Vinerea trecută am ajuns într-o vizită de lucru la Atra Doftana, faimoasa pensiune altfel de pe Valea Doftanei. Și cum jobul meu este de regulă foarte „greu și neplăcut”, și de data asta „m-a chinuit” cu o masă de răsfăț din partea lui chef Alexandru Dumitru, care ne-a așteptat cu un prânz bazat pe produse locale.
Despre Atra Doftana
La Atra Doftana, situată în localitatea Valea Doftanei, pe malul râului cu același nume, la o aruncătură de băț de Câmpina, ajungi pe un drum forestier palpitant.
Ajungi la Atra în parcare și te întrebi unde este pensiunea, moment în care constați că te afli pe ea. Exact, parcarea este deasupra construcției, o clădire proiectată să fie cât mai „verde” posibil. Cu asta m-au cucerit din prima, pentru că mă știți mare iubitoare de ecologie și Planetă. Pentru un consum de energie redus, pensiunea a fost construită în formă de fagure, îngropată în poalele dealului de pe malul lacului Paltinu. Este construită cu materiale naturale și are un sistem de purificare a apei.
Pensiunea este mică, având doar 9 camere, fiecare denumită după o culoare, toate cu deschidere către superbul peisaj și cu câte o mică terasă semi-privată. La acestea se adaugă o sală de întruniri și restaurantul care a fost, de fapt, scopul vizitei noastre la Atra Doftana.
Restaurantul Atra Doftana
Prelua în urmă cu aproximativ un an de chef Alexandru Dumitru, restaurantul gourmet are un meniu internațional realizat în proporție de 90% cu ingrediente locale, a căror sursă echipa din bucătărie o știe foarte bine. Școlit în bucătării cu renume din Europa și State, Alex a înțeles trendul actual de a folosi cât mai mult resursele locale și a implementat și la Atra Doftana conceptul de Farm to Table, în care își procură direct de la producători ingredientele necesare. Iar cu ocazia acestei mese am avut și plăcerea de a-i cunoaște pe doi dintre furnizorii direcți, Rareș Constantinescu, care se ocupă de brânzeturile pensiunii și Leontin, culegătorul de ciuperci, cătină, fructe de pădure și alte bunătăți pe care natura din împrejurimi le oferă în funcție de sezon. Legumele din farfuriile de aici vin de la o fermă din Dâmbovița, iar porumbeii de la o fermă din Argeș. Iar, mai nou, Alex și-a plantat și propria grădină de legume și ierburi aromatice, cu care este încă în faza de experimente.
Pentru prânzul de vineri, chef Alex ne-a început masa cu o salată de frunze de lobodă și sfeclă în 3 feluri, adică murată, fiartă și pulbere. A urmat un păstrăv afumat demențial cu rondele de gulie pudrate cu praf de ștevie și cu maioneză cu lămâie. Supa a fost un consome de ciuperci sălbatice, iar apoi a venit o porție de gnocchi cu mazăre și spanac. Felul principal a fost un piept de rață afumat cu fân de pe deal, alături de legume de sezon și un piure de urzici. După toate acestea a venit un ceai care să ajute digestia, făcut din izmă (adică mentă sălbatică) și cimbrișor, iar desertul a fost unul neobișnuit, o cremă de urdă frecată cu măceșe, acompaniată de o bucată de fagure și o dulceață de dude, deși cred că aș fi fost mult mai entuziasmată de papanașii cu griș și unt de arahide din meniul obișnuit.
Și dacă tot veni vorba de meniul obișnuit, în fiecare sâmbătă seară restaurantul găzduiește o cină cu testing menu, iar vinerea seară este dedicată mesei pe nevăzute. În rest, un meniu aproximativ la fel în fiecare zi a sezonului este printat în funcție de ingredientele care se găsesc și poate fi studiat de oaspeții care vin să ia aici prânzul sau cina.
Ca o concluzie a vizitei mele la Atra Doftana pot să vă spun că este un loc superb, în care poți cu ușurință să îți auzi gândurile. Este genul de loc în care vii să îți pui ordine în viață, să dormi și să citești. Dar, dacă ai nevoie de așa ceva, indicat ar fi să te prinzi din timp și să îți rezervi camera, pentru că locurile sunt puține și cererea este mare.