Unul din cele mai citite articole de pe blog în anul care s-a scurs a fost cel legat de topul restaurantelor din București. Așa că revin acum cu părerea mea despre cele mai bune restaurante din București în 2019. Însă cu un articol puțin diferit, pentru că topul nu s-a schimbat prea tare, pentru că scena de ospitalitate din București nu s-a schimbat prea tare și pentru că am câteva mențiuni, în baza experienței acumulate pe parcursul acestui an dedicat și mai mult domeniului horeca.
Unul din motivele pentru care am ales să fac o școală profesionistă de bucătari, în afară de a învăța cum să scot venele dintr-un foie gras, a fost cel de a evita diletantismul. Chiar săptămâna trecută auzeam un comentariu cu privire la temutul Butunoiu, că cine este el, ce pregătire are el, ca să își permită opinii (im)pertinente. Departe de a-mi fi un personaj simpatic și de a-i lua apărarea, atâta vreme cât experiența de mâncat în oraș este una vastă, pe banii lui, atât în România, cât și afară, consider că poate avea o părere. Experiența mea nu este poate la fel de vastă, iar opiniile negative prefer să mi le exprim în privat către proprietari, manageri și bucătari de fiecare dată când am ocazia pentru că sunt conștientă de lipsurile acestei industrii și de vârsta de adolescentă nărăvaș pe care o are ospitalitatea în România.
Așadar, acestea fiind zise, după ce din nou am mâncat mult prin oraș (pe banii mei și invitată, nu mă ascund de acest aspect al jobului meu), după ce am urmat vreme de aproape jumătate de an cursurile de bucătar și după ce am pus mâna efectiv pe cuțite și tigăi în bucătăriile hotelului Hilton din București, vin să vă povestesc despre locurile în care îmi place să revin oricând.
Cele mai bune restaurante
În topul meu rămân fără echivoc Kunnai, Le Bistrot Francais, Poesia, Maize, pentru aceleași motive ca și anul trecut.
Însă au mai apărut două locuri care mi-au atras atenția într-un mod pozitiv: Kaiamo și La Vinuri.
Primul este o surpriză apărută spre sfârșitul anului, o concurență pentru Maize și un model 100% inspirat din localurile occidentale, dar cu un meniul gândit pe baze locale. Despre bucătarul și proprietarul lui voi reveni ceva mai jos.
La Vinuri este un mic local, din același grup cu Le Bistrot Francais, în care cumva am ajuns să mă simt foarte acasă. Câteva mese, o bucătărioară deschisă, un singur bucătar care își spală singur și vasele și un chelner-somelier simpatic, așa cum rar ai ocazia să întâlnești, pasionat de meseria sa, fin cunoscător al meniului (de mâncare și vinuri), înseamnă bistroul din colțul Ateneului.
Aș mai vrea să menționez aici scurt, pentru că nu am fost decât o singură dată, din păcate, dar am avut parte de cel mai bun risotto cu fructe de mare, la fel au fost și pastele cu fructe de mare ale partenerului meu de masă, și restaurantul Hambar, unde promit să mă întorc.
Iar la capitolul românesc, Terminus a revenit pe piață, de data aceasta reinventat în pub românesc, cu un meniu de mâncare corespunzător și extraordinar de bun.
Cele mai bune deserturi
Mesaje frecvente precum „Andra, unde pot să mănânc și eu cel/ cea mai…” apar cel puțin o dată pe săptămână printre notificările telefonului meu. Iar una din variantele de pe linia punctată o reprezintă deserturile. Așa că m-am gândit să rezerv un mic capitol în acest articol și subiectului dulce.
Da, la Zexe Braserie sunt prăjituri bune.
Pentru deserturi turcești (baklava și kunefe) trebuie să mergeți la Divan.
Dacă ajungeți pe la evneimente (conferințe, nunți, etc) la Marriott sau la Hilton (unde este Mimi Dima pastry chef) e musai să încercați prăjiturelele. Și dacă tot am amintit de JW Marriott, există un singur concurent în orașul ăsta pentru titlul de cel mai bun cheesecake. Așadar îmi este absolut imposibil să mă decid între cheescake-ul de la Marriott (faimos de ani de zile) și cel de la Mesange, o fromagerie-bistro tânărăr din Dorobanți, al cărei desert este pur și simplu orgasmic.
Continuă să îmi placă lava cake-ul de la Primus.
Însă titlul suprem de cel mai bun desert din București în opinia mea îl deține parfoit-ul de halva de la Caju.
Cei mai buni bucătari
Nu, nu copiez categoriile ghidului Gault Millau, însă am vrut să menționez niște nume care merită amintite, pentru că deși atunci când vorbim de cele mai bune restaurante, este meritul unei echipe întregi, bucătarii au o pondere mare în decizie. Sau, mai bine zis, ideile și gustul lor.
Vă spuneam mai sus că revin despre bucătarul de la Kaiamo, un puști creativ, cu studii de marketing la Londra, apoi studii culinare în același oraș, practică acolo și suficient curaj să pună totul în scenă într-un nou restaurant bucureștean: Radu C.M. Ionescu.
Tot la capitolul new entry trebuie să-l menționez pe Alex Antal, bucătarul plin de pasiune de la La Vinuri.
Peste stradă de La Vinuri este proaspăt deschisul Bistro Ateneu, de fapt redeschis, însă într-o formulă nouă, cu Alexandru Dumitru la cârma bucătăriei. Pe Alex îl știu din alte contexte și, spre rușinea mea, nu am reușit încă să ajung la noua lui locație, dar promit să o fac asap.
Un alt Alex demn de menționat este Petricean, de altfel desemnat și cel mai bun de către ghidul mai sus amintit.
Și pentru că este o constelație a Alexandrilor, aștept cu nerăbdare să se reașeze Alex Iacob pe undeva ca să ne bucurăm din nou de gustul preparatelor sale.
Evident, din această enumerare nu putea lipsi Joseph Hadad, un om a cărui pasiune pentru mâncare mă fascinează și despre ale cărui realizări nu știu mulți. Încă!
Iar în final, aș vrea să închei apoteotic cu un chef ce din păcate nu mai este în București, dar pentru care eu am mare respect, de la care am învățat în câteva zile mai mult decât în toate lunile de școală, este vorba de fostul executive chef de la Hilton, Franz Conde, pe care acum îl găsiți la Amsterdam.