călătorii

CE SĂ VIZITEZI ÎN JURUL CLUJULUI

andra ilias

Anul ăsta a fost foarte sărac în vacanțe pentru mine și mă simt cumva nedreptățită de soartă… Dar asta e, shit happens… Așa că pe sfârșit de vară am decis să trag o fugă până la Cluj, să îmi vizitez niște prieteni de care îmi era dor. Data trecută când am fost la Cluj, m-am focusat pe scena culinară a orașului, însă acum am vrut să văd ce poți să vizitezi în jurul Clujului.

Dacă ați mai aterizat pe aici, întâmplător sau nu, poate că știți că sunt o ființă eminamente urbană. Dar și o mare fană a apei. În rest, cu natura mai puțin… Ghidurile despre ce să vizitezi în jurul Clujului te trimit cel mai adesea pe munte, în drumeții. Nu-i de mine! Așa că m-am organizat în felu-mi propriu și mi-am făcut propriul traseu pentru acest city break.

Lacurile Tarnița, Beliș și Laguna Albastră

Poate mă știți o mare iubitoare de Snagov, așa că nu puteam trece nepăsătoare pe lângă Tarnița, Snagovul Clujului. Singura diferență este de temperatură, însă. Lacul Tarnița este absolut superb. Și imens. Dar și foarte rece, ca orice lac de munte. Așa că pentru activități de genul wakeboarding sau SUP, e bine să fii ceva mai experimentat, ca să nu petreci mult timp în apă, ci pe apă.

Tarnița, printre casele private

Necunoscători cum eram, am oprit mai la ghici undeva sus pe șosea, unde era o mare de mașini parcate și am luat-o la pas spre mal. Nu știam unde să mergem, părea că este plin numai de proprietăți private și chiar un domn ciufut ne-a anunțat că nu avem ce căuta acolo că sunt numai case particulare cu ieșire la apă și fără nicio zonă publică. Totuși erau niște indicatoare timide cu Yachting club, așa că am perseverat. Și am ajuns la un fel de „ștrand”, cu o zonă mică de șezlonguri, ieșire la apă și posibilitatea de a închiria kaiace și plăci de stand up paddle board (SUP).

Așa că sfatul meu este ca înainte de a porni spre lacul Tarnița, să vă interesați bine pe la cei din zonă care sunt portițele spre apă libere accesului public sau să vă împrieteniți cu cei ce au case de vacanță pe malul lacului.

Un pic mai departe, dar nu foarte, este lacul Beliș-Fântânele, o altă întindere superbă de apă. Și aici rece și în multe părți greu accesibilă intrarea în apă, există însă o zonă de agrement de unde se pot închiria bărci pentru o plimbare în jurul lacului, dar și niște pontoane plutitoare, pe care am prins petreceri private, despre care nu știu să vă spun dacă sunt disponibile la închiriere sau sunt pentru uz personal. Zona aceasta de agrement este lângă barajul Fântânele, o stațiune unde sunt și pensiuni, în caz că vreți să luați și masa sau să înnoptați aici. Noi am mers, la o recomandare, câțiva kilometri mai departe la pensiunea Cabana Moților pentru masă, pe care am luat-o mai mult la pachet, pentru că nu făcusem rezervare și am prins un colț de masă liber pentru un sfert de oră.

La Beliș este și o poveste interesantă, pentru că lacul a fost mărit artificial, prin inundarea fostului sat Beliș prin anii 1970. Locuitorii au avut la dispoziție vreo 2-3 ani să își mute casele, cu cățel și purcel, mai în deal, după care apa a năvălit peste ruinele satului. Când este o perioadă mai secetoasă și lacul scade, undeva din luciul lui se ițește vârful dărâmat al fostei biserici. Nouă nu ni s-a înfățișat acum, dar peisajul de pe malurile abrupte este unul la fel de frumos.

Laguna Albastră este un obiectiv mai puțin cunoscut, deși a apărut prin diverse topuri de „minuni” naturale ce trebuie vizitate în România. Un ochi de apă construit peste o fostă carieră de argilă, format din apa unor izvoare subterane și din precipitații, apare în multe fotografii într-o culoare turquoise superbă. Nu cred că este neapărat vorba de prelucrarea pozelor, pentru că la Ochiul Bei au văzut-o cu ochii mei, ci cred că ține mai mult de momentul anului în care este făcută fotografia. Acum, pe caniculă și sfârșit de vară, când probabil că vegetația este foarte abundentă, lacul este un verde-bleumarin și atât. Ajungi la el pe drumuri de sat și apoi pe un drum forestier, bucurându-ți privirea cu peisajul molcom al dealurilor din apropierea Clujului, iar acolo îți poți alege locul în care să îți întinzi prosopul și să stai la plajă sau să faci o baie în lac.

Salina Turda

Cine nu a văzut până acum cel puțin zeci de fotografii din Salina Turda, să treacă 5 minute la colț. Pentru că netul este plin de poze din acest obiectiv turistic. Foarte aproape de Cluj, salina găzduiește tot felul de activități, de la o roată din care să vezi peisajul destul de îngust al peșterii, la bărcuțe în care să vâslești pe lacul de la nivelul cel mai de jos și până la mese de pingpong sau de biliard, ori o pistă de bowling. Mai este și un mini amfiteatru, unde probabil că se desfășoară evenimente speciale.

Privită de sus, de la nivelul lifturilor, imaginea salinei este una destul de spectaculoasă, mai ales datorită luminilor scenografic amplasate. Când cobori, însă, parcă nu mai este la fel de grandioasă. A trecut ceva vreme de când am fost la Salina Praid, dar parcă acolo părea mai mare…

Și dacă tot am vorbit de lifturi, pregătiți-vă pentru cozi lungi și plictisitoare. Motiv pentru care noi am preferat să luăm varianta mai sănătoasă a scărilor. Chiar nu sunt atât de multe!

Iar pe la intrarea principală în salină aveți în apropiere și un ștrand cu apă sărată.

Castelul Banffy

Devenit celebru odată cu festivalul Electric Castle, domeniul Banffy din satul Bonțida este cam la jumătate de oră de mers de Cluj și poate fi vizitat. Castelul este o ruină ce acum este în curs de renovare, iar în jurul lui se găsesc clădirile ce deserveau familia nobiliară care îl deținea. Într-una din acestea este o cafenea, iar în spatele ei, un heleșteu pitoresc. Plimbându-mă prin curte mi-am imaginat cum aici poate fi făcut un hotel exclusivist, precum cele din Anglia sau Franța, deschise în conace.

Așadar, pentru o excursie scurtă, de vreo oră-jumătate, două, puteți include și Banffy pe lista a ceea ce să vizitezi în jurul Clujului.

Bonus culinar

Seara ne întorceam în civilizație și, din păcate, nu mi-au ajuns zilele pentru a mă bucura de toate restaurantele pe care voiam să le încerc și de data asta la Cluj.

Dar am descoperit câteva locuri excelente, pe care vi le recomand cu încredere.

În primul rând, am fost la Manger, restaurantul juratului Masterchef, Silviu Chelaru, ce are terasa făcută într-o curte interioară, pe care nu o bănuiești când treci pe bulevard și vezi doar un gang deasupra căruia scrie discret Manger, și care mi-ar plăcea să fie terasa casei mele, atât de frumoasă este! Iar ceea ce am încercat noi pentru cină a fost bun.

O altă terasă superbă este cea a restaurantului vegetarian Samsara, unde nu doar locul este frumos, ci și mâncarea bună.

În rest, am descoperit o grădină secretă, ce chiar așa se numește, Secret Garden, și ea ascunsă în spatele unei clădiri noi despre care nu crezi că ar avea așa ceva în dotare.

Mult mai vizibilă este, însă, terasa Pergola, situată pe Cetățuie, de unde ai o priveliște impresionantă asupra orașului.

Cam astea ar fi propunerile mele pentru ce să vizitezi în jurul Clujului. Restul, rămâne să descoperiți singuri.

1 Comment

Leave a Comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.