călătorii

ORAȘELE ȘI STAȚIUNILE DIN YUCATAN

ce sa vizitezi in mexic

Mă întorc în peninsula Yucatan, doar cu amintirile, din păcate, deși sigur voi reveni în Mexic și fizic cu prima ocazie. Deocamdată, pentru că frigul bate la ușă și voi o să vă apucați să căutați informații despre vacanța de iarnă exotică, trebuie să mă mobilizez să scriu ce mi-a mai rămas din Yucatan. Cel puțin vreo trei articole.

Așa că astăzi povestim despre orașele și stațiunile din peninsulă.

Riviera Maya

Riviera Maya este practic toată zona de coastă unde turismul s-a dezvoltat spectaculos. Cele mai cunoscute stațiuni sunt Cancun, Playa del Carmen și Tulum, însă între ele (cam o oră de mers pe autostradă între fiecare), au înflorit tot felul de alte așezări. Practic, de la Cancun până la Tulum este un întreg șir de resort-uri, hoteluri, parcuri de distracție, restaurante, bungalouri și tot așa.

Noi am aterizat pe Cancun, însă este aeroport și la Tulum.

Din punctul meu de vedre, cele trei mari stațiuni au vibe-ul exact în ordinea în care sunt așezate geografic. Cancun este un monstru cu hoteluri imense, de mii de camere, plin de mall-uri și „atracții” american style. Tulum este o stațiune boho-chic, cu clădiri joase, bungalouri, totul integrat cu natura, folosind materiale naturale și un design eco-elegant. Playa del Carmen, care se află între cele două este exact un mix al lor, ceva mai intim decât Cancunul, și mai ieftin decât Tulumul, având de toate pentru toți. Dacă mă întrebați pe mine, aici este un loc bun să vă căutați cazare, iar de aici, cu mașini închiriate, puteți ajunge peste tot în zonă.

Cancun

Tulumul mi-a cucerit însă inima și ar fi avut potențialul să îmi golească conturile. Noroc că nu am stat aici, pentru că prețurile sunt foarte mari peste tot. Eu, în schimb, am petrecut câteva ore într-o după-amiază plimbându-mă pe strada principală de la mare, absorbind imagini frumoase și observând oameni frumoși (nu cred că am văzut aici oameni urâți, indiferent de vârstă), și încă o zi pe plaja vastă, perfectă, cu nisip alb și mare turquoise, cu șezlonguri confortabile, mâncare bună și hamace ce te îndeamnă la contemplare.

Playa del Carmen

Tot în această zonă există vreo 15 parcuri de distracție și aventură, majoritatea aparținând aceluiași concern, dar și câteva independente. Prețul este scump, peste 150$ de persoană, dar ai incluse mâncarea și băutura. Programul meu din vacanța asta a fost foarte încărcat și nu am reușit să ajung la niciunul din parcuri, însă tot ce am văzut prin prezentări și am aflat de la oameni care au fost, mi-a făcut cu ochiul. Bine, nu prea are rost să mergi în toate, dar măcar într-unul, două, chiar e interesant. Știu mexicanii de aici (sau ce or fi ei…) să facă turism! La parcuri poți ajunge pe cont propriu sau îți poți antama excursia de la birourile de turism din holurile marilor hoteluri ori de la oricare din micile agenții care împânzesc stațiunile, având uneori și transportul inclus.

Tulum

Dincolo de faleza plină de hoteluri și restaurante, fiecare dintre aceste stațiuni pătrunde în inima continentului și cu partea sa urbană, de oraș cu locuitori permanenți, cu centre comerciale, ateliere auto, aprozare și spitale. Fiind zone turistice și astfel, obișnuiți cu gringos, poți să te aventurezi și mai departe din strada pietonală pentru a descoperi locurile.

Orașele din Yucatan

Evident că nu am putut vizita prea multe orașe din Peninsulă, însă ne-am oprit în două dintre ele, poate cele mai importante: Merida și Valladolid.

Merida mi s-a părut superb. Chintesența Mexicului colonial, cu arhitectură spectaculoasă, cu bulevarde largi și străduțe pitorești, cu piațete pline de viață și restaurante de tot felul, capitala statului Yucatan este fascinantă.

Merida

Poți să iei un autobuz deschis care să te plimbe în toate zonele de interes, ascultând poveștile ghidului bilingv (engleză și spaniolă – s-ar putea să aibă și alte opțiuni de limbă, nu știu sigur) sau poți doar să iei orașul la picior pentru a-i descoperi comorile.

Valladolid este celălalt orășel vizitat. Cu o piață mare dominat de un parc în fața catedralei și vreo două străduțe cu restaurante și boutique-uri, și acest oraș este un mix de turiști și localnici care își văd de viață nestânjeniți de fețele noi ce trec curioase pe trotuare în fiecare zi.

Valladolid

Aici, chiar lângă hotel, se afla și un muzeu al ciocolatei, destul de interesant și măricel, aflat în spatele magazinului de ciocolată artizanală (parte a unui lanț pe care l-am văzut peste tot pe unde am mers).

Dintre cele două localități, eu m-am îndrăgostit de Merida, în vreme ce alții din grup au preferat Valladolid, deci nu pot să vă spun să mergeți într-una în detrimentul alteia, pentru că fiecare își are publicul ei.

Despre monumentele mayașe, aici.

Leave a Comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.