Aveam în congelator câteva părți de pui de țară. Cumpărasem de la Lidl și niște gnocchi de la colecția DeLuxe și mi-am adus aminte că am văzut mai demult o rețetă de pui cu sos cremos, care avea și gnocchi. Am căutat rețeta și am constatat că aveam în casă aproape tot ce îmi trebuia, mai puțin spanacul, dar nu a fost nicio problemă, pentru că am luat o pungă de baby spanac de la magazinul din colț. Când găteam, un prieten din provincie m-a sunat că e în București, așa că l-am chemat și pe el la masă. Și, cum-necum, a ieșit un prânz din ăla cum vezi prin emisiunile culinare din Italia. Așa că m-am gândit că rețeta merită împărtășită.
Pui cu sos cremos
INGREDIENTE:
- bucăți de pui (câte una de fiecare – rețeta originală este cu pulpe, dar eu am folosit diverse părți)
- 1,5 linguriță mix de condimente italian (eu aveam o sare cu condimente italiene din gama lui Jamie Oliver, dar puteți folosi și mixuri pentru pui sau doar salvie sau cu ce vreți să dați gust)
- 1 linguriță boia dulce
- 2 linguri ulei de măsline
- 1/2 cană roșii uscate la soare în ulei tocate
- 1 lingură din uleiul din borcanul cu roșii
- 4 căței de usturoi
- 1/2 cană vin alb sec
- 1,5 cană supă de bază de pui
- 1/2 cană smântână de gătit
- 1 pachet gnocchi
- 1 pachet baby spanac
- 1/2 cană parmezan ras
- sare, piper
PREPARARE:
Se asezonează bucățile de pui cu sare, piper, condimentele alese și boiaua dulce, se masează bine și se pun în ceaunul cu ulei de măsline încins pentru a prinde crustă aurie, aproximativ 4 minute pe câte o parte. Se scot apoi pe o farfurie și se pregătește restul. În ceaun se adaugă și uleiul de la roșii, cățeii de usturoi tocați mărunt și se prăjesc un minut. Se adaugă vinul și se lasă să scadă la jumătate. Se adaugă supa și smântâna și se readuce la fierbere. Se adaugă gnocchi-ile, roșiile tocate grosier și puțină sare. Deasupra se așază bucățile de pui și se dă ceaunul la cuptorul încins la 200oC pentru aproximativ 20 minute, ca să se pătrundă puiul. Se scoate din cuptor, se scot bucățile de pui din nou din ceaun, se adaugă spanacul și se amestecă. Pentru prezentare se reașază bucățile în ceaun (le-am scos pentru că ele, stând deasupra, aveau o crustă aurie crocantă, iar dacă aș fi amestecat spanacul cu puiul în ceaun, s-ar fi stricat crusta). La servire, fiecare își presară porția cu parmezan ras.
Nu știu cum să vă spun, dar a fost atât de bună mâncărica asta, încât abia aștept să o repet!