chestii-trestii decadenţa gustului

CUM SĂ MĂNÂNCI SĂNĂTOS ȘI VARIAT ÎN CARANTINĂ

Cumva m-am amuzat de năvala românilor în supermarketuri pentru a-și face stoc de făină, zahăr și mălai. Dar văd că gluma se îngroașă, zvonurile despre o posibilă carantină generală sunt tot mai prezente, tot mai multă lume intră în autoizolare, așa că a trebuit să îmi fac și eu un plan alimentar pentru următoarea perioadă.

Însă nu cred că gogoșile (la ce altceva îți trebuie așa multă făină, zahăr și ulei?!) sunt cea mai bună opțiune pentru fiecare zi de stat în casă, mai ales că statul în casă vine la pachet și cu o lipsă a activității fizice (da, știu, suntem și care vom face abdomene și fandări acasă, dar prea puțini).

Nu sunt nutriționist și nu mă erijez într-unul, însă pasiunea mea culinară m-a învățat să consum alimente variate și, unele din ele, chiar sănătoase. Așa că în afară de niște paste, pentru care am un sos făcut în casă, la sfârșitul verii, când roșiile dau în pârg, mi-am alimentat cele două rafturi de cămară și două de congelator cu produse nutritive.

Alimente proaspete

Am ales câteva fructe și legume care sunt mai rezistente și pot rezolva măcar parțial aportul de vitamine necesar.

Lămâile sunt cele mai rezistente dintre citricele de la noi de pe piață. Poate și pomelo. Mi-am luat și mere Granny Smith, care, deși mulți zic că sunt „de plastic”, sunt cele mai rezistente la condițiile dintr-o casă.

Morcovii, pe care îi poți consuma cruzi fără probleme, varza pentru salate, sfecla, țelina, toate rezistă bine, pe lângă cartofii, ceapa și usturoiul pe care poate că toți și le-au luat deja.

Dar să nu uităm de ouă. Au o perioadă destul de lungă de viață și sunt numai bune în momentul acesta. La fel și brânzeturile maturate, precum telemeaua, cașcavalul, parmezanul, care rezistă ceva mai mult.

Alimente congelate

Congelatorul a fost mereu cel mai bun prieten al meu și chiar și în perioade de ne-criză aveam mereu în el legume congelate și niște pește. Varianta congelată este the next best thing, mai ales în materie de legume, așa că mixurile de diverse legume, pe care le arunci în tigaie cu puțin ulei de măsline sau le pregătești la aburi sunt numai bune acum. În afară de legume, peștele are un aport nutritiv considerabil, așa că nu ezitați să vă luați câteva bucăți.

Alimente conservate

Da, o fi și pateul bun, însă eu la varianta conserve am optat pentru ceva mai interesant: linte, năut, fasole, hummus, ton, sardine, macrou, măsline.

Tot din această categorie, merită puse pe rafturi și niște murături, pentru probiotice, dacă nu v-au mai rămas din iarnă.

Alimente ambalate

Ca alternativă la paste, la capitolul alimente ambalate, vreau să menționez leguminoasele, pe care le puteți lua și în forma crudă, nu doar conservată (linte, năut, fasole), orezul, cus-cus-ul, quinoa.

Eu mi-am luat încă o sticlă de ulei de măsline, pentru că era pe terminate cea veche și pentru că este o grăsime sănătoasă, pe care o poți folosi în multe preparate. Pentru paste sau alte mâncăruri unde ai vrea un sos, câteva cutiuțe de smântână lichidă rezistă destul de bine, la fel și laptele pasteurizat sau vegetal, pentru cei ce folosesc acest aliment.

Ca alternativă la pâine, dacă nu ești tocmai genul care să frământe aluatul, poți avea în casă rondele de orez expandat sau tot felul de crackers integrali, dar poate și niște lipii/ tortilla, care ocupă puțin spațiu în congelator și sunt o alternativă foarte bună pentru pâine.

Tot pentru aportul nutritiv recomand și ceva tipuri de nuci și fructe uscate.

Sper că având această listă exhaustivă de alimente, ca alternativă la diversele sosuri la borcan și mâncăruri semipreparate sau cartofii în 5 feluri, să puteți trece cu ușurință peste perioada de izolare (auto)impusă.

PS: Era să uit de ciocolată și vin!

10 rețete de inspirație pentru zilele astea:

2 Comments

Leave a Comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.