Știam ciorba de afumătură cu cartofi și tarhon de mai demult. De fapt, cum treci munții, o găsești în diverse forme prin mai toate restaurantele și pensiunile de acolo. Dar uitasem oarecum de ea, până ce am ajuns în toamnă în Food Camp și am redescoperit-o.
Afumătura este una din plăcerile mele vinovate, fie că vorbim de slăninuță afumată, de cârnați sau ciolan, costiță, etc, totul mi se pare bun bun și adăugat în diverse mâncăruri este ce trebuie.
După ce la Sibiu am gătit pentru vreo sută de persoane, de data asta am făcut o oală pentru prietenii apropiați. Și vreau să împărtășesc și cu voi această plăcere a gustului. Mai ales că este foarte ușor de făcut.
Ciorbă de afumătură cu cartofi și tarhon
INGREDIENTE:
- 350 g afumătură (ciolan, costiță)
- 750 g cartofi
- 1 morcov mare
- 1 păstârnac mare
- 1/2 căpățână țelină
- 2 cepe
- 30 ml ulei
- 150 g pastă de tomate
- 150 g smântână
- 1 ou
- 1 lingură cu vârf boia dulce
- 1 lingură cu vârf boia dulce afumată
- 1 linguriță boia iute (sau după gust)
- 1 legătură mică tarhon proaspăt sau 4 linguri tarhon murat tocat
- sare
PREPARARE
Morcovul, păstârnacul, țelina și ceapa se toacă mărunt. Carnea se taie cuburi mari, la fel și cartofii. Se pun în oală legumele tocate cu ulei și se lasă două minute. Se adaugă afumătura și se mai lasă 2-3 minute, amestecând din când în când. Se adaugă boiaua și se amestecă. Se adaugă pasta de tomate și se amestecă. Se adaugă cartofii și se amestecă. Se umple oala (o oală de 3 l) cu apă și se lasă la fiert la foc mic fără capac. Când cartofii sunt aproape fierți se adaugă tarhonul tocat.
Când au fiert și cartofii, se bate oul și se amestecă cu smântâna, iar acest amestec se adaugă în oală. Se lasă un minut și se gustă pentru a se asezona corespunzător cu sare și boia dacă mai este nevoie.
PONT
Nu puneți sarea de la început. Jambonul sau costița sunt deja sărate, la care se mai adaugă sarea naturală din legume. Așadar așteptați până s-au întrepătruns toate gusturile și abia la sfârșit reglați cantitatea de sare.