M-am pricopsit acum vreo două săptămâni cu o pungă de năut negru. Habar nu aveam că există așa ceva! Dar iată că natura este foarte generoasă. Așa că primul gând pe care l-am avut a fost să încerc un humus negru.
Am mai încercat să fac humus în casă din năut la conservă și nu m-a încântat, cojițele ce îmbracă fiecare boabă împiedicau obținerea unei paste fine. La gust ieșea ce trebuia, dar la textură, nu. Așa că m-am pus pe studiat problema. Și, ideea e că năutul din conservă nu este suficient de bine fiert pentru humus. Așa că poți lua conserva și să o mai fierbi un pic (15-20 minute), ba chiar să îi pui niște bicarbonat care să ajute la înmuierea cojii. Am mai găsit și varianta fantezistă de a curăța fiecare boaba fiartă de coajă. WTF?! Păi cine are timp și nervi de așa ceva?
O altă informație prețioasă pe care am descoperit-o în mai multe surse este că zeama de lămâie trebuie amestecată la început cu usturoiul și tahini-ul și apoi îndoită cu puțina apă rece ca gheața, care cumva ajută la cremozitatea finală.
Humus
INGREDIENTE
- 1 cană năut uscat (al meu a fost negru)
- 1 linguriță bicarbonat de sodiu
- 1/2 lămâie
- 2 căței usturoiu
- 2 linguri tahini
- 1 linguriță chimen măcinat
- sare
- ulei de măsline
PREPARARE
Năutul l-am lăsat peste noapte la înmuiat în apă rece. Dimineața l-am clătit și l-am pus la fiert cu bicarbonatul. La cantitatea și năutul pe care l-am avut am fiert aproximativ o oră, dar este pe încercate, fierbându-se până boaba este moale, dar nu dezintegrată. Apoi năutul se spală în apă rece, ca să se ducă urmele de bicarbonat.
Zeama de lămâie se amestecă cu usturoiul zdrobit și pasta de susan (tahini) în blender. Se adaugă 1-2 linguri apă rece și se mai bate puțin. Apoi se pun boabele de năut și începe mixarea. Se adaugă o lingură de ulei de măsline, sarea și chimenul. Se potrivește de gust și se pune în vasul de servire, peste care se toarnă ulei de măsline.
Pentru decor, puteți opta pentru diverse variante, de la boia iute sau dulce, la muguri de pin, boabe de năut fierte întregi, sumak, legume sau cârnăciori prăjiți. Bine, de fapt, puteți pune ce vreți voi, cine sunt eu să vă restricționez?!
Culoarea finală a humusului meu a ieșit una gri pentru că boabele de năut sunt negre doar la suprafață, nu și în interior. Ar fi fost interesant un humus negru, însă… Anyway, îmi dau seama acum că v-am mai bătut la cap cu humusul și cu alte ocazii, aici și aici, ceea ce spune despre mine că da, îmi place hummus-ul. Și când e așa ușor să faci humus în casă, de ce nu ai fi fan?