Am primit cadou de ziua mea o ladă plină de fructe de mare. Sună foarte bine, dar nu vreți să știți ce bătaie de cap am avut să înghesui totul în cele două mici sertare ale congelatorului meu. Au mai ajuns chestii și pe la mama, și prin vecini… mă rog, aveam acolo și niște homari congelați. Iar gândul meu a fost clar să go big. Nu am mai gătit homari eu cu mânuțele mele până acum, așa că am zis să îmi fac de cap cu un bisque, care sună foarte fancy. Surpriza a fost, însă, că nu este deloc așa de complicat pe cum mă așteptam. Ce a fost cel mai complicat, a fost să măcelăresc homarul fără ustensilele potrivite. Dar dovada că se poate și fără clești, cu ce am avut prin casă (cuțit zdravăn, foarfecă de bucătărie și clește de nuci), este acest bisque de homar absolut delicios.
Bisque de homar
INGREDIENTE
- 2 homari
- 3 linguri ulei de floarea soarelui
- 150 ml cognac
- 3 linguri ulei de măsline
- 1 morcov
- 2 cepe roșii
- 1 șalotă
- 4 căței de usturoi
- 1 conservă roșii tocate
- 1 l supă de bază de pește sau fructe de mare
- 1 legătură de cozi de pătrunjel
- 1 anason stelat
- 1 linguriță tarhon uscat
- 1/2 linguriță boabe de piper alb
- 1 frunză de dafin
- 2 fire de cimbru
- 200 ml smântână de gătit
- sare
PREPARARE
Prima fază este curățarea homarului. Se scoate carnea din coadă și clești și se curăță partea de corp.
Corpurile cu tot cu carapace se sotează câteva minute în ulei de floare soarelui. Turnați cognacul și flambați, ca să se ducă alcoolul. Turnați uleiul de măsline și adăugați legumele tocate grosier. Lăsați să se soteze câteva minute. Adăugați conserva de roșii și supa de pește. Acum este momentul și pentru condimente. Puneți anasonul, piperul, tarhonul (puteți folosi și tarhon proaspăt), dafinul și cimbrul într-un săculeț fie de tifon fie (cum am folosit eu) de hârtie de filtru, astfel încât să le țină grupate și să poată fi scoase după fierbere. Adăugați și codițele de pătrunjel. Sărați și turnați smântâna lichidă. Lăsați la fiert aproximativ 30-40 minute.
Scoateți săculețul de condimente, lăsați puțin să se răcească și transferați supa într-un robot sau blender și blendați până devine cremă. Strecurați printr-o sită fină, care să blocheze resturile de carapace mărunțite. Turnați înapoi supa-cremă în oală și potriviți-o de sare, dacă mai este nevoie. Mai dați un clocot.
În acest timp, puneți carnea de homar în tigaie cu unt și sotați-o câte un minut pe fiecare parte.
Așezați bucățile de carne în farfurie și turnați supa peste.
TIPS: *Am învățat pe propria-mi piele că dacă aș fi opărit întâi homarul întreg, carnea s-ar fi desprins mai ușor de pe carapace. Altfel, m-am chinuit un pic la scoaterea ei. *Aveți grijă la supa de bază. Dacă este cumpărată, șansele să fie deja sărată, sunt foarte mari, așa că nu mai adăugați și voi sare, fără să gustați. De preferat, atunci când faceți supe de bază (de legume, pește, carne) pentru a le folosi ulterior, mai bine nu adăugați sare, pentru a putea fi asezonate mâncărurile așa cum se cuvine când le faceți.
Nu-i așa că până la urmă nu e mare filosofie?!