călătorii

REZERVAȚIILE NATURALE DIN YUCATAN

peninsula yucatan

Două săptămâni în Peninsula Yucatan nu apuci să te plictisești. Dincolo de plaje și stațiuni, activitățile de explorare a naturii sunt o modalitate foarte bună de a petrece timpul. Sute de cenote, fiecare unică în felul ei, parcuri naturale și insulițe de explorat. Toate acestea aduc multe poze în memoria telefonului și experiențe în memoria vizitatorului.

Cenote

Forme specifice de relief prezente doar în această zonă a lumii, cenotele sunt peșteri cu apă spectaculoase. Nu o să vă spun la care din ele să mergeți pentru că ar fi trebuit să vizitez cel puțin câteva zeci înainte de a lua o decizie. Ce pot să vă spun, însă, este că este obligatoriu să mergeți la câteva. Există aplicații, site-uri, care le inventariază și toți localnicii și ghizii știu să te îndrume către una sau alta.

Din punct de vedere al experienței, însă, este bine să bifați cel puțin câte una din fiecare tip, adică cenotele complet închise (peșteri cu lacuri ale căror adâncuri adăpostesc peisaje carstice spectaculoase), cele parțial închise (ce au acoperiș, dar sunt parțial deschise și spre cer), și cenotele deschise (ce la prima vedere sunt lacuri obișnuite, însă doar și la o scurtă privire aruncată de la suprafața apei se poate observa fundul decorat cu stalacmite și forme impresionante, care se dezvăluie scafandrului curios).

Rezervația Rio Lagartos

Aflată la intersecția Mării Caraibelor cu Golful Mexicului, există o zonă în care apele celor două mări se contopesc. Se pleacă cu șalupa din orășelul cu același nume către laguna rezervație naturală, biosferă a păsărilor din zonă, mărginită de mangrove întortochiate. Pe lângă pelicanii și alte orătănii care nu se sfiesc să se așeze lângă tine pe barcă, poți să dai nas în nas și cu niște exemplare simpatice de crocodili, de exemplu, dar și să vezi de aproape un cârd de flamingo. Și dacă tot ești în zonă, o vizită la Las Coloradas, dune de nisip colorate într-un roz pal de la minereurile din zonă, ar putea să îți atragă atenția. Se plătește o taxă, însă dacă nu prinzi momentul din zi și din an potrivit, s-ar putea ca rozul să ți-l adaugi în photoshop în poze. Cam așa era când am fost noi, așa că am decis că nu merită să plătim taxa de intrare, din ceea ce văzusem de peste gărduleț.

Sian Ka’an

O altă rezervație naturală cu o frumoasă lagună, punct de întâlnire și comerț al populațiilor maya în trecut, este Sian Ka’an. Bărcile mici, cu motor, te poartă pe canale mărginite de vegetație de tip deltă până la un mic templu mayaș, ascuns pe o peninsulă în jurul căreia curge un lazy river natural, după care s-au inspirat lazy-river-urile din parcurile acvatice. Te echipezi cu vesta de salvare și te lași purtat de râu fără să faci nimic. Un ponton lung și pitoresc te aduce înapoi la barcă pentru a-ți continua apoi periplul prin lagună.

Cozumel

Din porturile turistice ale Yucatanului pleacă feriboturi către insulele Isla Mujeres și Cozumel. În prima nu am ajuns, însă am înțeles că este destul de drăguță. Despre a doua, însă, Cozumel, pot să vă spun că a fost unul din locurile mele preferate din zonă. O șosea înconjoară insula pe mal, lăsându-ți la alegere locul în care să te oprești pentru plajă. Semnalul telefonului este mai mult inexistent, beach-bar-uri exotice răsar pe ici, pe colo, iar în rest plaja sălbatică, cu nisipul alb și valurile spumoase ale Caraibelor cere să fie explorată. Tot aici am ajuns și la o fermă de agave, producător de mezcal, unde, evident, ne-am oprit și la o degustare. Este o excursie de o zi, practic, mai ales dacă vrei să îți clătești creierii sub vreun palmier, ascultând liniștea mării.

Despre stațiunile din Yucatan, aici. Despre cultura din Yucatan, aici.

Despre mâncarea mexicană (vlog), aici.

Leave a Comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.