decadenţa gustului

PLĂCINTĂ CU SOMON, CARTOFI ȘI FENICUL

plăcintă cu somon

Știți voi așa zisele „plăcinte” britanice, acele cottage pie sau shepherd’s pie? Bine, mai există și fisherman’s pie, adică ceva asemănător cu această plăcintă cu somon pe care vi-o arăt eu acum.

Bucătăria anglo-saxonă este una destul de bazică, mâncăruri puțin sofisticate și genul ăsta de „plăcinte” sunt de fapt niște tocănițe de carne sau pește, acoperite cu un capac de cartofi sau aluat. Eu am găsit această rețetă care mi-a făcut cu ochiul și am adaptat-o puțin, iar la final am obținut un vas din care să hrănesc o masă de duminică în familie. Bine, la mine a fost un prânz cu prietenii, stropit cu mult cupaj de fetească neagră și merlot (dacă tot îl desfăcusem pentru gătit) în varianta Concordia 2013 de la Alira.

Plăcintă cu somon, cartofi și fenicul

INGREDIENTE (4 porții):

  • 6 cartofi
  • 1 bulb fenicul
  • 2 căței usturoi
  • 2 cepe medii
  • 100 ml vin roșu sec (eu am folosit cupajul de mai sus)
  • un vârf de cuțit de șofran
  • 1-2 ardei iuți (după gust)
  • 2 fileuri de anșoa
  • sucul de la o lămâie
  • 500 g somon
  • 250 g smântână dulce
  • 100 g parmezan
  • 100 g pâine albă
  • ulei de măsline
  • sare, piper

plăcintă cu somon

PREPARARE:

Eu am folosit cartofi noi, așa că doar i-am spălat bine, dar puteți folosi și cartofi vechi pe care să îi curățați de coajă, care se taie în felii destul de subțiri și se pun la fiert în apă cu sare pentru 5-6 minute. Nu trebuie să fie complet fierți pentru că urmează să stea și la cuptor.

Feniculul, ceapa și usturoiul se taie felii. Se pun într-o tigaie feliile de fenicul cu puțin ulei de măsline, se lasă un minut, se adaugă ceapa, se mai lasă două minute, apoi se adaugă usturoiul. Se lasă să se înmoaie un pic legumele și se adaugă șofranul și vinul. Se mai lasă 1-2 minute.

Peștele se taie felii groase. Se face o marinadă din zeama de lămâie, ardeii iuți tăiați felii și anșoaul tocat. Se toarnă peste somon și se lasă până se prepară restul.

Se rade parmezanul și se folosește jumătate din cantitate pentru sosul de smântână: se amestecă smântâna cu parmezanul.

plăcintă cu somon

Pe fundul vasului de ceramică termorezistentă (sau tavă, cum vreți) se pune amestecul de legume. Se toarnă smântâna peste. Se așază bucățile de somon deasupra și se scurge marinada peste. Se întinde încă un strat din feliile de cartofi semifierte. Se sărează și piperează și se dă la cuptorul preîncălzit la 180 grade pentru 20-25 minute.

Se pune pâinea în robot și se „macină” în firmituri mari. Se amestecă cu restul de parmezan. Se scoate plăcinta cu somon din cuptor și se presară pesmetul deasupra. Se mai dă la cuptor încă 10-15 minute, până crusta devine aurie.

După cum vă ziceam, eu am împerecheat acestă plăcintă cu somon cu cupajul de fetească neagră și merlot Concordia 2013 de la Alira, pentru că, nu-i așa?, somonul este un pește roșu care merge cu vin roșu… Nu! Nu e așa! Regulile de wine pairing moderne nu mai sunt așa stricte, și eu fac așa cum am eu chef și gust. Iar cheful meu este mai mereu de a bea vinuri roșii seci la preparatele cu somon.

Leave a Comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.