călătorii

AYAHUASCA ÎN JUNGLA AMAZONIANĂ

ayahuasca

Peru poate fi doar turistic sau poate fi și terapeutic. La fel ca și alte țări din zonă, ce împart jungla amazoniană și tradițiile ei. Pentru că aici a luat naștere ayahoasca, liana căreia populațiile indigene îi acordă un suflet propriu (la fel ca fiecărui element al naturii, de altfel) și pe care o utilizează ca panaceu universal pentru bolile sufletului și trupului.

Liana Morții sau Liana Sufletului este traducerea din quechua a denumirii plantei, iar rolul ei este unul foarte complex în cultura locală. Descoperită și de occidentali în urmă cu aproximativ un secol, popularitatea ei a crescut mult la nivel mondial și folosirea sa în scop terapeutic a devenit o practică ce se desfășoară acum în diverse țări în lume (inclusiv la noi), însă șamanii vorbesc despre energia locului care o dă și, deci, puterea pe care planta medicinală o are dacă este folosită în ritualurile desfășurate pe pământul propriu.

În poza din deschidere mă aflu în zona de pregătire a băuturii ritualice, în care liana ayahuasca, bătută cu un par pentru a o frăgezi, este amestecată cu frunzele de chakruna și lăsată apoi multe ore la fiert la foc de lemne, până ajunge să aibă o consistență vâscoasă, ce urmează să fie băută apoi în cadrul ceremoniilor.

Către inima junglei se ajunge întâi cu mașini 4×4 pe drumuri ca acesta

Sunt multe povești, legende și avertizări. Nu o să vorbesc despre ele. Nu o să vorbesc nici despre experiența mea personală pentru că, pe de o parte este ceva mult prea intim pentru a așterne aici, iar pe de altă parte, în urma împărtășirii experienței cu restul grupului, ne-am dat seama cât de personală este, cât de diferită este și cât de mult contează contextul (atât cel propriu, cât și de grup).

Dar o să vă mai vorbesc puțin despre jungla care o găzduiește.

Apoi cu barca pe unul din afluenții Amazonului

Imediat ce am aterizat în Pucallpa, la poarta amazoniană a naturii luxuriante, un zâmbet larg mi s-a așternut pe față. O căldură îmbietoare îți mângâia trupul, iar vegetația îți bucura ochii. Un off-road mai târziu, ne-am îmbarcat într-un „autobuz” plutitor ce ne-a purtat pe unul din afluenții Amazonului, către inima junglei unde, odată debarcați, parcă ne întâmpina la poartă un pâlc de cocotieri, din care nu ne-am putut abține să nu ne luăm câte o nucă a cărei apă revigorantă ne-a dat energia necesară pentru drumul pe care îl aveam de străbătut pe jos, cu rucsacele în spate.

Una din plantele sacre ale Amazonului este arborele din spatele meu, ale cărui proprietăți terapeutice și magice îi ajută pe ucenici să devină șamani

Adânc, în inima junglei, pe malul Râului Fierbinte, este sanctuarul, locul în care maestrul, familia și acoliții săi își așteaptă „pacienții”, locul în care timpul se scurge altfel, în care oamenii trăiesc în armonie cu natura, în care râul și plantele și toate fenomenele atmosferice au viață și rolul lor în dansul etern.

Jungla este o farmacie infinită pentru băștinași, cu mii de remedii naturale, cu ritualuri și vietăți ce coexistă în cea mai mare armonie. Am stat în colibe de lemn cu plase ce limitau parțial pătrunderea tuturor lighioanelor ce mișună prin zonă, am făcut baie în apa de râu și ne-am băgat la culcare la ore la care pentru mine abia începe viața acasă.

Râul Fierbinte într-o zi fierbinte și ea… Totuși, la 80 grade Celsius, râul scoate aburi chiar și când afară sunt peste 30 grade

Am zis de Râul Fierbinte și nu este o figură de stil, ci numele singurului râu din lume ce își varsă năduful pe pietrele tocite de vreme la temperaturi de peste 80 grade în unele locuri, fără ca niciun cercetător să fi descoperit până acum cauza acestui fenomen. Boiling River din Amazon are o apă sacră, după cum vorbesc localnicii. Și chiar așa și este, având în vedere că în sezonul de vară, când ploile se opresc, este singura sursă de apă a celor ce își trăiesc zilele la vreo jumătate de oră de mers pe jos de semnalul telefonului, departe de semnalul de internet și cărând proviziile cel mai adesea în spinare.

Dimineața pe malul râului

Ceva mai la liman, în satele mai mari de pe malul fluviului ce ajunge să se verse în Amazon, viața tihnită se întâmplă pe stradă, muzica răsună din câte un garaj, iar zumzetul insectelor este adesea tulburat de huruitul motoretelor transformate în tuktuk-uri.

Aici se oprește și excursia mea alături de voi prin Peru, neputând să nu vă îndemn să mergeți să vizitați această țară din celălalt capăt al lumii. Pentru mine a fost una din cele mai impresionante călătorii din viața mea. Ceea ce vă urez și vouă.

Toate celelalte episoade din Peru: aici.

Leave a Comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.