călătorii

CE SĂ VIZITEZI ÎN INDIA (3): VARANASI

varanasi

Varanasi este orașul sacru al hinduismului, pe la poalele căruia curge Gangele, la fel de sacrul râu al lor. Este situat pe coasta de Est și se întâmplă acolo cam din 1800 î.H.

Ce să vizitezi în Varanasi

Dacă vă luați singuri cazarea, atunci cel mai bine este să alegeți un hotel pe ghat-uri, adică în zona de faleză a râului Gange, care între indieni se numește Ganga. Ba chiar am fost surprinse că le spuneam oamenilor despre Gange și nimeni nu pricepea, pentru ca apoi să ne informeze că de fapt este vorba de râul Ganga. Zona veche a Varanasi-ului este un labirint spectaculos și găsești multe hosteluri, dacă aveți chef să stați într-un astfel de stabiliment.

Varanasi-ul mi s-a părut imens. Și cel mai aglomerat și agitat oraș din câte am fost. Un haos general. Fie că este vorba de traficul rutier sau aglomerația pietonală, pentru că în partea de Old Varanasi nu au voie mașini sau tuktukuri, singurele vehicule ricșele și bicicletele.

varanasi

Ghat-urile sunt construcții cu trepte (de fapt, așa și înseamnă cuvântul, trepte), impresionante, ce mărginesc malul Gangelui. Pe vremuri au aparținut unor familii înstărite, acum fiind temple, mânăstiri și chiar un hotel de lux. Iar viața varanasienilor și a pelerinilor se desfășoară aici. În condițiile în care figurează ca fiind cel mai poluat râu din lume. Aici se spală de dimineață și de seară, aici își spală rufele pe care apoi le lasă la uscat pe caldarâm, aici se întmplă slujbele matinale și nocturne, aici se desfășoară comerțul stradal cu obiecte de cult și nu numai și aici se opresc călugării sadhu pentru meditație și cerșit.

varanasi

varanasi

varanasi

În spatele clădirilor de pe mal crește labirintul vechiului oraș, unul din cele mai vechi din lume. Și tot în zona aceasta fiind și principalele obiective turistice. Noi am antamat de la hotel un ghid local care ne-a plimbat pe la principalele temple. A doua zi ne-a dus la la faimosul Golden Temple, care a fost o mare dezamăgire. Înghesuială ca la moaște, agresivitate, cost de intrare pentru turiști (evident!), și interdicția de a merge la templul principal, acolo unde numai hindușii au acces. Și, evident, și aici, ca și în majoritatea celorlalte temple din Varanasi, obligativitatea de a-ți lăsa toate obiectele personale, geantă, telefon, tot, mai puțin banii (evident!) la intrare nu poate fi sărită.

gange varanasi

gange varanasi

varanasi

varanasi

varanasi

varanasi

varanasi

varanasi

varanasi

Pentru spectacolul religios, puteți să vă treziți înainte de răsărit ca să luați parte la slujba matinală, iar seara puteți să vă adunați alături de sutele de bărci ce trag la ghat-ul principal, acolo unde 5 preoți la bustul gol se joacă cu focul ți tobele ritualice, făcând astfel show-ul urmărit de „enoriași” și turiști unul demn de emisiunile de entertainment din întreaga lume.

Sunt două crematorii unde se desfășoară incinerări non-stop, însă cel mic, de lângă ghat-ul central, este ceva mai liniștit. Și nu, nu miroase îngrozitor nici în oraș, nici pe malul râului.

************************************************************

Ce să vizitezi în Goa și Aurangabad

Ce să vizitezi în Mumbai

16 chesti pe care să le știi înainte de plecarea în India

varanasi

Blue Lassi, dugheana de lassi din Old Varnasi despre care veți vedea în episodul culinar

Leave a Comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.