Dacă aș avea timp și spațiu, aș face mese mult mai des. Dar nu am. Însă uneori, mă mai apucă. Așa cum m-a apucat de data asta când am făcut o masă de pește.
Cum s-a cristalizat ideea
Mereu mi-au plăcut mesele tematice. Și petrecerile tematice, dar asta e altă poveste. Îmi place să pregătesc câte o masă care să reunească diverse preparate din aceeași zonă culinară, fie că e vorba de o bucătărie specifică a unei regiuni sau de un ingredient vedetă. Țin minte cum am făcut acum câțiva ani o masă al cărei ingredient vedetă era portocala și asta pentru că voiam să sărbătorim înflorirea portocalului bonsai din sufragerie.
De data asta, tematica a fost marină. Și asta pentru că, mesmerizată de un magazin de decorațiuni și alte nimicuri din Creta, mi-am cumpărat de acolo câteva linguri din scoici. Apoi, cu un card cadou de la Zara Home mi-am mai luat ceva farfurăraie ce aduce cu coralii și zonele subacvatice. Cu toate aceste noi achiziții, se cerea să le scot la lumină și să mă laud.
Doar că a fost o lumină de becuri, mai precis șase, sub care am așternut masa într-o seară de duminică din acest început de toamnă, înconjurându-mă de prieteni dragi.
Ce meniu am pregătit pentru o masă de pește
Ideile mi-au venit repede, mai ales că erau preparate pe care le gândisem de multă vreme, iar acum era momentul să le testez pe cobaii mei.
Am început cu un amuse bouche făcut din macrou crud-uscat (preparat în casă, rețeta în videoul de mai jos) cu piure de păstârnac.
Pentru antreuri, am ales două preparate, din care unul nu conținea pește, ca să mai variem un pic. Am pregătit un carpacio de trei tipuri de roșii (inimă de bou, mari roșii și mari galbene) pe care le-am pus pe o farfurie stropită cu ulei de măsline extravirgin și reducție de aceto balsamico. Pe deasupra am presărat sare neagră de Hawaii și flori de busuioc. Cel de-al doilea a fost pe bază de pește, însă. Am făcut un ceviche de somon cu lavandă. Am lăsat somonul crud tăiat cubulețe mici la marinat în zeamă de lămâie și grapefruit, ceapă tocată și cu flori de lavandă bio. Printre ele am pus și câteva bucățele mici de ardei iute roșu, dar pentru a nu-i căpia pe cei care nu sunt cu iuțeala, restul de ardei l-am pus separat ca să își asezoneze fiecare cum vrea. La acest ceviche, am prăjit niște felii de pâine cu maia făcută în casă, evident.
Felul principal a constat într-o rețetă de paste cu ragu de creveți și șofran, învățată de la restaurantul Arezzo. Am tras în unt usturoiul și creveții tocați, am adăugat șofran și supă de pește, am dat aciditate cu vin alb și am definitivat sosul cu unt care să îi dea cremozitate. Pentru paste am folosit taglatelle proaspete, dar cumpărate pentru că nu mai am loc, din păcate, și de o mașină de făcut paste în bucătăria mea aglomerată.
Desertul… ei bine nu, nu era cu pește! Am făcut un cheescake la rece cu un jeleu de campari orange. Crema de brânză am aromatizat-o cu niște portocală, iar pentru jeleu am preparat un campari orange veritabil, cu suc proaspăt, în care am pus gelatină.
Lumea zice că a fost bun. :)
[…] de fetească neagră și merlot Concordia 2013 de la Alira, pentru că, nu-i așa?, somonul este un pește roșu care merge cu vin roșu… Nu! Nu e așa! Regulile de wine pairing moderne nu mai sunt […]