După cum vă spuneam, Iordania nu a urcat în topul destinațiilor mele preferate, dar dacă tot ajungi în Iordania, atunci Petra și Wadi Rum sunt obiectivele principale de atracție.
Petra
Situl arheologic desemnat acum vreo 10 ani una din cele 7 minuni ale lumii, într-o clasificare modernă a acestora, se întinde pe o suprafață foarte mare pentru care, dacă îți place chestia asta cu pietrele, poți să îți rezervi lejer două zile.
Noi am avut o seară și o zi și am cheltuit aproximativ 100 euro cu intrările pentru cele două vizite.
Nu o să vă spun despre istoria locului, despre culturile ce și-au pus amprenta pe arhitectură, de la babilonieni la egipteni, pentru că despre toate acestea găsiți tone de informații bine documentate.
O să vă spun însă părerea mea și detalii organizatorice.
Eu am asemuit cumva monumentul cu Efes-ul din Turcia și, revenind acasă și vorbind cu unii-alții, am primit păreri similare. Da, este un sit impresionant, ce merită explorat. Ba chiar mi-am propus să revăd acel Indiana Jones ce se desfășoară aici, pentru o imagine mai pitorească a ruinelor. Cu toate acestea, eu nu am rezonat în mod special cu grandoarea locului. Îl pun la capitolul bifate și cam atât. Repet, este o părere strict personală, pe care unii dintre voi s-ar putea să nu mi-o împărtășiți.
Pentru vizita monumentului poți să îți iei intrare de o zi, de două, dar poți să alegi și o vizită nocturnă, care se desfășoară doar luni, miercuri și vineri seara.
Petra by Night este de fapt un spectacol. La ora 8:30 se dau drumul porților și mulțimea de turiști pornește pe drumul principal, ce este mărginit de lampioane, trece prin canion și ajunge după 1200 m (așa ni s-a spus a doua zi de către ghid) la cea mai reprezentativă clădire, Monetăria, cea prezentă în toate imaginile legate de Petra. Esplanada din fața acesteia este și ea împânzită de lampioane și de covoare, rogojini, pe care se vor așeza turiștii. După ce organizatorii fac ordine și disciplină, începe spectacolul. Au fost doi instrumentiști, primul nu știu la ce a prestat (urechea mea muzicală este sublimă, dar inexistentă), iar al doilea a cântat la fluier. Mă așteptam ca într-un asemenea cadru, show-ul să îți zbârlească pielea, să fie o muzică profundă, care să pătrundă până în măduvă. Dar nu. După această reprezentație care din colțul nostru nu s-a auzit prea bine, a urmat un povestitor care s-a chinuit să istorisească o legendă, din care auzeam pe ici, pe colo. Totul s-a terminat cu luminarea fațadei în diverse culori pentru aparatele flămânde ale turiștilor plătitori de 25 de dolari, ce au inclus însă și un pseuo-ceai, un sirop extrem de dulce și un pic colorat, servit fiecărui participant în timpul spectacolului.
Ziua, pentru plimbarea prin Petra ai varianta pe jos, sau purtată de cai și măgari. De la intrare și până la Monetărie sunt șarete trase de cai care îți ușurează traseul. De acolo poți apela la ajutorul măgarilor care să te ducă până la captul traseului la Mănăstire sau sus pe munte, cum am fost noi.
În interiorul sitului sunt mai multe, să le zicem, cafenele, unde te poți opri pentru un ceai sau o apă și o grămadă de tarabe de suveniruri. Prețurile sunt cam la fel ca la tarabele din stradă, însă ceea ce am observat era că vânzătorii cu măsuțe din Petra sunt mai dispuși la negocieri decât cei cu magazinașe de afară.
Wadi Rum
Deșertul este cel mai frumos lucru care i s-a întâmplat Iordaniei. Natura este aici în toată splendoarea ei. Munții din rocă de nisip marmorați în zeci de nunațe, peisajul selenar pe alocuri, plimbarea cu cămila sau cu mașina de teren și chiar și oprirea regulamentară la oaza cu ceai și suveniruri, toate sunt de neratat.
Nu ai de ce să stai aici mai mult de o zi și o noapte, dar ziua aia e musai pentru excursia în Iordania. Deșertul este împânzit de campinguri-hutel, așezări cu corturi mari, cât o cameră sau de tip iglu, dotate cu toate cele trebuincioase, cu o atmosferă de comunitate la cină când toți oaspeții camp-ului se adună la masă. Pentru că odaotă ajuns în campingul unde ți-ai rezervat „camera”, nu mai ai pe unde să ieși, decât la excursiile organizate de ei, fie cu cămila, fie cu jeep-ul, fie pentru observatorul astronomic care te aduce mai aproape de și așa încărcatul de stele cer.
Cam atât pentru moment, revin și cu celelalte două puncte de atracție ale Iordaniei.
[…] Petra și Wadi Rum puteți citi aici, și promit să revin cât de repede posibil cu poveștile despre Marea Moartă și […]
[…] lângă Petrea și deșertul Wadi Rum, noi ne-am mai trecut în program o vizită la Marea Moartă și o zi în Amman, capitala […]