Dacă îmi citiți blogul frecvent, poate că știți că de ani de zile îmi doream această excursie. India apărea mereu în topul dorințelor mele pentru noul an și din diverse motive niciodată nu se materializa. Acum s-au aliniat planetele și mi-am făcut damblaua de a petrece 3 săptămâni pe subcontinentul indian, văzând aproape tot ce aveam pe listă. Poate că într-o zi voi ajunge și la Daramshala la cartierul generla al lui Dalai Lama, însă până atunci am fost turist în India, nu discipol, nu yogi, ci doar un călător avid de descoperiri.
Articolele ce vor urma nu sunt neapărat un ghid turistic, ci mai curând o sumă de experiențe pe care o împărtășesc cu voi și din care sper să vă trezesc măcar curiozitatea de a afla mai multe despre acest tărâm cel puțin interesant.
Voi împărți povestea în trei capitole mari. Primul, cel ce începe astăzi, este despre coasta de vest a Indiei. Lui i se alătură un alt capitol despre coasta de est și încă unul, video de data aceasta, despre mâncarea din India.
Ce să vizitezi în Mumbai
Am aterizat după un zbor decent ca lungime (doar vreo 3,5 ore de la Doha) la Mumbai, orașul considerat capitala economică și culturală a Indiei. Un fel de New York al lor. Este mare, aglomerat, gălăgios, prăfuit, amestecat, cu zgârie-nori din zilele noastre și cu clădiri superbe coloniale lăsate în totală paragină, cu multe claxoane și ciori.
Am avut câteva zile la dispoziție în am ales să descoperim Mumbaiul atât singure, cât și însoțite de un ghid, dar tot ne-au mai rămas câteva locuri neexplorate.
Am vrut să mergem în slum (mahalaua lor, care de fapt sunt vreo 5 în tot orașul) și la Bollywood, care credeam că este un singur loc. Pentru astea două ne-am luat în mod special ghid, pentru că restul punctelor de interes sunt accesibile și de unul singur, cu taxi, uber, metrou.
Slum-ul și povestea lui sunt impresionante. Șomajul și analfabetismul sunt practic inexistente în această aglomerație de oameni ce trăiesc într-un oraș în mijlocul orașului. Toți muncesc în diverse industrii locale, precum reciclarea, croitoria, marochinăria și diverse servicii pentru ei în spațiul lor și își duc existența în perimetrul cu străduțe întortochiate ce nu văd lumina soarelui. Din păcate nu am putut face poze în inima slum-ului, dar credeți-mă pe cuvânt că este o experiență de neratat.
Trecând la polul opus, către o industrie ce se scaldă în bogăție, mergem către Bollywood, care de fapt înseamnă suma tuturor filmelor indiene. Și nu sunt puține! De fapt sunt enorm de multe, peste 900 anula, cu câte 3 lansări în fiecare vineri. Iar toate aceste filme, plus seriale, se toarnă în diversele studiouri împrăștiate pe tot teritoriul Indiei, cu un pol important în Mumbai și încă unul în sud. Noi am fost la unul din studiourile mumbaieze, ce mi s-a părut mic în comparație cu Buftea sau Castel, dar care era cam singurul care se vizitează de către turiști și unul din foarte puținele care au spații fixe decorate pentru poliție, pușcărie, spital și sală de judecată, acestea fiind singurele locuri unde filmarea nu este permisă în spațiile adevărate. Sau, cel puțin așa ne-a zis ghidul.
Obiective turistice în Mumbai
Dacă mergeți în Mumbai doar ca turiști, atunci alegeți un hotel din zona Colaba, un cartier elegăntuț, cu multe clădiri în stil colonial, chiar pe malul mării și la poalele monumentului Gateway of India.
Tot în Colaba este și hotelul Taj Mahal, o clădire emblematică a orașului, cu istorie și poveste, despre care v-am spus când am văzut filmul Hotel Mumbai.
La o aruncătură de băț de acestea două se află și Muzeul de Artă Contemporană. Eu, care sunt o mare fană a muzeelor de acest gen, nu puteam să ratez experiența. Clădirea este interesantă. Expozițiile nu sunt permanente, iar cea care era când am fost eu nu m-a impresionat. Artiști indieni, câteva piese mai interesante, însă per total cuminte, fără sclipiri, aș putea zice, ca să mă exprim plastic, lipsită de coaie.
Tot de la Gateway of India se ia și barca către o insulă cu niște peșteri sculptate, Elephanta Caves, pe care noi nu le-am vizitat pentru că ne-am delectat cu mult mai grandioasele Ajanta și Ellora, despre care o să revin.
Un alt pin pe harta Mumbaiului este zona în care găsești o moschee celebră, loc de pelerinaj pentru musulmanii de pe teritoriul întregii Indii și nu numai, o spălătorie imensă în aer liber și casa lui Mahatma Ghandi.
Haji Ali Dargha este numele moscheei situată pe o peninsulă la care se ajunge pe un drum îngust de pe mal ce în funcție de maree este inundat sau nu. Noi l-am prins uscat.
Dhobi Ghat este locul în care spălătoriile din tot Mumbaiul își trimit rufele murdare spre a fi curățate de spălătorii ce trăiesc acolo, în cocioabele de deasupra bazinelor pline cu apă și săpun. Apoi hainele, cearșafurile și alte acareturi atârnă sub razele soarelui, în bătaia vântului îmbâcsit de praf și la mila ploii spre a se usca. Doar blocurile moderne au mașini de spălat în apartamente, restul se bazează pe serviciile de la Dhobi Ghat care pentru prețul unui masala chai la o cârciumă oarecare îți spală cămașa sau prosopul.
La casa memorială a lui Mahatma Ghandi nu am ajuns în Mumbai, însă am vizitat-o pe cea din Delhi. Totuși, mi s-a spus că și cea din Mumbai merită niște timp alocat.
Și dacă aveți chef de cumpărături de de toate și dacă vreți doar să respirați India în esența ei, Crowford Market este locul. Atât piața acoperită de mirodenii și alte mâncăruri, o clădire tot din perioada colonială, cât și străzile adiacente pline de comercianți stradali și magazine de tot felul sunt un spectacol foarte interesant.
La capitolul clădiri emblematice, gara Victoria Station și primăria de vizavi sunt dovezi spectaculoase ale trecerii britanicilor pe teritoriul indian.
Ghidurile turistice mai vorbesc și despre plimbarea pe Marina Drive, un bulevard cu faleză de pe malul mării și Nariman Point, o zonă de faleză cu dig ce aleargă în mare, cunoscută că fiind locul de promenadă al îndrăgostiților.
Mumbaiul mai are și o plajă în mijlocul orașului, plajă de altfel pustie, pentru că indienii nu stau la plajă, dar care se animează la apus, pentru o plimbare de seară sau o partidă de fotbal. Mai există o altă plajă în apropierea orașului, dar nu am vizitat-o.
Dincolo de obiectivele enumerate mai sus, Mumbaiul este locul în care poți bea liniștit un cocktail scump pe terasa vreunui roof top de hotel sau să te riști cu niște samosa îmbibate de ulei și praf la colțul străzii.
[…] Ce să viziteți în India (1): Mumbai […]
[…] Ce să vizitezi în Mumbai […]
[…] Despre Mumbai, aici. […]