călătorii

16 CHESTII PE CARE SĂ LE ȘTII ÎNAINTE DE A PLECA ÎN INDIA

Trei săptămâni în India poate părea mult. Dar nu este, mai ales cât de mare și complexă este această țară. Am avut parte de trei săptămâni de contraste, praf, arome, culori, gusturi, imagini spectaculoase, arhitectură superbă lăsată în paragină, vaci, câini, ciori, claxoane (Doamne, câte claxoane!), tuk-tuk-uri, aer condiționat excesiv, masala chai, paneer, tandoori, naan, mătase și cercei. Și lista poate continua…

Până să vă povestesc despre ce să vizitați în India și ce să mâncați pe tărâmul condimentelor, vin cu un mic îndreptar de călătorit în țara maharajahilor. Chestii mici, aparent banale, care consitituie fapte de viață și care îți schimbă rutina zilnică de european. Așa că plecați cu lecțiile făcute și nu veți avea surprize!

Într-o ordine aleatorie, cum mi le-am amintit, nu neapărat cum m-au marcat:

  1. Nu există galanteria masculină. Nu vă așteptați ca femeie să fiți respectate sau menajate, nu vă așteptați să vi se deschidă portiere (mai puțin la hotelurile de lux, unde au portari special pentru asta), să fiți ajutate cu bagajele, să vi se ia comanda la restaurant înaintea bărbaților.
  2. În Mumbai când nu se aud claxoanele (adică doar în creierii nopții sau dimineața devreme), fondul sonor este asigurat de croncănitul ciorilor.
  3. Pentru zborurile interne, fiecare companie low cost își verifică singură bagajele de cală. Intri în aeroport, cauți scannerul companiei cu care zbori, îți trece bagajul de cală prin el și ți-l sigilează. Dacă ai trecut bagajul prin scannerul altei companii, nu e bine, colegii nu au făcut treabă bună, așa că trebuie să rupi sigiliul lor și să îl mai treci o dată pe la compania de pe biletul tău.
  4. În bagajul de cală nu ai voie să ai baterii externe, chibrituri, brichete. Cu astea din urmă nu ai voie nici în bagajul de mână. Deci nu plecați la drum cu zippo-ul vostru gravat de la iubi, că acolo rămâne. Ah, și nu ai voie să transporți în bagajul de cală nici nuci de cocos… În schimb, nu îți zice nimeni nimic dacă trecu cu sticla de apă în bagajul de mână!
  5. India NU este ieftină! Cu atât mai puțin pentru turiștii care vor să vadă diversele obiective. Prețul pentru indieni și străini este diferit la intrarea în diversele monumente. Ca să vă faceți o idee, la Taj Mahal intrarea pentru indieni este de 50 rupee, iar pentru străini de 1100! Da, nu am pus un zero în plus, chiar este de mai bine de 20 de ori mai scumpă. Iar povestea se repetă la fiecare în parte, indiferent de oraș. Iar cei 1100 însemnă vreo 15 Euro.
  6. În unele temple mari și foarte populate nu ai voie să intri cu telefonul după tine din cauza temerii de atacuri cu bombă. După ce au pățit-o, suflă și în iaurt. De fapt, oricunde ai intra, fie el templu, hotel, centru comercial, etc, trebuie să treci prin poarta de securitate, prin pipăitul de rigoare și controlatul genții. Iar în temple vezi sau nu preoți, dar cu siguranță vezi soldați înarmați… Namaste!
  7. Ei nu sunt obișnuiți să mănânce cu furculița și cuțitul. O să vedeți în videoul pe care îl pregătesc despre mâncarea indiană și de ce. Drept pentru care atunci când comanzi mâncare indiană (și nu burger), vei primi pe post de tacâm o lingură și cam atât. Sunt și restaurante unde găsești deja pe masă furculițe, dar cel mai adesea lingura este la putere. Așa că trebuie să ceri furculița și cuțit, pentru că bucățile de carne din mâncărici nu sunt întotdeauna suficient de mici cât pentru o îmbucătură.
  8. Cafeaua este proastă în India. Punct. Ok, există Starbucks în orașele mari și aeroporturi, dar cam acolo este apogeul cafelei. În rest, de regulă este nes. Sau o cafea luuungă (ceaiul e mai închis la culoare, ca să ne înțelegem) și dacă nu ai inspirația să ceri black coffee, primești din oficiu o cafea cu lapte și mult zahăr. Ah, și nu există NICĂIERI cafea decofeinizată, nici la Starbucks, nici la hotelurile de lux. Nicăieri.
  9. Bancomatele sunt ciudățele. Trebuie să bagi cardul, să bagi pin-ul și apoi să îl scoți, pentru a efectua abia apoi operațiunile. Ceea ce înseamnă că multe din cardurile noastre nu funcționează. Așa că trebuie să alergați după ATM-uri în care cardul vrea să stea să se și odihnească.
  10. Fumatul nu este un obicei prea răspândit în India. Deși găsești pe ici și colo chioșcuri cu țigări, nu vezi oameni fumând pe stradă. Nu ai voie pe terasele restaurantelor, în apropierea centrelor comerciale sau a monumentelor. Fumătorii sunt exilați cât mai departe. Și probabil că femeile lor nu fumează deloc pentru că se uită cu mare dezgust la occidentalele care fumează.
  11. Toți sunt disperați să îți facă poze cu occidentalii. „Selfie, m’am?” a fost cea mai frecventă chestie auzită. Și dacă mai ești și femeie blondă, atunci ți-au făcut o carieră de fotomodel de ocazie!
  12. Majoritatea femeilor umblă îmbrăcată în portul tradițional, fie în sariuri, fie în tunicile cu șalvari sau colanți și eșarfe. Indiferent pe unde sunt sau lucrează, își poartă hainele tradiționale. Doctorița cu halat pe sub care are sariul, bucătăreasa cu șorț pe sub care are sariul… mie mi se pare foarte incomod, dar cine sunt eu să judec?! Ce m-a durut însă, este că sariuri superbe (probabil nu și de calitate) sunt terfelite în munca de la câmp sau dormind în „casele” de pe trotuarul murdar, sub cerul liber.
  13. Uberul, taxiurile și tuk-tuk-urile sunt ieftine chiar și pe distanțe lungi. Dar cereți mereu să pună aparatul pentru că toți vor să te păcălească.
  14. De fapt, asta este o altă trăsătură. În cele 3 săptămâni ne-am simțit în siguranță din punct de vedere al hoției. La modul la care îți lași telefonul și portofelul pe masă liniștit și acolo le găsești și peste câteva ore când te întorci. Dar pe de altă parte au acel gen de țigănie în care vor să te facă mereu, să ciupească, să te escrocheze legal pe cât pot de mult.
  15. La fel ca în America, meniurile prezintă prețurile fără taxe. Nu am înțeles de ce și mai ales de ce nu în toate locurile. Deci așteptați-vă ca la nota finală să mai adăugați niște procente bune de diverse taxe.
  16. Nu ascultă muzică sau radio în mașină. Probabil ca să poată se se concentreze la claxoane sau ceva. În rest, oriunde, mergi în liniștea huruitului de motor.

old delhi

6 Comments

Leave a Comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.