călătorii

CE SĂ VEZI ÎN SINGAPORE

Singaporele este un oraș mare, pentru care nu are rost, însă, să îți dedici mai mult de 3-4 zile, dacă ești pus pe umblat, așa ca mine. Data trecută v-am povestit despre fantasticele Gardens by the Bay, iar acum vă voi trece în revistă câteva din celelalte obiective. În principiu, aproapte tot ce poți să vezi în Singapore.

Art & Science Museum

Este următorul loc care mi-a plăcut foarte mult. Dacă sunteți veterani pe aici, știți că îmi plac muzeele de artă contemporană, instalațiile și în general formele astea mai spectaculoase de exprimare artistică. La Art & Science Museum am dat peste o expoziție temporară, Future World. Instalațiile sunt realizate de teamLab, un grup de artiști care folosesc tehnologia pentru a se exprima artistic. Expoziția e împărțită în patru secțiuni: Nature, Town, Park și Space, cele din mijloc fiind mai curând dedicate copiilor. O cameră cu proiecții surround și alta cu valuri spectaculoase au fost printre preferatele mele. Însă ieșirea din expoziție este apoteotică, printr-un labirint de leduri, Crystal Universe, ce te hipnotizează pe loc.

 

Buddha Tooth Relic & China Town

În mijlocul zgârie-norilor se află China Town, un cartier colorat, cu o stradă cu multe bodegi de mâncare (despre care voi scrie într-o postare viitoare) și plin de chinezi. Nu că întregul Singapore ar fi altfel. În apropiere este și Little India, un cartier care, ați ghicit!, este plin de indieni. Pe acolo nu am ajuns, având în vedere că la viața mea am trecut și prin Big India și nu prezenta chiar așa de mult interes față de China Town în care trebuia să gust una-alta.

La intrarea în China Town tronează mare un templu buddhist, Buddha Tooth Relic Temple, ce adăpostește, legenda zice, un dinte de-al lui buda. Este cocoțat într-un fel de chivot de aur, într-o cameră complet aurită doar că are dimensiunile unui colț de mamut, nu de dinte uman… Bine, exagerez când zic mamut, dar un dinte gros cât un pumn și lung de vreo 15 cm nu e tocmai de lepădat. Templul în sine este foarte frumos, are o grădină suspendată și merită vizitat, deci poate fi trecut pe lista cu ce să vezi în Singapore.

Emerald Hill

Despre Emerald Hill am citit când îmi făceam documentarea pentru Singapore. Că ar fi o străduță, adiacentă bulevardului cu mall-uri, care păstrează parfumul de altă dată. Așa și este. Doar că nu e singura. Lângă hotelul meu, spre China Town, era o stradă întreagă în stilul ăsta. Și am mai văzut și prin alte locuri. Eu, însă, mi-am făcut datoria să vi-o menționez, în caz că aveți drum pe acolo.

Grădina Botanică și Grădina de Orhidee

Pentru Grădina Botanică ar trebui să vă rezervați jumătate de zi lejer. Este imensă și foarte frumoasă. Nu sunt eu mare fană parcuri, dar aici chiar merită să dai o tură. Intrarea este liberă și spațiile sunt vaste. Are tot felul de zone, de la o grădină de plante medicinale, proiectată astfel încât poziționarea plantelor să corespundă cu așezarea organelor cărora le sunt dedicate, la o pădure tropicală și alte zone. Partea cea mai spectaculoasă, însă, este grădina de orhidee, pentru care, însă, trebuie să plătești intrare. Colecția reunește peste 1000 de specii și 2000 de hibrizi, fiind rezultatul unei munci începute în 1928 și reprezentând cea mai vastă colecție de orhidee din lume.

Merlion

Leul de mare (mer + lion) a devenit simbolul orașului de mai bine de jumătate de secol (1966) și își are originile în vechea tradiție, combinând ideea de sat pescăresc, așa cum era Singaporele acum sute de ani, și numele orașului, Singapura, care înseamnă orașul leului. Statuia impozantă cu cap de leu și corp de pește se află peste golf de Marina Bay Sands și se poate ajunge la ea fie cu barca prin golf, fie pe jos, ocolind golful, fie, pur și simplu, cu metroul. Este un punct turistic important și locul oferă o perspectivă frumoasă asupra golfului.

Și altele

Dacă aveți chef de shopping, Orchard Road este locul. Un bulevard cu 22 de mall-uri, unul după celălalt, satisface toate nevoile, de la chinezisme la Vuittoane sau Secretele Victoriței (cum îmi place mie să îi zic) – Victoria’s Secret, bineînțeles.

Sentosa Island este o zonă turistică, cu plajă, bâlci și cârciumi, unde nu am ajuns. Este singurul loc despre care ghidurile de călătorie scriu și pe care nu l-am bifat. Deși prieteni care au mai fost la Singapore mi-au spus că e pierdere de vreme, probabil că dacă aș mai fi avut o zi în plus, aș fi tras o fugă și până acolo.

În rest, ca să vezi în Singapore toate chestiile, cel mai convenabil este să folosești metroul. Prețul e decent, în jur de 1 Euro călătoria, și rețeaua este bine împânzită.

Acestea fiind zise, revin cu mâncarea din mica țară asiatică și cu alte povești cât de curând.

 

 

2 Comments

Leave a Comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.