decadenţa gustului

PRĂJITURI FĂRĂ GLUTEN

biscuiți fără gluten

Auzisem despre intoleranța la gluten și boala celiacă, însă nu am aflat prea multe până ce o prietenă a fost diagnosticată astfel și a trebuit să își schimbe modul de viață. Pentru că dacă ar fi să ții pe cât de strictă ar trebui să fie dieta fără gluten, ar trebui să te izolezi în casă, practic. Ce să mai vorbim de a te bucura de niște prăjituri fără gluten?…

Da, știm că glutenul se găsește în făina de grâu, secară, orz, etc și că nu se găsește în orez, porumb, hrișcă, mei, quinoua. Așa că te gândești că scoți din alimentație pâinea și pastele din cerealele respective și gata. Ei bine, nu e deloc gata! Glutenul este o proteină foarte parșivă, care reușește să contamineze foarte repede alimentele din jur. Așa că o pungă de făină cu gluten pusă lângă una fără, o va contamina pe cea din urmă. O cratiță în care se gătește repetat cu produse cu gluten nu va fi niciodată suficient de bine spălată pentru un celiac, iar ciocolata, care credeam că este dulcele ideal pentru cei cu intoleranță la gluten, este posibil să fie la fel de contaminată pentru că este procesată în fabrici în care apar și produsele cu gluten. Deci e foarte complicat totul.

Așa că m-am bucurat când Horeca School m-a invitat să particip la un workshop de prăjituri fără gluten, susținut de pastry chef Cristina Mehedințeanu, și să învăț astfel mai multe despre această dietă.

Câteva din rețete au fost preparate cu făină de patiserie Schar, un brand dedicat exclusiv produselor fără gluten. Totuși, chiar dacă diverse tipuri de mixuri de făină fără gluten se găsesc în toate hypermarketurile, am decis să vă prezint aici două rețete ce se pot face cu alte ingrediente. La acestea se mai adaugă un cheesecake pregătit la rece, care se poate face cu blat de biscuiți fără gluten. În rest, rețeta este la fel ca oricare alta de cheescake fără coacere (cel cu coacere presupune și puțină făină în compoziția de brânză).

Biscuiți de unt și migdale

INGREDIENTE:

  • 200 g făină de migdale
  • 150 g unt rece
  • 35 g zahăr pudră
  • 1 gălbenuș
  • 1 vârf de sare

PREPARARE:

Se amestecă cu mixerul făina de migdale, untul tăiat cubulețe mici, zahărul și sarea. Când s-a obținut o consistență nisipoasă, se adaugă gălbenușul și se mai amestecă până se obține un aluat omogen. Se pune în folie și se dă la frigider 1-2 ore, ca să se răcească bine. Se scoate și se întinde foaie cu sucitorul, între două foi de copt. Se taie biscuiții cu forma dorită. Dacă s-a înmuiat deja aluatul, biscuiții așezați pe foaia de copt de pe tavă se mai dau un pic la frigider. Se coc apoi la 165oC pentru 10-12 minute, până se rumenesc ușor pe margini.

Chec cu mălai și lămâie

INGREDIENTE:

  • 3 ouă
  • 100 g zahăr
  • 80 ml ulei
  • 1 lămâie
  • 2 g bicarbonat de sodiu
  • 90 g mălai
  • 90 g făină de migdale
  • sare

PREPARARE:

Albușurile se bat cu un vârf de sare. Odată ce devin spumă, se adaugă treptat zahărul și se mai bate până se obține o bezea lucioasă și fermă. Separat se amestecă gălbenușurile cu uleiul și sucul de la lămâie. Se adaugă apoi treptat făina de migdale amestecată cu mălaiul, bicarbonatul și coaja lămâii. În acest amestec se încorporează bezeaua în câteva tranșe, cu mișcări ușoare, circulare, de jos în sus. Aluatul se toarnă într-o formă de chec tapetată cu hârtie. Se dă la cuptor la 180oC pentru 30 minute.

Separat se poate face (sau nu) un sirop din sucul de la o lămâie, 100 ml apă și 100 g zahăr. Imediat ce s-a dizolvat zahărul, se ia de pe foc și se lasă la răcit. Se unge siropul cu pensula peste chec și se lasă complet la răcit tot.

PS: Ceea ce trebuie să știți despre prăjiturile fără gluten este că ele expiră mai repede decât celelalte.

1 Comment

Leave a Comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.