decadenţa gustului

VINETE UMPLUTE

vinete umplute

Stăteam într-o zi de vorbă cu chef Joseph Hadad despre vinete și ce poți face cu ele în afară de salata de vinete și musaka. Și mi-a zis despre aceste minunate vinete umplute, iar în timp ce îmi povestea, mi se umplea gura de salivă.

În weekend trebuia să vină mama pe la mine, așa că am zis să profit de ocazie și să o aștept cu masa pusă și un pahar de vin. Am gătit vinetele după cum am simțit și am ales să pun alături un vin roșu savuros, mai precis Flamma Roșu Savuros de la Alira din 2016, un cupaj de fetească neagră, cabernet sauvignon și merlot, cu un gust bogat, care să contrabalanseze aromele orientale din farfurie.

Vinete umplute

INGREDIENTE (2 porții)

  • 2 vinete medii (eu am ales medii spre micuțe pentru că știu cât putem mânca eu și mama la o masă, dar puteți alege și vinete mari, cărnoase, ba chiar sunt mai spectaculoase)
  • 250 g carne tocată (eu am folosit amestec)
  • 2 linguri ulei
  • 1 ceapă mare
  • 1 lingură chimion măcinat
  • 1,5 lingură pastă de tomate
  • 100 g parmezan ras
  • sare, piper

PREPARARE

Vinetele se coc pe foc deschis. După ce coaja s-a carbonizat, trebuie curățate. Fiecare are propriul mod de a le curăța, dar ele trebuie să rămână cât mai întregi, așa că am testat o metodă văzută pe net. Am pus imediat vinetele pe folie alimentară și le-am înfășurat bine, lăsându-le câteva minute. Am tăiat capătul cu codița și apoi pur și simplu am stors ruloul, coaja rămânând lipită de folie și afară ieșind miezul. De pe vânăta a cărei coajă a fost bine carbonizată, s-a desprins imediat. Cealaltă avea zone, mai ales spre coadă, unde coaja nu era chiar carbonizată, așa că m-am chinuit un pic și a trebuit să folosesc și cuțitul.

Separat se pregătește umplutura. Se toacă ceapa și se trage în tigaie. Se adaugă carnea tocată și se lasă să se gătească parțial. Se adaugă chimionul și pasta de tomate. Se condimentează cu sare și piper.

Vinetele se crestează longitudinal și se umplu cu carnea tocată, iar apoi se închid la loc. Se presară parmezanul ras și se dau la cuptorul preîncălzit pentru 10 minute, astfel încât să se topească parmezanul și să formeze o crustă aurie.

Este o rețetă rapidă, care se face aproape singură. Adică dacă ar fi să pui la socoteală doar manopera, nu ar dura mai mult de 5 minute, în rest sunt timpii de gătire. Iar rezultatul este absolut delicios.

1 Comment

Leave a Comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.