V-ați obișnuit deja ca atunci când plec pe undeva să îmi fac o documentare minuțioasă a ceea ce se poate mânca prin zonă și să fac o sinteză a preparatelor și locurilor printr-un articol și/ sau video. Așa am făcut și în Iordania și a ieșit filmarea de mai jos.
Ca un rezumat, însă, mâncarea iordaniană este foarte asemănătoare cu ceea ce noi numim mâncare arăbească. De fapt cam toată regiunea Orientului Mijlociu împarte aceeași paletă de gusturi, cu mici diferențe.
Oaia este la mare căutare. Falafelul și humusul sunt și ele pe toate drumurile. Dulciurile sunt foarte dulci, îmbibate cu siropuri de zahăr și pline de nuci și alte semințe.
Nu am găsit în documentările mele restaurante fine dining în Amman, am văzut câteva mai elegante însă. Și am mâncat într-o bombuță cel mai bun falafel din viața mea, iar alcool nu am găsit decât la hotelul de 4 stele în care am stat la Marea Moartă.
Mi-am luat din piață za’atar sirian, după ce l-am gustat și pe cel iordanian, și pe cel saudit, mi-am luat curmale de diverse soiuri și am încercat să degust tot ce îmi ieșea în cale, dar am și descoperit deliciosul ceai de salvie.
Despre toate acestea și mult mai multe puteți vedea în vlogul pe care l-am făcut în Iordania.
Despre Petra și Wadi Rum puteți citi aici, și promit să revin cât de repede posibil cu poveștile despre Marea Moartă și Amman.