Am încheiat un an de mic dejunuri în București, timp în care am reușit săptămână de săptămână să iau prima masă a zilei undeva în oraș și v-am arătat și vouă ce și pe unde se poate mânca. Mai sunt cu siguranță multe locuri de mic dejun prin Capitală, și poate că ocazional mă voi mai întoarce să filmez câte un episod, însă momentan închei această serie cu un mic dejun-brunch pregătit prietenilor.
Mi-am invitat șase dintre prietenii care m-au însoțit de-a lungul anului în periplul meu culinar, pentru a le pregăti eu, de data aceasta, masa. Doar Adriana nu a reușit să ajungă, din motive întemeiate, în rest s-au prezentat la datorie Vlad, Pia, Laura, Cristi și Ghazaleh.
Ar fi fost simplu să fac o omletă bogată sau niște avocado toast, însă m-am gândit să le pregătesc prietenilor mei chestii pe care nu le mănâncă în fiecare zi. Chiar și așa am ales rețete ușor de făcut și, mai ales, pe gustul tuturor, pentru că Pia este intolerantă la gluten și lactoză și nici Vlad nu se împacă prea bine cu laptele dulce.
Budincă de chia cu lapte de migdale
Așadar am pregătit o budincă de chia cu lapte de migdale, pe care am pus-o la făcut de cu seară. Acest „am pus-o la făcut”, poate suna complicat, însă am lăsat de fapt semințele de chia să absoarbă umiditatea din laptele de migdale și să devină astfel dodoloațe (știți că ăsta este un cuvânt care îmi place mult) și ușor gelatinoase, lipindu-se între ele și formând astfel o structură de budincă.
Deasupra am pus câte o linguriță de unt de arahide, care să îi dea savoare și am ras ciocolată neagră, care să îi dea dulceață.
Clătite de banane
Fără lapte, fără făină. Doar o banană generoasă și două ouă, care amestecate formează un aluat din care se obțin clătite fine, ce pot fi împerecheate cu orice fel de arome (eu am pus scorțișoară, dar puteți să le lăsați ca atare sau să puneți vanilie, nucșoară, etc) și apoi mâncate ca atare sau cu dulcețuri alese, unt de arahide, nutella…
Ouă poșate în stil turcesc
Am preluat această rețetă de la Nigella Lawson și de când am văzut-o prima oară și testat-o imediat, m-am îndrăgostit de ea. Oul poșat este învelit în arome puternice, de la iaurtul cu usturoi la untul maronit (beurre noisette) cu fulgi de chili. La rețeta Nigellei, însă, eu am adăugat și un praf de boia afumată, preferabil de La Vera, pentru o aromă și mai pătrunzătoare.
Rețetele, masa și dansul le găsiți în filmulețul de mai jos.
[…] zis despre această rețetă. Poate doar că este o opțiune bună ca aperitiv, sau de inclus în brunch, chiar și pentru micul dejun, având în vedere că se face foarte rapid, și merge și pentru un […]
[…] că v-ați prins deja că îmi plac brunch-urile. Și combinațiile interesante cu ouă. Așa că sunt mereu în căutare de astfel de variante. Și […]