii, sunt de acord că este un must see în Kenya. Sunt câteva parcuri naționale mari ce oferă posibilitatea de a vedea animalele în habitatul lor natural. Nu sunt eu mare fană natură, după cum ziceam, dar în felul acesta este singurul mod în care accept să mă bucur de animale, pentru că grădinile zoologice mi se par niște locuri groaznice. Dar savana este serenă. O întindere de pământ roșiatic cu ceva vegetație, pe care, ici, colo, apare câte un pâlc de animale ce nu par deranjate de trecerea mașinilor de teren, poate cel mult se zgâiesc curioase la creaturile care se ițesc de prin toate colțurile vehiculului cu aparate foto și binocluri care să le scurteze calea până la dungile de pe fundurile dodoloațe ale zebrelor.
![](https://andrailias.ro/wordpress/wp-content/uploads/2021/04/safari-in-kenya-7-367x489.jpg)
Cazările se fac în corturi de 5 stele sau în bungalouri exotice, în funcție de resort-ul în care organizatorii safariului aleg să te cazeze. Noi am stat la Lualenyi Camp și am trecut pe lângă Salt Lick Safari Lodge, un hotel cocoțat pe piloni, cu facilități care atrag animalele în apropiere (o oază de apă aduce sălbăticiile în curte, unde există un fel de observator semni-subteran prin care turiștii pot vedea de aproape animalele).
![](https://andrailias.ro/wordpress/wp-content/uploads/2021/04/safari-in-kenya-9-489x367.jpg)
Am petrecut două nopți în savană și am avut parte de 3 ieșiri în căutarea girafelor, leilor sau altor animale pe care de cele mai multe ori le știi doar din poze. Cei mai mulți erau bivolii, care, de altfel, sunt și destul de periculoși pentru că sunt singurii care se încumetă să vină până la resort, motiv pentru care noaptea nu ai voie să te deplasezi singur prin curte, ci doar însoțit de ranger-ul de serviciu, care este înarmat și dotat cu lanterne. Chiar am auzit că în Africa sunt mai multe victime ale bivolilor decât ale leilor.
![](https://andrailias.ro/wordpress/wp-content/uploads/2021/04/safari-in-kenya-3-367x489.jpg)
![](https://andrailias.ro/wordpress/wp-content/uploads/2021/04/safari-in-kenya-2-367x489.jpg)
Părerea mea, strict personală, este că o singură noapte în savană este suficientă, însă știu că printre voi există și mulți iubitori ai naturii (eu prefer junglele urbane), așa că vă las pe voi să alegeți dacă excursia va fi de o noapte sau de două. Oricum, condițiile de cazare sunt la standarde foarte înalte, care satisfac și pretențiile divelor, chiar dacă „dormi la cort”.
![](https://andrailias.ro/wordpress/wp-content/uploads/2021/04/safari-in-kenya-6-367x489.jpg)
Din toată experiența în safari, în afară de minunatele girafe (btw, mi-aș lua una pe post de animal de casă!), cel mai mult mi-a plăcut surpriza pe care gazdele noastre de la Lualenyi ne-au făcut-o de a lua prânzul în mijlocul savanei, sub un baobab. O masă parțial gătită acolo, întinsă frumos, cu toate cele necesare și răcorită cu vin și bere.
![](https://andrailias.ro/wordpress/wp-content/uploads/2021/04/safari-in-kenya-10-367x489.jpg)
Tribul de Masai
La întoarcerea din safari ne-am oprit într-un sat al tribului masai, aflat chiar pe autostrada ce unește Mombasa de Nairobi.
Masaii sunt doar unul din cele 42 de triburi care formează poporul kenyan, dar sunt cei mai cunoscuți la nivel mondial datorită păstrării tradițiilor seculare. Sunt săraci, au un port foarte colorat, dar diferit oarecum de la o familie la alta, trăiesc în sate destul de mici și își câștigă existența din turism, pe lângă activitățile agricole pe care le practică în bătătură.
![](https://andrailias.ro/wordpress/wp-content/uploads/2021/04/safari-in-kenya-4-367x489.jpg)
În toate satele de masai în care mergeți, se plătește o taxă de vizitare, negociată cu mai marele comunității (noi am plătit 10$ de persoană), taxă în care intră un tur al satului, cu povești despre viața lor cotidiană, pozele cu ei și un mini spectacol folcloric, iar la sfârșit, se trece obligatoriu pe la tarabele cu gablonțuri din mărgele făcute de ei. De fapt, bijuteriile lor colorate le găsești și pe plajă, acolo unde masaii vin, călătorind chiar de la sute de kilometri, pentru a-și vinde munca și a sta la pozat cu turiștii, contra unei sume modice.
![](https://andrailias.ro/wordpress/wp-content/uploads/2021/04/safari-in-kenya-5-367x489.jpg)
Revin zilele viitoare cu partea a doua, în care vă voi povesti despre Mombasa și Wasini.
Ce trebuie să știi înainte de a pleca în Kenya, aici.
Despre mâncarea din Kenya, aici.