călătorii

VACANȚA PE CHEILE NEREI

cascada vaioaga

Sunt 9 ani de când am descoperit acest minunat loc din Vestul țării, în Banatul Montan, iar acum am revenit pentru a-l redescoperi și a vă spune și vouă despre el, pentru că o vacanță pe Cheile Nerei este o alternativă excelentă de concediu în țară.

În drum spre Cheile Nerei poți face o oprire și la Cazanele Dunării pentru clasica poză cu statuia lui Decebal, dar poți trece și pe la decăzuta cascadă Bigăr. Și spun decăzuta pentru că, săraca, a căzut acum vreo 2-3 ani și, din aceasta cauză, a decăzut din topul celor mai frumoase cascade din lume… Am văzut-o și înainte, am văzut-o și acum, însă nu m-a impresionat niciodată. Beușnița, însă, aflată în apropiere de Sasca Montană, pe Cheile Nerei, da, mi se pare spectaculoasă.

Cascada Bigăr

Dar să le luăm pe rând, ca să înțelegeți de ce spun că este rost de o vacanță pe Cheile Nerei, și nu doar de un weekend.

Puncte de atracție din natură

Dacă mergeți primăvara, până pe la sfârșitul lui mai, sau toamna, de prin octombrie, Nera are un debit bun și vă puteți bucura atât de peisaj, cât și de activități. În sezonul estival, apele sunt mult retrase, însă spectaculozitatea canionului pe care l-a format rămâne.

Așadar, de-a lungul râului și a afluenților săi, ai suficiente puncte de atracție naturale.

Cascadele sunt la tot pasul, unele mai spectaculoase decât altele. Vă spuneam de Beușnița, pe care eu o consider cam apogeul cascadelor din zonă, mai ales dacă o prindeți după niște ploi care să umfle apele. Și Văioaga este o cădere de apă frumoasă, mai concentrată decât Beușnița, dar în care este mai greu să te bagi, în caz că ai chef de astfel de experiențe. Iar grupul de cascade de lângă lacul Ochiul Bei este și el o imagine tare instagramabilă. Însă multitudinea de cascade din zonă este impresionată, timp să ai!

Și dacă tot am amintit de Ochiul Bei, acesta este un lac a cărui culoare, atunci când bate soarele, este de un turquoise incredibil. Apa este rece și fiind zonă protejată, nu ai voie să faci baie în el. Apropo de zona protejată, întregul Parc Național Cheile Nerei este bine semnalizat, iar traseele sunt marcate, astfel încât șansele să te rătăcești de la calea bătută sunt destul de mici.

Un alt lac spectaculos, care este fix ca o cenotă din Mexic, este Lacul Dracului, la care poți ajunge fie cu barca de rafting, fie cu mașina și apoi pe jos prin pădure. Nici aici nu te poți scălda (e, de altfel, și complicat, pentru că e mai greu să ajungi la el de pe malul foarte înalt), însă ghidul ne povestea că în copilărie veneau toți aici și săreau în apă de pe stânci. Uitându-mă acum la lac, mi se pare un pic terifiant să faci asta, însă adolescenții plini de curaj sigur nu își puneau astfel problema.

De-a lungul cheilor vei descoperi și Tunelele, o serie de 7 tunele săpate în rocă, mult deasupra nivelului apei, încă din vremea romană, prin care călătorii își croiau drum, și de unde ai o priveliște panoramică asupra zonei. Este un traseu lejer de drumeție, care nu îți ia mai mult de o oră de la locul unde lași mașina.

Activități

În anii trecuți, când am mai fost aici, am avut parte de o experiență plină de adrenalină cu tiroliana peste Nera. Aceasta este în continuare posibilă, dar de data asta nu am mai făcut-o.

Poți face mountin-biking, trekking pe unul din multele trasee, dar și rafting pe Nera. Este un râu cu dificultate mică, deci nu prea este cu adrenalină. Mai curând cu anduranță. Pentru că sunt multe ore pe care le petreci în barca gonflabilă, dând la vâsle. Eu am condiție fizică bună, mergând zilnic la sală, și tot mi s-a părut greuț, având în vedere că dai dintr-o singură vâslă și poziția este destul de dubioasă. Plus că pentru mine a fost un pic plictisitor. Sunt vreo 4-5 ore (depinde de pauze și ritmul de vâslire) de alunecat pe Nera printr-un peisaj frumos, de altfel, dar mă știți pe mine, lipsită de răbdare și dornică de activități noi, cum sunt, mi s-a părut cam monoton.

Atracții urbane

Orașul Oravița este destul de aproape și aici ai două puncte de interes: farmacia și gara. Nu, nu te trimit să îți iei aspirină, ci te trimit să descoperi farmacia-muzeu, cea mai veche farmacie montană de pe teritoriul României, de la 1796. Iar la gară te trimit să iei trenul turistic Oravița-Anina care merge pentru aproape două ore pe cea mai veche cale ferată din România, ba chiar din Sud-Estul Europei, datând din anul 1863, iar biletul costă 29 lei. Dacă nu ai cine să te ia de la Anina, poți face cale întoarsă cu același tren cu aer de epocă, pentru că oricum peisajul cu tuneluri, câmpii și viaducte este unul foarte pitoresc.

În apropiere, în localitatea Eftimie Murgu din județul Caraș-Severin, este un alt punct de atracție unic în țară și nu numai. Cel mai mare complex de mori de apă funcționale din Sud-Estul Europei reunește aici 22 de mori, iar locul este superb. Lasă mașina într-o parcare și mergi pe cursul apei pentru a le explora și a vorbi cu localnicii, dar și a cumpăra produsele lor.

În Sasca Montană ai și Mânăstirea Nera, o mânăstire de maici mare, ce nu doar că se poate vizita, dar care are și un întreg magazin cu produse pe care măicuțele le fac. Aici nu am apucat să mai ajung, dar vă spun din povești.

Cazarea

Noi am stat în Sasca Montană, la Rocker’s Inn, un boutique hotel cu tot ce ai nevoie ca nici măcar să nu părăsești curtea. Dar nu asta este ideea, ci aceea că este perfect poziționat ca bază de plecare către oricare din destinațiile din zonă. Iar după-amiaza, când te întorci din expediții, este locul perfect pentru a te relaxa la piscina încălzită, în saună, la jacuzzi sau la restaurantul cu mâncare incredibil de bună.

Pentru cei mai activi, un mini-parc de aventură este construit în spatele hotelului, iar bicicletele de închiriat te pot duce prin pădurile din apropiere, trecând pe lângă fosta mină de cupru.

Dotările hotelului sunt de 4 stele, fiecare cameră fiind perfect echipată, cu tot cu halate și papuci, cafea și ceai. Însă partea cea mai interesantă este că nicio cameră nu seamănă cu alta, fiecare din cele 17 camere fiind dedicată unui stil muzical, din care și-a inspirat și designul.

Leave a Comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.