niuzuri

LUNA GASTRONOMIEI ROMÂNEȘTI

restaurante

Probabil că ați observat că pe aici nu prea apar rețete clasice românești, dar asta nu înseamnă că nu îmi place mâncarea tradițională. Ba, din contră, pentru ciorba de burtă și mici nu aș deveni vegetariană, iar sarmale și ardei umpluți nu refuz niciodată. Dar pentru toate astea există mama și restaurantele.

Restaurante care, apropo, tocmai ce intră în Luna Gastronomiei Românești. Bine, nu toate, deocamdată doar o parte din localurile din sectorul 5 din București și încă vreo șase din restul orașului.

Dar să vă zic despre ce este vorba!

Duminică s-a sărbătorit pentru prima oară Ziua Națională a Gastronomiei și Vinurilor din România, care de acum se va sărbători în fiecare an în prima duminică din octombrie. Această zi este instituită prin lege, după ce a fost adoptată de Parlament pe 27 martie 2019, la trei ani de la primele demersuri inițiate la Congresul Național de Gastronomie și Vin de Cosmin Dragomir (Gastroart.ro), Chef Nico Lontras (Rare Foods Services) și Cezar Ioan (Vinul.Ro). Odată cu acest demers a început și proiectul Luna Gastronomiei Românești, pus la cale de prietena mea, Adriana Popescu, împreună cu Cosmin Dragomir și realizat în parteneriat cu Primăria sectorului 5 (de unde și restaurantele din zonă), prin Centrul Cultural și de Tineret „Ștefan Iordache”.

Mai concret, în restaurantele listate pe www.gourmets5.ro vor exista meniuri separate cu preparate și vinuri românești, care vor promova gastronomia națională vreme de o lună. Tot acolo pe site găsiți și o hartă a restaurantelor din sector, fie ele partenere sau nu.

Și ca să fac comunicarea asta un pic mai oficială o citez și pe Adriana, vechea mea parteneră de degustări prin oraș:

„Am lansat invitația de a face parte din acest proiect-pilot mai multor proprietari și chefi din restaurantele bucureștene nu numai românești, ci și cu alte specificuri culinare și ne bucură că mai mulți au înțeles scopul și utilitatea inițiativei răspunzându-i astfel pozitiv. Pe măsură ce tot mai mulți factori de decizie din restaurante vor înțelege de ce să promoveze gastronomia românească, sunt convinsă că putem face încă un pas de fixare a ei pe harta valorilor noastre culturale. Este, practic, un win-win pentru toată lumea: sunt aduse în atenția consumatorilor atât mâncăruri tradiționale populare, dar care, poate, nu se mai fac azi în multe dintre bucătăriile citadine, să zicem, precum și preparate care tind să devină uitate. Oamenii au ocazia să le guste, unele fiind disponibile și în promoții speciale. În restaurante este încurajată cererea lor și stimulat consumul.”,

precizează Adriana Popescu, coordonator campanie Luna Gastronomiei Românești.

Gata, v-am lăsat, că mi s-a făcut poftă de un storceag!

Leave a Comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.