decadenţa gustului Diverse Video

SUPĂ DE PUI VIETNAMEZĂ

mancare asiatica

La plecarea din Vietnam mai rămăsesem cu câțiva dongi (moneda locală) în aeroport, așa că mi-am cumpărat niște sare cu chili și creveți uscați (yup, there is such a thing!) și un mix de condimente pentru supă de pui.

Am venit și cu gândul clar de a îmi găti acasă o supă pho bo, faimoasa supă vietnameză de vită, însă timpul și contextul nu mi-au permis acest lux încă. Totuși aveam în congelator niște pulpe dezosate și niște supă concentrată de pui, așa că am profitat de aceste ingrediente pe care le aveam la îndemână, am folosit ceva din tehnica pho bo-ului și am pregătit această supă de pui vietnameză. Partea bună este că găsiți în magazine toate ingredientele necesare.

Supă de pui vietnameză (4 porții)

INGREDIENTE:

  • 1 litru supă de pui concentrată (făcută în casă sau cumpărată)
  • 4 pulpe de pui (cu sau fără os)
  • păstârnac (eu am folosit uscat, dar merge și proaspăt)
  • 2 linguri goji
  • câteva curmale
  • ghimbir uscat (puteți folosi ghimbir praf – 1 lingură rasă)
  • 1 bucată ghimbir proaspăt
  • 2 cepe
  • 2 stele anason
  • 1/2 linguriță boabe de piper negru
  • 1/2 linguriță semințe de coriandru
  • 4 păstăi de cardamom
  • 4 cuiburi de tăieței de orez
  • 2 fire de ceapă verde
  • 1 legătură coriandru proaspăt
  • 1-2 ardei iuți
  • 1 limetă
  • sare
  • sos de pește (opțional)

PREPARARE

După cum spuneam, aveam supa de pui congelată, așa că am pus-o pe foc direct congelată. Carnea de pui am dat-o un clocot și am aruncat apa, apoi am adăugat-o în oala cu supă și am completat cu încă un litru de apă.

Pentru a deschide aromele condimentelor, am tras în tigaie pe uscat (fără ulei) anasonul, piperul (eu am folosit un piper lung indonezian, în caz că vă întrebați ce apare în filmare, însă piperul negru obișnuit este la fel de bun), semințele de coriandru și cardamomul, iar apoi le-am adăugat în supă. Direct în supă am adăugat și mixul de condimente cumpărat din aeroport, adică păstârnacul, ghimbirul uscat, gojiul și curmalele. Vietnamezii au o mâncare dulce în general, iar fructele uscate din acest mix au venit să îndulcească supa. Nu vă speriați, nu a ieșit deloc dulce, doar că au contribuit la gustul umami final.

Din tehnica supei pho am preluat arderea legumelor înainte de a fi puse la fiert, așa că am ars la flacără deschisă ceapa curățată și tăiată în sferturi și ghimbirul proaspăt întreg. Ceapa am pus-o ca atare cu tot cu părțile înnegrite în supă, însă la ghimbir am îndepărtat coaja carbonizată, l-am tăiat felii și l-am adăugat în supă. Am lăsat totul la fiert cam 20 minute. Am potrivit de sare.

Separat am pregătit tăiețeii de orez după instrucțiunile de pe pachet (unii trebuie doar puși în apă fierbinte, alții trebuie fierți câteva minute) și i-am scurs.

Am tocat ceapa verde, coriandrul și ardeiul iute și limeta am tăiat-o în sferturi. Am scos pulpele din supă și le-am mărunțit în fâșii.

Am strecurat supa și am aruncat (a se citi: trimis la cățeii de la țară) legumele din interior.

Stilul vietnamez de servire este prin a pune în farfurie tăiețeii și carnea, apoi a turna supa clară și la sfârșit prin a garnisi cu verziturile proaspete. La fel am făcut și eu. Am pus câte o porție de tăieței în fiecare farfurie, am adăugat supa, bucățile de carne, ceapa verde, ardeiul iute și coriandrul și am stors un sfert de limetă. Opțional, puteți să turnați și un pic de sos de pește (în stil vietnamez, evident) pentru a definitiva gustul umami al acestei supe de pui.

Leave a Comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.