Una din prea puținele chestii care îmi plac în perioada asta rece este dovleacul. Pur și simplu îl ador. Și în general îl folosesc în preparate dulci, deși poate ați mai dat pe aici, pe blog, și peste rețete sărate pe bază de dovleac. Dar în general deserturile din acest fruct (sau legumă?!) sunt preferatele mele.
Așa că m-am gândit să încerc un experiment: până la sfârșitul anului să fac în fiecare săptămână o rețetă nouă pe bază de dovleac. Și voi încerca să le documentez pe toate aici, postând în fiecare sâmbătă câte ceva.
Azi încep cu o rețetă luată din broșura lunară de la Mega Image, la care am făcut eu câteva mici modificări din motive de gust personal. Așadar, checul cu dovleac de față este adaptat după chipul și asemănarea mea.
Chec cu dovleac
INGREDIENTE:
- 500 g dovleac plăcintar curățat
- 2 linguri sirop de arțar
- 190 g zahăr brun (eu am pus 160 g și a fost foarte bine)
- 1 lingură ulei de floarea soarelui
- 110 g unt de 82% grăsime
- 5 ouă medii
- 260 g făină
- 1 pliculeț praf de copt (în rețeta originală era 1/2 linguriță praf de copt și 1 linguriță rasă bicarbonat, dar mie nu îmi place gustul de bicarbonat în copturi)
- 1/4 linguriță nucșoară (rețeta originală era cu 1/2 linguriță scorțișoară, dar eu nu sunt fană scorțișoară, în schimb îmi place mult nucșoara, mai ales în combinație cu dovleacul)
- 1/2 linguriță sare
- 100 g nuci pecan
PREGĂTIRE:
Dovleacul tăiat cubulețe se amestecă cu siropul de arțar și se dă la cuptorul preîncălzit pentru vreo 10-15 minute, până se înmoaie, iar apoi se pasează cu furculița. Untul la temperatura camerei se amestecă cu uleiul și zahărul cu mixerul până se obține o cremă. Se adaugă ouăle și se amestecă. Se adaugă piureul de dovleac (în rețeta originală se păstrau 100 g pentru a fi puse deasupra checului la coacere, dar eu l-am amestecat complet), făina, praful de copt, sarea, nucșoara și se amestecă bine. Nucile se toacă grosier (puteți păstra câteva de pus pe deasupra checului, dacă vreți) și se încorporează în aluat. Se toarnă compoziția într-o formă de chec tapetată cu hârtie de copt și se dă la cuptor la 160oC pentru aproximativ 50 minute.
Am facut si eu cake cu seminte de dovleac, este aproape la fel reteta ca cea de sus, a iesit super.
Da, e foarte bun si usor de facut!
[…] Încearcă și checul cu dovleac. […]