decadenţa gustului

BAME PANE

bame pane

Țin minte că atunci când eram mică, și maică-mea, dar mai ales bunică-mea, găteau mâncare de bame. O mâncărică cu bame și sos de roșii care îmi displăcea profund. Nu înțelegeam deloc rostul acestor legume. Bine, să fiu sinceră, nici dovleceii nu-i prea înțeleg…

Dar să revenim la bame, pe care le-am întâlnit adesea în diverse rețete asiatice. Deci pe acolo sunt un mare hit. Și am zis să fiu ceva mai indulgentă cu bietele legume. Așa că m-am documentat până am dat peste o rețetă de bame pane care mi-a făcut cu ochiul. Este din Sri Lanka și e foarte ușor de făcut. Așa că am profitat de începutul de sezon pentru bame și am testat această variantă de snacks-uri verzi ce merg perfect la o seară pe balcon alături de un pahar rece de sauvignon blanc. Eu am le-am asortat cu cel de la Alira, producția de anul trecut, care este fresh, aromat și merge perfect cu pane-ul crocant și ușor picant al bamelor, dar și cu prospețimea lor verde.

PONT: Am ales bame mari, mai bătrâne, care, spre surprinderea mea, au fost chiar mai ieftine. Doar v-am spus că nu sunt o consumatoare, așa că nu mă pricepeam. Dar pentru că știam că cele din India, de exemplu, sunt mari, am ales și eu așa. Și bine am făcut pentru că au mai scăpat și mai mici în mormanul de pe tarabă și și la mine în sacoșă (da, mă duc cu sacoșe de cârpă la piață). Cele mici erau prea moi pentru acest gen de mâncare, iar în cele mare se simt semințele foarte crocante, ceea ce este minunat. Dar, fiți atenți, bamele pane se consumă imediat ce sunt prăjite, așa calde, pentru că apoi nu doar că paneul își pierde textura, dar și ele devin ațoase și nu mai pot fi mâncate. Vă spun din experiență, pentru că mi-au rămas câteva pentru a doua zi și mi-a părut rău de ele.

Bame pane

INGREDIENTE

  • 75 g iaurt gras
  • 200 g făină de năut (se găsește în magazinele de tip naturist)
  • 1-2 lingurițe boia iute (sau după preferințe – eu am folosit ardei iuți mici indieni, care sunt printre cei mai iuți din lume)
  • 1 linguriță chimen măcinat
  • 1 kg bame
  • sare
  • ulei pentru prăjit

PREPARARE

Se face aluatul din iaurt, făină, condimente, sare și apă cât cuprinde. Acest cât cuprinde este în cazul nostru echivalentul cu obținerea unei consistențe fluide groase. Cam ca pentru american pancakes.

bame pane

Bamele spălate și cu codița tăiată se taie longitudinal și se dau prin panadă. Când uleiul este bine încins, se pun la prăjit în baie de ulei câteva o dată ca să nu se supra-aglomereze vasul și să se lipească între ele. Se lasă până devin aurii și se scot pe prosop de bucătărie.

Se pot consuma ca atare sau cu zeamă de lămâie stoarsă deasupra ori cu diverse sosuri, după gust.

Eu le-am mâncat imediat, fără alte artificii, doar puse în valoare de un pahar de sauvignon blanc de la Alira.

Leave a Comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.