Zilele trecute mi le-am petrecut prin țară, invitată de Profi pe Via Profi, o inițiativă extraordinară de CSR, cu care eu personal rezonez foarte mult. Via Profi este o platformă online, un agregator de producători locali, ce momentan acoperă 10 județe, până la sfârșitul anului își propune să ajungă la 15, iar în câțiva ani să se extindă în toată țara.
Excursia noastră a început cu o mică conferință de presă, iar în timp ce proiectul ne era prezentat, nu puteam să nu îl compar cu începuturile Michelin, atunci când ghidul șoferilor prezenta locații unde merita să oprești pentru masă, ba chiar să faci un detur pentru ele. Via Profi nu este departe de aceasta pentru că identifică și selectează producători locali mici și foarte mici, pe care îi prezintă, cu poveștile lor de viață și produsele la care se pricep, cu adresă și tot tacâmul, astfel încât în drumurile tale prin țară să te poți opri pentru a le gusta și cumpăra legumele, borcanele, sticlele. De pe platformă nu se pot comanda direct, mai ales că mulți dintre micii producători nu au posibilitatea de livrare în toată țara. Cei cu capacitate de producție mai mare intră în magazinele Profi din zona lor sub umbrela Raftul cu Bunătăți Locale, iar majoritatea vând doar la târgurile din zonă, la poartă sau livrează ei înșiși în vecinătăți.
Am pornit din apropierea Bucureștiului, în Dâmbovița, am ajuns apoi în zona Sibiului și am sfârșit în Cluj. La familia Constantin am văzut grădina de plante, unele exotice, aclimatizate la noi. La familia Niculescu am gustat gemuri, sucuri și zacuscă, făcute toate cu un robot ce în aproape 19 minute a scos zacusca gata de la ingredientele tăiate grosier și puse în cuvă până la produsul finit, și unde am avut parte de cel mai bun gem de afine. Noaptea ne-am petrecut-o în mijlocul naturii, la hotelul Frații Jderi.
A doua zi ne-am început dimineața cu mezelurile familiei Dragomir din Sadu, Sibiu, cu ai săi cârnați delicioși. A urmat vizitarea turnului slăninei de la biserica fortificată din Stejărișu și masa câmpenească întinsă în curtea bisericii de cei de la pensiunea Stejărișu 195 Guesthouse. Tot ei ne-au dus cu căruțele pe dealul de lângă sat, pentru desert, cafea și o panoramă molcomă peste dealurile Transilvaniei. A urmat o degustare de brânză spectaculoasă, făcută de Ioan Gherman în orașul Dumbrăveni, dar comercializată sub brand-ul Brânzeturi Hoghilat (satul de lângă). Domnul Gherman a făcut brânzeturi maturate în Italia și s-a întors în România cu know-how-ul italian, pe care l-a adaptat la laptele și gusturile autohtone. Este producătorul de care îmi pare cel mai rău că este așa departe de București, dar cei din Cluj îl puteți găsi distribuit în magazinele Profi de acolo. Ultima oprire gustoasă a fost în Prod, satul de lângă, unde familia Todea ne-a tratat cu zacusca lor (cea mai bună din toate gustate), gemuri, siropuri și cornată. Dar nu am ratat nici atracțiile principale din Hoghilat, grădinile de tuberoze, care acum abia se ițeau din pământ, urmând să fie în floare în august, atunci când de 7 ani se organizează aici Festivalul Tuberozelor. Pentru noapte am tras la Domeniul Dracula Daneș, un spațiu vast cu hotel, restaurant, dar mai ales cu o herghelie frumoasă.
În ultima zi am pornit pe Via Profi către județul Cluj, acolo unde am făcut prima oprire la familia Faur pentru a descoperi fructele și plantele uscate de ei. Fac legume și fructe deshidratate, pulbere de fructe și frunze aromatice, de hribi. Următoarea oprire a fost la Mărișel, la Cabana Moților, unde am luat și prânzul, dar i-am cunoscut și pe proprietari, familia Hosu, care, pe lângă spațiul de cazare și restaurant, au și o producție bogată de gemuri, ceaiuri și siropuri, reunite sub brand-ul Cămara de la Munte, unde am descoperit un sirop de brad foarte bun, dar și alte siropuri făcute fără zahăr. Ultima oprire a fost tot în Mărișel, la familia Purcel, care are un singur produs important: morcovii.
Așadar, dacă în viitorul apropiat (și mai îndepărtat, de ce nu?!) aveți de făcut drumuri prin țară cu mașina, nu ezitați ca înainte să puneți pe Waze destinația, să consultați și Via Profi pentru a vedea ce pit-stop-uri gustoase aveți pe drum, pentru a pleca acasă cu produse făcute cu migală, cu dedicare, cu respect pentru natură și ingrediente, toate din agricultură ecologică, și la preț de producător.