călătorii

CE SĂ VIZITEZI ÎN INDIA (4): TRIUNGHIUL DE AUR

taj mahal

A trecut aproape jumătate de an de când m-am întors din India și nu am apucat să termin seria articolelor despre această fascinantă țară. Mai rămăsesem restantă cu Triunghiul de Aur, adică cele trei orașe care reprezintă unul din polurile turistice ale Indiei: New Delhi, Agra, Jaipur.

În această zonă ne-am deplasat cu o mașină mică, închiriată la pachet cu ghid și șofer, care ne-a plimbat prin și între obiective. Ghidul ne-a fost recomandat și a făcut o treabă bună, deci dacă aveți de gând să plecați pe cont propriu în Triunghiul de Aur, vă aștept cu un mesaj în privat ca să vă dau contactul lui.

Am aterizat în New Delhi, de unde ne-a preluat de la aeroport și a doua zi am început programul turistic. După o săptămână de alergat între cele 3 orașe, ne-a plantat înapoi la aeroport și fâl-fâl în the sky.

red fort agra

New Delhi

Este capitala politică a țării și punctul de plecare al Triunghiului de Aur. La o primă impresie, New Delhi este un oraș elegant, curat și cu un aer European. E verde și cu bulevarde largi, iar zona administrativă a orașului te duce cu gândul la Paris. Old Delhi, orașul vechi, este, însă cu totul altă poveste. Aici este un haos tipic indian, mizeria deja proverbială, o forfotă necontenită, culori, sunete și mirosul înțepător care se revarsă din Piața de Condimente, cea mai mare din nordul Indiei, acolo unde ardeiul iute este moneda principală de schimb. Deși, după cum ați putut vedea în video, nu am reușit să petrec prea mult timp în această piață din cauza picanteriei din aer, aici a fost unul din locurile mele preferate din toată excursia.

Ca de obicei, despre informațiile turistice și istorice ale locurilor vizitate, puteți citi romane întregi pe net, așa că nu o să intru în amănunte, doar vă semnalez ce se poate vedea și ce m-a impresionat pe mine.

Așadar, în New Delhi am vizitat zona guvernamentală, complex de clădiri în care se poate intra doar cu piciorul și de unde ai o panoramă excelentă. În apropiere este și India Gate, un alt arc „de triumf” ce reprezintă simbolul capitalei, la fel cum cel de pe malul mării reprezintă simbolul Mumbaiului.

La capitolul situri arheologice nu trebuie ratat Qutub Minar, un turn ce la vremea sa era cel mai înalt din acea parte de lume, care se află în mijlocul unui întreg complex de ruine ce pe vremuri a reprezentat mai multe palate impresionante. Tot un obiectiv arheologic îl reprezintă mausoleul ridicat în cinstea lui Humayun, construit în același stil cu mult mai faimosul Taj Mahal.

Lângă Old Delhi, unde, apropo, este spectaculos de închiriat ricșe pentru o experiență completă, se află o moschee veche tot din perioada Taj Mahalului și construită de același maharajah, dar care este încă funcțională: Jama Masjid.

De muzee nu am avut timp, însă am trecut pe la casa memorială a lui Mahatma Ghandi, care și-a trăit aici ultimele zile din viață și tot aici asasinatul i-a adus sfârșitul.

La plecarea din Delhi ne-am oprit și la Lotus Temple, un templu considerat al tuturor religiilor, construit recent (1986) de secta Bahai, ce este funcțional, dar se poate și vizita.

Agra

Agra este orașul în care se înalță semeț Taj Mahalul. Însă dincolo de frumusețea mausoleului, Agra are și alte obiective turistice. Și atât. Orășelul nu este mare lucru, însă.

Taj Mahalul este impresionant. Recunosc că eu eram la modul: „Ok, merg în India, trebuie să bifez și Taj Mahalul, că prea îl știe toată lumea…”. Și ajung acolo. Și îmi taie respirația. Atât. Am rămas fără cuvinte. Este impresionant când stai la poalele lui și simți catifelarea marmurei albe cum crește spre cer și strălucește în soare. Și nu realizezi toate astea până nu ajungi aproape de el. Nu de la poartă, nu de la punctul de poze, nu-nu, ci fix de lângă el.

După ce îți revii din mesmerizare, urmează și celălalt obiectiv din Agra, Red Fort, un complex regal din aceeași perioadă cu mausoleul, care privește în zare către Taj Mahal. Și aici este superb din punctul de vedere al arhitecturii, și dacă tot ești acolo, merită să îl vizitezi.

Pe noi ghidul ne-a dus și la un atelier de prelucrare a marmurei cu inserții de pietre prețioase și semiprețioase, după o tehnică veche, pietra dura, după care au fost făcute toate decorațiunile Taj Mahalului. Poze nu am avut voie să facem, oamenii nu au site, ca nu cumva cineva să le fure modelele… Pe bune?! Mă rog, veți găsi prin Agra o grămadă de magazine/ ateliere de așa ceva. Produsele sunt spectaculoase, dar și foarte scumpe. Și grele! Deci atenție la bagaje. Și, evident, la magazinele de suveniruri, veți găsi și multe fake-uri. Așa că dacă este ieftin, sigur nu e original, pentru că munca este titanică.

Jaipur

Supranumit Orașul Roz, Jaipur este de fapt mai curând cărămiziu decât roz, dar na, te pui cu daltonismul omului. Cea mai reprezentativă imagine a Jaipurului este cu Palatul Vânturilor, o fațadă aparentă, ce a fost construită ca să ascundă femeile din harem, care astfel să poată vedea forfota străzii. Vă spun sincer că, văzând pozele, mă așteptam să fie cumva într-o piațetă și să fie ceva mai grandios. Mare este, nu contest, dar se află pe un bulevard oarecare, aglomerat cu mașini, tuk-tuk-uri și alte cele și astfel își pierde din valoare. Din interior nu se poate vizita, așa că vii, găsești cu greu un loc de parcare, faci o poza, două și fuga la următorul obiectiv.

Următorul obiectiv, care ar putea fi City Palace. Aici locuia pe vremuri familia regală a statului Rajasthan. Domeniul încă aparține descendenților acesteia, care au în continuare o aripă de palat privată, în care locuiesc, dar restul l-au deschis publicului sub formă de muzeu. Palatul este frumos, ca multe altele din zonă, însă are o curte a păunilor cu niște porți absolut spectaculoase. Doar și pentru alea și merită vizitat.

Tot aici este și un observator astronomic vechi, care pentru pasionații de subiect poate fi o încântare. Eu nu mă simțeam bine în ziua aia, de la poartă am fost preluate de un ghid a cărui engleză mai mult o ghiceai și fizica și astronomia nu au fost niciodată ușor de înțeles pentru blonda de serviciu, așa că m-am retras la umbră și am așteptat să ieșim.

Lângă oraș se găsește și Amber Fort, o altă fortăreață frumos decorată ce amintește de timpurile glorioase ale imperiilor mogule. Pe drumul spre fort, puteți opri să vedeți de pe uscat și Water Palace, o construcție situată în mijlocul lacului.

În Jaipur am fost și la o fabrică de țesături, unde am văzut meșteșugul imprimării acestora manual, activitate pe care orice ghid din zonă o prezintă turiștilor săi. Tot Jaipur-ul este considerat și orașul pietrelor prețioase, așa că nu e de mirare dacă o să vedeți efectiv hale întregi de magazine cu bijuterii. Deși rubinele sunt mai des întâlnite în minele indiene, în Jaipur faimos este smaraldul adus din Zambia și Brazilia și tăiat și montat aici.

Pe drum

Între aceste 3 orașe, am mai oprit pe drum la două obiective importante.

Abhaneri Step Well este o fântână/ bazin/ spațiu de ceremonii spectaculos, cu sute de trepte dispuse pe cei patru pereți. În zonă sunt mai multe astfel de construcții, dar aceasta este una din cele mai importante.

La plecarea din Agra ne-am oprit la Fatheypur Sikri, o altă fortăreață spectaculoasă din perioada mogulilor, ce spune o poveste interesantă de viață a maharajahului care a construit-o.

Cu acestea închei seria postărilor despre India, concluzionând că mi-am făcut damblaua, am văzut aproape tot ceea ce îmi doream din acel colț de lume și dacă drumurile mă vor mai purta vreodată acolo, nu voi spune „nu”.

  • Genrealități despre India găsiți aici.
  • Despre Mumbai, aici.
  • Despre Goa și Aurangabad, aici.
  • Despre Varanasi, aici.
  • Si aici despre ce se poate manca in India.

Leave a Comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.