Înainte să plec în vacanță, ca de fiecare dată când mă pregătesc de o călătorie, mi-am făcut o documentare despre ce să mănânci în Kenya. Atunci am aflat că au influențe indiene și arăbești și cam atât. Acum înțeleg de ce nu era prea mult informație.
Am ajuns acolo și am constatat că nu e prea ușor să găsești mâncare swahili, adică africană. Pentru că peste tot pe unde este turism, mâncarea este una foarte occidentalizată. Totuși, să nu uităm că a fost dominion britanic atâta vreme, iar înainte au trecut pe acolo arabii și portughezii. Dar și indienii, care sunt asimilați ca unul din triburile ce populează teritoriul kenyan.
Dacă nu aș fi avut ocazia ca o cunoștință să ne faciliteze o cină cu mâncare swahili, nu știu cât aș fi apucat să gust din ceea ce mănâncă ei. Însă după două săptămâni de stat în Kenya, am aflat că localnicii mănâncă prost, foarte mult prăjit, cocă prăjită, și nu cine știe ce aromat. Noroc cu indienii că au mai adus ceva savoare în farfuriile africane.
Pe coastă, acolo unde se și desfășoară majoritatea turismului, peștele este rege. Pești, crabi, creveți, calamari și homari, toate, cât se poate de proaspete. Mai în interiorul continentului, vacile și caprele sunt avuția familiei și ajung în farfurii sub forma tocanelor sau grătarelor. Se consumă și porc și pui, dar nu la fel de mult. Deși au cirezi întregi de vite, laptele este folosit ca atare, nu este transformat în brânză, aliment pe care nu îl găsești în dieta localnicilor. Se produce brânză în Kenya, dar sunt sortimente importate din Europa și sunt produse în general pentru expați și kenyenii mai cosmopoliți.
Așa cum veți vedea și în vlog, la capitolul deserturi stau tare prost. Prin restaurante, cel mai adesea în meniu la deset apare înghețata, iar cea pe care am încercat-o eu, în mai multe locuri, a fost destul de proastă. La fel și ciocolata cumpărată de la supermarket.
Mai multe, vă las să descoperiți în videoul de mai jos.
PS: am bătut 3 librării din Mombasa în căutarea unei cărți de bucate swahili și nu am găsit. Nici măcar pe amazon nu sunt cărți fizice, ci vreo două virtuale. Noroc cu netul, așa că urmează să testez câteva rețete în curând.
[…] videoul despre mâncarea din Kenya vedeați că odată ce gustam un curry făcut cu iarbă de mare, mi-a venit ideea de a încerca o […]
[…] O altă surpriză a fost că nu am descoperit fructe savuroase, așa cum am mâncat în Columbia sau, mai ales, în Kenya. […]