Weekend-ul ăsta s-a întâmplat pe baza poftelor. Mai exact aveam de câteva zile poftă de chicken tortilla soup, o supă mexicană, sau american-mexicană, nu știu exact, pe care am învățat-o de la mătușă-mea din America (da, am și eu, ca toată lumea, o mătușă în America; dar nu, nu e bogată, ca să îmi lase moștenire vreun domeniu prin Vermount). După care, sâmbătă dimineață am ieșit la brunch cu o prietenă la Frudisiac, unde aveau în meniu polenta cake, însă după mâncarea consistentă pe care am comandat-o, nu mi-a mai rămas loc și de polenta cake. Dar inima mi-a rămas la ea, așa că a doua zi m-a pus pe gătit. Deci se poate spune că duminică a fost ziua porumbului la mine în casă.
Chicken Tortilla Soup
Este o supă consistentă, sățioasă și cu un gust interesant, care nici măcar nu necesită prea multă muncă. Și, la o adică, nu este nici prea scumpă, în ciuda exotismului ei. Cantitățile sunt pentru 4 porții, deci faceți singuri calculele cât de avantajoastă este.
Am luat pentru supa de pui un pachet de spate de pui, care avea 6 bucăți, din care am folosit doar 3, iar costul pachetului a fost de 3,5 lei. Am luat o conservă mică de fasole roșie, dar nu am pus decât jumătate. Am luat o pungă de tortilla chips din care, tot așa, nu am folosit decât jumate pentru chicken tortilla soup. Restul, poate fi folosit cu alte ocazii, după bunul meu obicei de a fi eficientă în bucătărie.
INGREDIENTE:
- 3 bucăți spate de pui (sau orice carne de pui vreți, important este să aibă și os)
- 4 linguri legume deshidratate (eu iau vrac și mi le combin singură)
- 2 cepe mici
- 4-5 căței usturoi
- 4 linguri ulei
- 4 roșii medii
- 2 linguri pastă de tomate
- 2 linguri chimen măcinat
- 1 ardei iute (sau după gust)
- 120 g porumb fiert
- 180 g fasole neagră fiartă
- 1 avocado
- 2 fire ceapă verde
- 1 limetă
- 1 borcănel iaurt
- 1 mână de tortilla chips
PREPARARE:
- În primul rând am dat un clocot cărnii doar cu apă. Nu toți bucătarii fac asta, dar așa am învățat de la mama, ca să iasă o parte din toxinele din carne. Am schimbat apa și am pus din nou la fiert spatele de pui cu sare și legumele uscate, pentru a obține o supă. După ce carnea s-a fiert, am strecurat zeama și am păstrat carnea de-o partea.
- Am tocat mărunt ceapa și usturoiul și am feliat ardeiul. Am tras direct în oala în care urma să fac supa ceapa și usturoiul în ulei, am adăugat rondelele de ardei și chimenul măcinat și le-am lăsat un pic să sfârâie.
- Am tocat roșiile cubulețe și le-am adăugat în oală, la fel și pasta de tomate și am stins cu supa de pui.
- Între-timp am scos toată carnea de pe oase și am pregătit ingredientele de garnisit: am tăiat avocadoul felii, limeta în patru și ceapa verde rondele.
- După aproximativ 10 minute de fiert, am adăugat în supă carnea, porumbul și fasolea, am asezonat și am mai lăsat 2-3 minute la foc mic.
MONTAJUL: Am pus Chicken tortilla soup în farfurii și deasupra am așezat câteva felii de avocado, câte un sfert de limetă (pe care fiecare și-l stoarce în supă), o linguriță consistentă de iaurt, un snop de ceapă verde tocată și chipsurile de tortilla.
PONT: Tortilla este în loc de crutoane, deci nu puneți prea multe chipsuri deasupra pentru că se vor uda imediat și nu va mai fi efectul crocant dorit. Mai bine puneți un bol la mijloc din care fiecare să își ia după plac.
Polenta cake
Polenta cake este practic un chec în compoziția căruia se folosește mălai. Nu exclusiv, pentru că nu s-ar lega, dar în mare parte. Poate fi asezonat în diverse feluri, dar eu, mânată de pofta de sâmbătă dimineață, am ales să îl aromatizez cu apă de trandafiri.
Rețeta cere făină de migdale. Uneori am în casă așa ceva, alteori, nu. Acum era alteori. :) M-am dus pe aici prin zonă, la piață, la plafar, la supermarket și nu am găsit, așa că mi-am făcut propria făină. Am luat migdalele crude și le-am măcinat în râșnița de cafea (în care macin de regulă mirodeniile). Pentru că am luat migdale normale, nu cele decojite, culoarea făinii a fost mai maronie și, deci, și a checului. Dacă luați făină de-a gata, ea va fi albă și rezultatul prăjiturilor va fi pe măsură.
INGREDIENTE:
- 120 g unt
- 180 g zahăr
- 3 ouă
- 2 lingurițe praf de copt
- 30 g făină de grâu
- 140 g mălai
- 120 g făină de migdale
- 60 ml apă de trandafiri
- sare
- 300 g mascarpone
- 70 g iaurt
- 1 pliculeț zahăr vanilat
PREPARARE:
- Am frecat untul cu zahărul (nu, nu eu, ci robotul), am adăugat ouăle, praful de copt, cele 3 tipuri de făină și apa de trandafiri, plus un vârf de sare, ca la orice desert.
- Am pus compoziția într-o tavă tapetată cu hârtie de copt și am dat-o la cuptor la 180 grade pentru aproximativ 45 minute.
- Între-timp am frecat mascarponele (eu, de data asta) cu iaurtul, ca să îl fac mai light, și cu zahărul vanilat, ca să obțin crema cu care să garnisesc feliile groase de polenta cake.
PONT: Este un chec sfărâmicios, deci nu tăiați feliile prea subțiri ca să nu se dezintegreze.
Eu cred că a fost o combinație bună de masă de prânz, pentru că chicken tortilla soup este foarte consistentă și nu îți mai trebuie felul doi, iar porumbul este numitorul comun al acestei mese.