călătorii

CE TREBUIE SĂ ȘTII ÎNAINE DE A PLECA ÎN CHILE

ce sa stii in chile

Chile a făcut parte din aceeași excursie care m-a adus și în Argentina, iar destinațiile mele chiliene s-au rezumat la Sudul extrem și capitală. Așa că și informațiile pe care vi le voi da aici se rezumă la ceea ce am experimentat în aceste zone. Deci ce trebuie să știi înainte de a pleca în Chile?

1.Nu îți trebuie viză

Dar trebuie să completezi un formular online prin care să declari dacă aduci cu tine ceva produse organice, inclusiv mâncare neambalată. Când am trecut granița în Patagonia din Argentina în Chile, nu ne-au cerut nimic în afară de pașaport, evident, și formularul respectiv. La întoarcere, însă, când aveam escală de o zi în Santiago, la aeroport ne-au întrebat și de certificatul de vaccinare covid…

2.Prizele

Deși prin hoteluri există și prize universale, sistemul lor este diferit de al nostru (și de cel argentinian), așa că pentru siguranță ar trebui să aveți la voi și un adaptor universal.

3.Banii

Spre deosebire de Argentina, nu există o economie paralelă, deci plătești la fel și cu cash și cu card. În multe locuri turistice, însă, acceptă și dolari. Dar prețurile să știți că sunt măricele.

Când rezidența ta este o bancă în piața publică…

4.Siguranță

În Patagonia nu s-a pus nicăieri problema siguranței, însă în Santiago ni s-a spus în repetate rânduri că este destul de periculos și să fim foarte atenți la hoți. Am auzit de jafuri armate făcute în ambuscade din tunelul dintre aeroport și oraș. La terasă ni s-a spus să stăm mai în interior că este mai sigur. Uberistul ne-a zis și el să avem grijă, iar patrule de poliție tot se învârteau în Plaza de Armas din Santiago, punctul central al orașului. Și da, centrul este ticsit de personaje dubioase și oameni fără adăpost. Dar am mers mult pe jos și nu m-am simțit cu adevărat amenințată.

5.Nu e paradisul american

Înainte de a pleca în Chile tot auzisem povești despre cum este țara cea mai bogată și mai dezvoltată din America de Sud, cum se simt ei superiori, ce bine o duc, cum au prețuri mari, ca în America. Din toate astea, doar ultima afirmație e corectă. Nu, Santiago nu e nici pe departe New York-ul Americii de Sud. Da, prețurile sunt mari, dar în afară de o elită, totul este foarte scump și pentru ei, nu se ridică și salariile la nivelul prețurilor. Facultățile se plătesc și costă ceva. Constituția este cea de pe vremea lui Pinochet și elita privilegiată de aceasta se luptă să nu fie schimbată. Și, în general, viața e cam la fel de grea ca și în restul țărilor din America Latină pentru marea masă de oameni.

Santiago frumos, în zona sa elegantă, de lângă embelmaticul turn Costanera, cea mai înaintă clădire din America de Sud

3 Comments

  • Ce minunat ai povestit despre Chile! La citirea acestui articol mi-ai creat o imagine destul de precisa a cat de diversa si interesanta poate fi o excursie in aceasta tara! Si, cu siguranta, acum stiu mult mai multe despre ce inseamna sa calatoresti in mod responsabil si sigur. Multumesc pentru informatia si tipurile utile.

  • Este extrem de informativ pentru cei ce doresc sa inteleaga mai bine ce ar putea sa intalneasca in aceasta tara si ce ar trebui sa stie inainte de a o vizita. M-am bucurat sa aflu citatele tale despre produsele, banii si siguranta din Chile. Mult noroc in continua explorare! 🙂

Leave a Comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.