Una din plăcerile mele vinovate pe timp de iarnă o reprezintă vinul fiert. Și cum e el așa aburind și plin de arome, parcă-parcă ar merge cu ceva pe lângă. Și cum vinul e dulceag, am zis că s-ar potrivi foarte bine cu o gustare tot dulce, așa că m-am pus pe adaptat o rețetă mai veche de brioșe cu vin și nuci, pe care vi-o las aici mărturie.
Brioșe cu nuci și vin
(pentru aproximativ 12 bucăți)
INGREDIENTE:
- 465 ml vin roșu de calitate
- 165 g unt
- 280 g zahăr
- 1 pliculeț zahăr vanilat sau 1/2 păstaie vanilie
- 3 ouă mici
- 165 g făină
- 1 pliculeț praf de copt
- 1 linguriță scorțișoară măcinată
- 1 lingură cacao
- 120 g nuci măcinate grosier
PREPARARE
Untul lăsat la temperatura camerei ca să fie mai moale se bate cu 140 g zahăr și vanilia până devine pufos. Se adaugă ouăle unul câte unul. Se amestecă făina cu praful de copt, scorțișoara, cacaoa și 65 g nuci și se adaugă treptat la compoziția de unt alternând cu 165 ml vin.
Aluatul obținut se toarnă în formele de brioșă tapetate cu hârtii de brioșe și se dau la cuptorul preîncălzit la 180 grade Celsius pentru 25 minute.
Cât se coc brioșele, este timp pentru a face reducția de vin. Se pun la foc 300 ml vin cu 40 g zahăr și se lasă să scadă până se obține un sirop. Cealaltă sută de grame de zahăr se pune la caramelizat. Se toarnă caramelul fierbinte pe o foaie de copt sau de silicon și se presară restul de nuci rămase. După ce s-a răcit, se rupe în bucăți mici.
Se scot brioșele și se toarnă siropul de vin peste, după care se presară bucățile de nuci caramelizate.
Cam asta este tot. Brioșele cu nuci sunt simplu de făcut și prin gătire, vinul își pierde alcoolul, însă își păstrează aroma, deci pot fi consumate și de copii și și la micul dejun. Bine, asta vi-o spune cineva care consumă prosecco la micul dejun… Dar să nu mai spuneți la nimeni! Și nici nu trebuie să așteptați până în weekend ca să le faceți pentru că durează cam 10 minute pregătirea lor și apoi timpul de coacere, în care oricum puteți face altceva.