Iată că revin cu obiectivele obligatoriu de vizitat în prima excursie la Dubai, așa cum am promis în urmă cu câteva zile în articolul despre obiectivele opționale de aici.
Dar și cu câteva ponturi despre planificarea excursiei, atunci când ea va avea loc…
Burj Khalifa
Cea mai înaltă clădire din lume, Burj Khalifa, ai spune că este impresionantă. Și, într-o oarecare măsură, este. Cel mai impresionant este că a fost gata în doar patru ani. Am mers să o vizităm la ora de vârf, la apus. Atenție, bilete trebuie achiziționate online și ales de la început intervalul orar dorit. Pentru apus, când toată lumea vrea să vină, prețurile sunt mai mari. Părerea mea, însă, este că nu merită să plătiți suprataxa de oră, mai ales dacă aveți ghinionul să prindeți ceață, pâclă, așa cum am avut noi.
O altă impresie personală, după ce am tot fost pe roof top-uri, mai ales prin Asia, este că raportul de proporții între Burj și clădirile din jur este la fel ca cel dintre orice rooftop din Bangkok, de exemplu, și clădirile din jur. Adică și blocurile din apropierea lui Khalifa sunt destul de înalte, astfel încât nu par doar niște piese pe o machetă, când le vezi de la etajul 124.
Fântânile Dubai Fountain
Fântânile de la Dubai Mall și la poalele lui Burj Khalifa sunt un spectacol gratis care merită savurat. Noi am ales să le observăm însă de deasupra, de la balconul unuia din restaurantele din mall, Logma, pentru o vedere de ansamblu, ceea ce a fost cu mult mai spectaculos decât de la nivelul solului. Uitați aici filmarea.
Mall-urile
Și că tot veni vorba de Dubai Mall, malurile sunt un obiectiv în sine la Dubai. Am citit că orașul are 65 de mall-uri și mall-ulețe. Evident că nu ai de ce să le vizitezi pe toate, mai ales că unele sunt de fapt doar niște simple centre comerciale. Noi am fost în 3 dintre cele mai importante, adică Dubai Mall, Mall of Emirates și Souk Madinat Jumeirah. Primul este fascinant. Este un spectacol în sine. Și adăpostește și faimosul acvariu gigantic. Al doilea m-a lăsat complet rece. E urâțel de-a binelea și un pic ponosit. Dar aici găsești pista de schi. Ultimul, Souk Madinat, după cum îi spune și numele, este construit sub forma unui souk, adică a unui bazar, și face parte dintr-un complex de canale și clădiri care adăpostesc un hotel. Este cochet, drăguț și ai vedere directă către Burj al Arab.
Safari
Înainte de a pleca la Dubai toată lumea ne zicea că este musai să mergem într-un safari. Și ne-am conformat. Musai, poate că nu este, dar merită, dacă ai o după-amiază liberă. Programul clasic este în felul următor: te ia cu o mașină de teren de la hotel, te duce la un țarc cu mini-ATV-uri, unde trebuie să plătești în plus față de excursie, dacă vrei să te dai. De acolo urmează partea cea mai fun: dune bashing, adică o plimbare plină de adrenalină cu mașinile de teren peste dunele deșertului (galben sau roșu, după cum ai norocul la alegerea excursiei), urmată de o sesiune foto cu nisipul și apusul. De acolo, iar ține puțin de noroc pentru că, în funcție de compania cu care ai ales excursia, te duce într-una sau alta din taberele gândite pentru cină și spectacol. La noi nu a fost nemaipomenit, nici show-ul, nici mâncarea, nici atmosfera, însă ce am văzut la prietenul Denis, care a fost în altă zi cu altă companie, arăta mult mai bine.
La tabără poți să te dai cu cămila (contra cost, parcă, nu mai știu, nu ne-am dat) și să te plimbi pe la diverse standuri care îți vând prostiuare ori să fumezi narghilea (varianta premium este contra cost, varianta pentru vulg este gratis). Băuturile alcoolice sunt contra cost, însă apa, sucurile, cafeaua instant și ceaiul pe care ți le prepari singur sunt incluse în preț. La fel este și mâncarea pe care ți-o iei singur de la bufet, stând la coadă, sau plătești o taxă pentru a fi servit la masă și a evita astfel coada. În timpul cinei, pe scena din mijlocul „oazei” se desfășoară niște numere de belly dancing sau alte dansuri mai mult sau mai puțin tradiționale (am aflat că majoritatea sunt mai curând comerciale decât tradiționale).
După cină ești adus înapoi la hotel.
Dubai Marina
Este o zonă de agrement cu imaginea frumoasă a portului de iahturi, cu o roată de parc de distracții ce stă semeață pe malul mării și cu o promenadă plină de terase și magazine.
Bazarul de mirodenii și aur
Situate în zona veche a Dubaiului, dincolo de râul pe care îl traversezi cu barca abra, bazarul de mirodenii se continuă cu cel de aur. Din păcate la opulență nu am ajuns de data aceasta pentru că aveam de prins o barcă și apoi un avion. Aveți grijă că deși apa o poți traversa cu lejeritate și înot, iar cu barca ajungi de pe un mal pe altul în doar un minut-două, frecvența lor este incredibil de rară. Cele pe care le-am luat noi din stațiile care ne foloseau mergeau la 40 min. Deci da, depindeam de barcă. Însă partea de mirodenii și alte nimicuri arată ca toate bazarele, colorat, mirosind bine și cu multe imagini de captat. Iar aici, tot ca în orice bazar, poți negocia. Însă nu și dacă plătești cu cardul, posibilitate ce este mai rară prin magazinele de aici.
Al Fahidi
Peste drum de bazar, pe malul apei, este zona Al Fahidi, un cartier restaurat și conservat de case tradiționale ale emirezilor, loc ce acum are funcționalitate pur turistică, cu magazine, restaurante și un centru cultural.
Tips
- Dubai este locul în care poți să pleci în vacanță și să nu vezi niciodată cum arată banii locali.
- Mașina de închiriat este destul de ieftină, dar șoferul trebuie să fie foarte atent la drum pentru că este o încrengătură de străzi și ieșiri de pe autostrada care străbate orașul.
- Noi nu am folosit transportul în comun, deci nu știu nimic despre el, însă între taxi și Uber am preferat taxiul, pentru că este cu o treime mai ieftin. La taxi poți plăti fie numerar, fie card.
- În fiecare seară, dacă ești femeie, poți ieși într-un club sau restaurant și să bei alcool gratis. Sunt câteva site-uri care promovează localurile ce participă în programul ladys night, pe care le găsiți imediat la o căutare de google.
- Puteți să vă achiziționați chiar din aeroport cartele sim doar pentru internet.
[…] Data trecută când am fost la Dubai, în urma cu doi ani și o lună, pe vremea când pandemia începea să își ițească rânjetul zeflemitor prin Italia, am încercat să absorb cât mai mult din acest oraș fascinant. Evident că nu am reușit să descopăr tot ce îți putea oferi și am decis să mă mai întorc. Mai ales că renunțasem la ideea de Abu Dhabi (unde faimoasa moschee știam că trebuie văzută) pentru a mai câștiga o zi la Dubai. […]