Săptămâna trecută am ajuns pentru prima oară în viața mea la o degustare de ulei de măsline. Am mai fost la degustare de vinuri, de cafea, de brânzeturi, dar nu și de ulei de măsline. Sinceră să fiu, nici nu știam că există așa ceva. Dar, acum că stau și gândesc logic, cred că există degustări de orice ingredient cultivat sau produs care se respectă.
Spaniolii o fac cel mai mult
Și aici mă refer la uleiul de măsline. Ai cred că e vorba de greci, că toată lumea cum ajunge în Grecia, vine cu bidoanele pline. Ai crede că sunt italienii, că practic nu există fel de mâncare italian care să nu aibă măcar un strop extravirgin. Cred că și tiramisu are ceva urme de măsline prin el… Dar nu, 50% din producția mondială de ulei de măsline vine din Spania. Cel puțin așa am aflat la seminarul de degustare organizat de Institutul Cervantes și susținut de Alfonso Fernández López – nutriționist și fondator al asociației „Sabor de España” și Alberto Carrafa, chef și degustător profesionist.
Și nu doar că majoritatea uleiului de măsline este spaniol, ci majoritatea lui vine din Andaluzia. În afartă de aceasta, am mai aflat un lucru important: tot uleiul iberic este testat de o autoritate în domeniu, care asigură autenticitatea lui. Așadar, acum știu că dacă e să cumpăr ulei de măsline extravirgin din supermarket, cred că mă voi axa pe brand-uri de la ei, ca să fiu sigură.
Cu Alberto și Alfonso
Chestii importante pentru un ulei de măsline
Am aflat mai multe lucruri, am degustat din pahare cu picior picături auriu-verzui, unele mai fructate, altele mai iuți, cu miros mai puternic sau mai slab, dar cele mai importante informații au fost cele legate de deteriorarea uleiului.
Cei doi experți ne-au zis că cel mai bine este să cumperi sticle de jumătate de litru, ca să nu apuce să se oxideze și, astfel să își piardă aroma. Mai mult, e bine ca uleiu să fie ținut în sticle cât mai opace sau închise la culoare, departe deci de lumină, departe de căldură și mereu în sticle închise. De fapt cele mai bune sticle sunt opace și cu gâtul lung, ca să prevină cât mai mult oxidarea. Oxidarea nu înseamnă că nu mai este consumabil, ci doar că își pierde din calități și e preferabil să fie folosit mai mult la gătit. Pentru că da, cei doi susțin sus și tare folosirea uleiului de măsline extravirgin și la gătit sau prăjit. Ba chiar vin cu exemple de cercetări făcute.
Ideea este că dacă la un moment dat vă iese în cale un astfel de workshop, chiar ar fi interesant să participați.