călătorii Video

CE SĂ FACI ÎN DOUĂ ZILE LA MADRID

andra ilias

Este Madridul o destinație de city break? Cu siguranță! Dar poate fi el vizitat în doar un weekend? Răspunsul acesta este foarte variabil. Pentru că depinde ce vrei să faci în două zile la Madrid. Eu o să vă povestesc cum au decurs ale mele și poate vă inspiră.

Cultură

Dacă mă urmăriți de ceva vreme, poate că v-ați dat seama că arta reprezintă un aspect important în economia vieții mele. Așa că nu puteam să ratez muzeele de artă din Madrid. Sunt multe, inclusiv câteva expoziții interesante despre care am citit când mi-am făcut documentarea, însă în două zile nu aș fi avut timp să le explorez. Așa că m-am axat doar pe cele mai importante: Prado și Reina Sofia.

Câte unul pe zi este suficient. Lumea zice că doar pentru Prado îți trebuie două zile, însă eu, care prefer mai mult arta modernă, am stat mai mult la Reina Sofia, muzeul de artă modernă al Madridului. Oricum, sunt foarte apropiate unul de altul, așa că puteți trece pe la ambele într-o zi, dacă puteți duce atâta cultură.

Complet surprinzător, la Prado nu ai voie deloc să fotografiezi în muzeu. Eu am reuști să „fur” câteva cadre (nu tablouri, din păcate)

Biletele pentru muzee se pot achiziționa și online, există, de asemenea, intervale orare în care intrarea este liberă, însă noi ni le-am luat direct de la muzee. Citisem despre cozile impresionante, mai ales de la Prado, dar pentru că nu eram sigure de momentul în care aveam să ajungem, am ales să ne riscăm. Poate că sunt încă efectele întârziate ale pandemiei, dar nu am prins nicăieri coadă, deși străzile erau pline de oameni, atât localnici, cât și turiști. Biletul la Prado a costat 15 euro și la Reina Sofia, 12 euro.

Dincolo de colecțiile de artă, Reina Sofia merită vizitat și pentru superba grădină interioară

Și dacă tot sunteți la Prado, atunci merită să intrați și în parcul Retiro, aflat în spatele muzeului, un fel de Central Park al Madridului (pentru că nu pot să îl insult comparându-l cu Herăstrăul, de care mi se rupe inima în ce paragină este lăsat), pentru a vizita Palacio de Cristal. Este o construcție de sticlă, ce în 1887, la Expoziția Mondială a fost pavilionul Filipinelor, iar acum aparține de muzeul Reina Sofia ca spațiu pentru expoziții temporare. Locul este superb, mai ales că se află pe malul unul lac elegant, iar parcul în sine te poartă în vremurile royale de la sfârșitul secolului al nouăsprezecelea.

Să spunem că la capitolul cultură intră și spectacolele de flamenco. Sunt mai multe teatre care oferă astfel de show-uri, unele mai mici, altele mai mari, iar prețurile variază între 35 și 50 euro de persoană, incluzând o consumație minimă, cu niște tapas și un pahar de băutură alcoolică. Dar, surpriză, apa se plătește separat.

Străzi

O altă activitate pe care eu o recomand cu încredere de făcut în două zile la Madrid este să bântui pe străzi. Eu, cel puțin, am fost mereu fascinată de străzile spaniole, de clădiri, de arhitectură, de poezia urbană a lor. Iar Madridul nu se dezminte. Noi ne-am ales un hotel în Calle Atocha, un bulevard central care s-a dovedit a fi cea mai bună localizare pentru un city break în Capitala Spaniei pentru că este in a walking distance de orice obiectiv turistic.

Ca o formă de artă urbană, multe semne de interzis sunt trasformate de creativitatea artiștilor madrileni necunoscuți

Dacă vă nimeriți duminica acolo și vă pasionează subiectul, El Rastro, adică talciocul, se întâmplă pe mai multe străduțe și un mic parc, în fiecare duminică. Este foarte aglomerat, dar găsești vrute și nevrute, atât vechituri, antichități, cât și tarabe cu tot felul de chestii noi.

Articolul următor va fi despre mâncarea din Madrid. :)

Leave a Comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.