Dimineață am fost la Neața cu Răzvan și Dani pentru a povesti un pic despre trendurile culinare ale acestui an, despre care am și scris aici. Și, pentru că nu am vrut să merg cu mâna goală, le-am pregătit o budincă de griș cu lapte vegetal, care să înglobeze practic trei din tendințele culinare ale lui 2020.
Pentru acest griș cu lapte vegetal eu am folosit un lapte de ovăz, care este considerat laptele vegetal al anului, însă poate fi făcut la fel de bine cu orice tip de lapte vegetal. Ca să vi-o spun pe aia dreaptă, preferatul meu este cel de migdale. Și pentru că nu voiam să fie un gust prea simplu, am venit și cu arome delicate, infuzate cu flori de portocal.
V-am zis că acest fel înglobează trei trenduri. Ei bine, în afară de laptele de ovăz, avem de-a face cu o budincă vegetariană, chiar vegană, care atinge deci tendința consumului tot mai mare de feluri vegetariene. Iar budinca este din familia porridge-ului, care este considerat felul de mâncare al anului, sub toate formele lui, indiferent de țara de proveniență. Pentru că, până la urmă, budincuțe din astea există peste tot în diverse compoziții.
Griș cu lapte vegetal
INGREDIENTE (pentru două porții):
- 1/2 l lapte vegetal
- 4 linguri griș
- 2 linguri apă de flori de portocal
- 2 linguri zahăr pudră vanilat
- 2 linguri dulceață de portocale
PREPARARE
Se pune laptele la încălzit cu apa de flori de portocal și zahărul pudră. Când începe să clocotească se ia de pe foc și se toarnă în ploaie grișul. Se amestecă și se pune din nou pe foc. Se lasă câteva minute, amestecând continuu, până ce s-a îngroșat și se stinge focul. Se toarnă în castroane și deasupra se pune dulceața de portocale.
Evident, dulceața poate fi înlocuită cu orice alt fruct, proaspăt sau făcut dulceață, ori cu sirop de rodie sau de arțar.
Delicios <3