Ca să vezi ironia sorții! Tocmai când m-am decis să scriu despre locurile însorite din India, am prins cea mai friguroasă zi a acestui început de vară… Dar, cum nimic nu e întâmplător, vă las să vă încălziți un pic cu poveștile din Goa și Aurangabad.
Ce să vizitezi în Goa
Mânate de aur mirifică pe care poveștile i-au creat-o zonei Goa, ne-am rezervat 5 nopți din vacanța în India lenevitului la soare și activităților de relaxare. La acestea s-a adăugat experiența mea foarte plăcută din Kerala. Așa că ne-am aventurat pline de speranță. Doar că ne-am dezumflat rapid când am descoperit că întreaga zonă de stațiuni este un sanatoriu liniștit pentru vârsta a treia.
Candolim, Calangute, Anjuna și Baga sunt cele mai populare stațiuni din zonă. Este un drum de vreo oră de la aeroport până acolo, iar atmosfera este exact ca în orice stațiune din lume, o stradă principală cu tarabe, magazine și cârciumi, străduțe adiacente, plajă, comercianți ambulanți pe plajă, cocktailuri cu multă gheață și apusuri spectaculoase în Marea Arabiei.
Să ne înțelegem, nu regret nici un minut că am fost acolo. Doar că mi-a plăcut mai mult Kerala, pe care o recomand în detrimentul zonei Goa.
Noi am stat în Candolim, dar am fost și alte zone. În afară de stat la plaja și la terase, nu sunt foarte multe lucruri de făcut. În Kerala era plin de centre de masaj ayurvedic și „studiouri” de yoga, ceea ce aici nu am văzut, deși am făcut un astfel de masaj la hotel.
Dacă vrei neapărat turism, atunci sunt ceva biserici și un fort de vizitat, dar noi nu am ales decât o excursie la o cascadă și fermă de condimente, cu care ne-am umplut timpul într-o zi.
Excursia o poți rezerva în avans de pe diverse siteuri de specialitate sau o poți antama de la hotel. Pleci de dimineață tare către cascada Dudhsagar unde petreci cam o oră admirând-o sau bălăcindu-te în lacul de la bază. Ceea ce am făcut și noi și alte câteva sute de turiști, în majoritate indieni. De acolo pleci către ferma de condimente, unde te așteaptă și un prânz vegetarian bun. Pentru mine ferma a fost o mică dezamăgire pentru că te plimbă pe un perimetru cât grădina din fața blocului, arătându-ți câteva plante pe care ei le cresc în fermă (cea mai mare fermă de condimente din stat, din câte am înțeles) și care aici sunt plantate demonstrativ și gata, treci la masă. Nu mergi prin plantațiile de piper sau vanilie. Pe drumul de întoarcere te mai oprești și la o catedrală portugheză.
Dacă vă nimeriți în zonă într-o sâmbătă seara, nu ratați cele două piețe de noapte, niște târguri săptămânale mai ales pentru turiști, cu tot felul de haine și bijuterii superbe, dar și condimente, ceaiuri, standuri de mâncare, concerte, etc. Este unul din lucrurile care mi-au plăcut cel mai mult.
În rest, burta la soare, direct pe nisip sau pe șezlong, pentru că plajele sunt amenajate și pe marginea lor este plin de terase ce servesc mâncare și băutură, iar șezlongurile sunt gratuite câtă vreme le faci consumație.
Ce să vizitezi în Aurangabad
Aurangabad este o destinație mai puțin cunoscută pe la noi, deși este una spectaculoasă. Nu orașul în sine, care nu oferă nimic, însă acesta este punctul de plecare către două zone de peșteri artificiale construite drept temple.
La o distanță de vreo sută de kilometri este situl Ajanta Caves, peșteri săpate în stâncă acum 2000 de ani ce adăposteau un templu buddhist și chiliile aferente, cu multe săli impresionante, cu sculpturi și picturi spectaculoase și o poveste interesantă (pe care nu o să vi-o spun aici, din motive de spațiu și timp, dar cine e interesat, are unde să găsească informații).
Mult mai aproape, doar la vreo 30 de kilometri distanță, este complexul Ellora Caves, alte spații de rugăciune la fel de vechi, însă de data aceasta închinate hinduismului. Privind măreția templelor de aici poți cu ușurință să te simți într-un film cu Indiana Jones sau în complexul Ankor Wat.
Cele două obiective pot fi vizitate în aceeași zi sau separat, în funcție de cât timp și nervi aveți. Tot așa, puteți rezerva excursia în avans sau să o antamați de la recepția hotelului pentru că toată lumea care vine acolo, pentru asta vine.
Deși un pic mai la nord decât Mumbaiul și foarte aproape de el, aici, în Aurangabad, am prins cea mai mare caniculă. Este o zonă secetoasă, unde am vizitat peșterile pe o temperatură de vreo 40 de grade, și am înțeles că așa este adesea, deci dacă plănuiți o excursie acolo și vă știți răi de căldură, căutați alternative de perioade sau modalități de răcorire…
__________________________________________________________________________________________
[…] Ce să vizitezi în Goa și Aurangabad […]
[…] Despre Goa și Aurangabad, aici. […]