Bunătăți din 5' în 10' Video

CHIFTELUȚE DE DOVLEAC CU PARMEZAN

Este sezon de dovleac și e bine, pentru că dovleacul este printre preferatele mele. Este și sezon de gutui, dar cu astea nu mă prea omor. Așa că mă focusez pe dovleac și încerc să fac tot felul de minunății cu el. Iar de data asta minunăția se numește chifteluțe de dovleac cu parmezan.

Este o rețetă simplă, cu doar patru ingrediente, care se face, așa cum v-am obișnuit, în mai puțin de 10 minute.

Dovleacul este dulceag și, dacă nu îl folosesc într-o prăjitură, atunci am nevoie de ceva cu gust puternic, care să balanseze aromele, pentru că nu sunt mare fană a mâncărurilor dulci (deserturile nu sunt mâncăruri, să fie clar!). Așa am ajuns la concluzia că vreau să combin dovleacul cu niște Parmigiano Reggiano, care are un gust robust și, prin prelucrarea termică (hai că am încercat să par profi, dar pe scurt, când ajunge în tigaie) devine un liant, făcând aceste chifteluțe de dovleac să stea în forma de chifteluțe.

Pentru că întreaga desfășurare de forțe este povestită și demonstrată în clipul de mai jos, prefer să vă povestesc acum mai multe despre Parmigiano Reggiano de la Zanetti, cel pe care l-am folosit cu succes în rețeta mea de chifteluțe de dovleac. Însă parmezanul are multe variante de combinații, pe care le puteți găsi în Fromageria, un portal al brânzeturilor, unde descoperiți nu doar rețete, ci și paring-uri cu vin și alte alimente.

Despre Zanetti Parmigiano Reggiano

Parmigiano Reggiano este un produs cu tradiție și care face înconjurul lumii. Noi suntem norocoși că îl avem destul de aproape de noi, dar dacă vă e poftă de o bucățică de parmezan când stați și ascultați marea la Bariera de Corali din Australia, ei bine, îl găsiți și acolo.

Primii care au făcut această brânză au fost călugării benedicteni pe la 1200 (da, anul!) în zona dintre râul Po și munții Apenieni din nordul Italiei, fiind acum un produs de origine controlată. Aceasta înseamnă laptele provine doar dintr-o zonă care include Parma, Reggio Emilia, Modena și Bologna, iar parmezanul trebuie să se facă tot în această zonă. Mai mult de atât, există o grijă aparte pentru modul de hrănire a vacilor, care sunt apoi mulse de două ori pe zi și laptele ajunge în mai puțin de două ore la fabrică, fără a-i mai fi aplicat vreun alt tratament.

16 litri din altele despre care vă spuneam sunt folosiți pentru a obține un singur litru de Parmigiano Reggiano, ceea ce înseamnă că pentru a obține o roată din aia spectaculoasă, se folosesc 550 l lapte.

Pe piață se găsește Parmigiano Reggiano cu diverse vechimi. Astfel, cel mai tânăr, de 12 luni, merge bine în zona de aperitive și cu vin alb sec, în vreme ce parmezanul de cel puțin 24 luni merge bine cu felurile tradiționale de paste sau topit în supa minestrone. Dar despre toate acestea și chiar și alte informații interesante, rețete și workshopuri puteți găsi pe Fromageria.

Eu, pentru rețeta mea de chifteluțe de dovleac, am folosit un Parmigiano Reggiano de la Zanetti învechit între 22 și 24 luni.

3 Comments

Leave a Comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.