călătorii

WEEKENDUL ASTRA MULTICULTURAL LA SIBIU

andra ilias

Weekendul trecut am ajuns din nou la Sibiu și, mai ales, la Muzeul Astra, unde a avut loc weekendul Astra Multicultural, un eveniment anual în care muzeul invită minoritățile din România să se desfășoare cu tradițiile lor.

Morile de vânt sunt simbolul muzeului

Cântec și dans popular, diverse activități și obiceiuri, dar mai ales mâncăruri tradiționale, gătite în ceaune mari, direct pe pajiște.

Pește cu varză din zona Deltei

Am petrecut acolo două jumătăți de zi, explorând pe rând părțile muzeului Astra, considerat ca fiind un muzeu viu. Cel mai mare muzeu în aer liber din Europa, acesta se întinde pe un spațiu vast care, pe lângă casele din diversele regiuni ale țării, mai include un lac și zone de pădure, dar și diverse zone cu culturi agricole, iar totul este utilizat. Pentru a reproduce cât mai bine atmosfera sătească, unele din gospodăriile din muze au grădini de legume, legume care apoi sunt folosite în preparate tradiționale gătite și servite în cadrul muzeului cu diverse ocazii, ogor cu porumb, dar și păpurișul din jurul lacului ce este utilizat la refacerea acoperișurilor caselor din muzeu ce sunt astfel construite. În zona de stână există oi, câțiva cai trag trăsurile sau săniile ce pot fi închiriate de acolo, iar Victoraș, măgarul muzeului, este deliciul publicului, ca să nu mai vorbesc de rațele ce plutesc agale pe lac.

Victoraș

Agenda weekendului a fost destul de plină. În prima zi am trecut pe la comunitatea săsească, unde am gustat o ciorbă și am asistat la un recital de cântece tradiționale, dar am și aflat că în Transilvania sunt 360 dialecte săsești. Am asistat la un dans al călușarilor din Oltenia și am văzut jocul sârbilor, dar am ascultat și cântece grecești cântate de comunitatea elenă din Brașov. Nici măcar nu știam că există o comunitate elenă în Brașov!

Pită cu unsoare și boia

În cea de-a doua zi am trecut pe lângă poiana cu ceaunele care abia erau puse la foc și ne-am „pierdut” printre tarabele cu meșteșugari ce veniseră să își prezinte obiectele artizanale, de la decorațiuni la bijuterii, de la ii la mături, unii dintre ei chiar stând la umbra tarabei și meșterind noi produse. Spre prânz am revenit în poiană unde ne-a fost foarte greu să alegem ce să mâncăm din oferta bogată, proaspăt gătită.

Astra Multicultural este un eveniment interesant, pe care vi-l recomand pentru edițiile viitoare și, chiar dacă nu ajungeți la weekendul multicultural, verificați programul Muzeului Astra, care organizează mereu diverse activități pentru vizitatorii săi și, chiar și fără activități, zic că este unul din cele mai importante obiective turistice din România, așa că nu ar trebui ratat.

Astra Multicultural, ediția a VII-a, este un eveniment cofinanțat de Primăria Municipiului Sibiu, prin Agenda Culturală a Municipiului Sibiu.

Leave a Comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.