decadenţa gustului

SALATĂ DE VINETE LA GRĂTAR

mancare italieneasca

Cu dorul de ducă țâșnindu-mi din fiecare por, mă întorc cu gândul la scurta mea vizită în Sicilia, mai precis în Palermo, și felul în care acel loc m-a inspirat pentru a pregăti o salată de vinete la grătar foarte potrivită în sezonul acesta.

Piața Mercato Di Ballaro din Palermo era plină de tot felul de forme și mărimi de vinete care pur și simplu se cereau duse acasă. Așa că le-am cumpărat, urmând să decid mai apoi la ce le voi folosi. Nu mi-a luat mult să mă mai plimb pe străduțele pitorești până când gusturile mi s-au înfiripat în minte și am decis ca atunci când ajung la bucătărie să le pun pe grătar și să le transform într-o salată.

Poate că o să spuneți că aici nu aveți aceeași bogăție de soiuri de vinete, însă pentru că mi-a plăcut așa mult ce am gătit acolo, am reprodus salata și la București, cu o vânătă normală, pe care am tăiat-o felii, le-am pus pe grătar și când au fost coapte, le-am tăiat în patru, cât pentru o înghițitură.

Salată de vinete siciliană

INGREDIENTE:

  • 1 vânătă
  • 6 roșii cherry
  • 6 roșii uscate (în ulei)
  • 2 lingurițe capere
  • 1 lămâie bio
  • 4-5 linguri ulei de măsline
  • sare
  • frunzulițe de fenicul (opțional)

PREPARARE:

Vânăta se taie felii și se pune pe grătar sau tigaia grill. Când s-au înmuiat, se scot feliile pe o farfurie și se lasă la răcit. Roșiile cherry se taie în jumătăți. Roșiile uscate se taie în fâșii. Lămâia se rade și apoi se stoarce. Când s-au răcit vinetele, se taie feliile în sferturi și se amestecă cu roșiile, caperele, coaja și sucul de lămâie. Se toarnă uleiul și se presară sare. Se amestecă totul și la final, dacă vreți, puteți adăuga câteva frunze de fenicul.

Și cam asta este tot. Simplu, gustos și foarte italian.

Găsiți aici și o altă variante de a găti vinetele, de data aceasta din Orientul Mijlociu.

Leave a Comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.