Hai că o veni ea și căldura la un moment dat și atunci o să vrem să mâncăm cât mai multe alimente răcoritoare. Spaniolii o știu bine, pentru că au faimoasa lor supă rece, gazpacho. Și tot din lumea latină, de data aceasta de peste ocean, vine și această supă rece de avocado.
Țin minte când prin anii 90, ne-a adus tata acasă dintr-o delegație pe undeva prin străinătate, și avocado printre alte fructe. Nu știam la vremea aceea nici de guacamole, nici de avocado toast, și pentru că era vândut la raionul de fructe, l-am considerat ca atare. I-am îndepărtat coaja și am gustat pulpa. A fost tare nasoală și am renunțat. Mulți ani mai târziu, pe vremea când eram la bursă în Spania în facultate, am descoperit avocadoul la adevărat lui valoare și acum îmi place nu doar în variantele clasice de avocado toast și guacamole, ci și pané, proaspăt în salate, dar nu mă dau în lături nici de la experimentat cu el. Așa am dat peste această rețetă simplă de supă rece de avocado.
Supă de avocado
Ingrediente (2 porții)
- 2 avocado copți
- 1 ceapă mică
- 2 căței de usturoi
- 1 lingură ulei
- 200 ml supă de legume
- 100 ml smântână de gătit
- zeama de la jumătate de lămâie sau 1 limetă
- 1/2 legătură coriandru proaspăt
- 1 ardei iute
- 1/2 linguriță chimion măcinat
- sare
- opțional: ridiche / tortilla chips / brânză telemea maturată / frunze de coriandru pentru decor
Preparare
Usturoiul se toacă grosier. Ceapa se toacă joulien. Se sotează câteva minute în ulei până se caramelizează. Într-un blender se pune supa de legume răcită (eu fac supă de legume din apă și legume deshidratate, dar puteți folosi orice supă de bază vreți), smântâna, ceapa și usturoiul prăjite, avocadoul curățat și tăiat cuburi mari, zeama de lămâie, coriandrul cu tot cu tulpini, chimionul și puțină sare. Ardeiul iute apare în rețeta originală, dar eu zic că este opțional, pentru că nu toată lumea tolerează picantul. Eu am folosit un ardei mic foarte picant uscat, dar evident că există și opțiunea ardeiului proaspăt. Se blendează tot și se potrivește de sare.
Se toarnă în boluri și se poate garnisi după preferințe cu frunze de coriandru, felii de ridichi, brânză telemea maturată fărâmițată sau chipsuri de tortilla (nachos).
Dacă ai supa de legume deja făcută (sau cumpărată), este un fel de mâncare gata în mai puțin de 10 minute.
Ce a fost surprinzător pentru mine este minunăția de gust caramelizat dată de ceapa și usturoiul prăjite, care merg perfect cu restul ingredientelor proaspete.
Mai puteți încerca și această variantă de supă de avocado sau chicken tortilla soup.