decadenţa gustului

TARTĂ CU AFINE ȘI BRIE

tarta cu branza

Premisa nr. 1: serile trecute am avut niște invitați la cină și, cum nu prea aveam timp de mare găteală înainte, am căutat niște rețete rapide, care să fie ușor de făcut și gustoase. Premisa nr. 2: în hălăduirile mele în vastul spațiu culinar online, îmi salvez mereu rețete și imagini de pe Insta pe care îmi doresc ca la un moment dat să le și testez. Combinând cele două, mi-am aruncat un ochi prin arhivă, să văd ce pot găti. Dincolo de felul principal (am făcut o cremă de polenta – da, da, mămăligă, cu o tocană spaniolă de creveți), vreau să vă povestesc despre această tartă cu afine și Brie, care mi s-a părut genială. Nu am făcut filmare, nu am făcut poze, ca na, graba, musafirii, dar am reușit să fac repede o poză când am scos-o din cuptor. Chiar și așa, prea puțin documentată vizual, tarta este genială și am zis că merită să o împărtășesc cu voi.

Tartă cu afine și Brie

Pentru că rețeta de tartă folosea aluat de galette gata făcut, mi-am adus aminte că mai încercasem în trecut aluatul de la Mazilique și că mi-a plăcut, așa că m-am dus acolo la sursa. Deci dau aici copy-paste (citând sursa) ingredientele pentru aluat și procesul tehnologic.

Ingrediente:

  • 170g de unt rece, tăiat în cubulețe
  • 260g făină
  • 1 lingură oțet de mere
  • 60ml apă rece
  • 1 lingură de griș (sau făină de migdale)
  • 6-7 linguri de zahăr (brun)
  • 250 g afine proaspete
  • 2 linguri zeamă de lămâie
  • 2 linguri de amidon sau făină
  • 1 rotiță de Brie (sau o brânză similară, cu mucegai alb, în formă de roată)
  • ou pentru uns

Preparare:

Pentru aluat, urmăm instrucțiunile lui Mazilique: pune untul, făina, 2 linguri de zahăr și un vârf de sare în bolul unui robot de bucătărie și mixează până obții firimituri fine (poți face asta și într-un castron, folosind vârfurile degetelor, da’ clar o să dureze puțin mai mult). Adaugă oțetul de mere și apa. Amestecă din nou, până ce aceasta se încheagă într-un aluat. Transferă-l pe o suprafață curată și frământă-l puțin până ce formezi o bilă de aluat. Turtește-o într-o formă de disc, împacheteaz-o în folie alimentară și dă-o la frigider 30 de minute (eu l-am lăsat câteva ore, pentru că am făcut aluatul la prânz). Încinge cuptorul la 180ºC. Întinde o foaie de copt pe suprafața de lucru, apoi scoate aluatul pe foaie, și folosind un sucitor întinde-l într-un cerc cu un diametru de 30-35cm. Mută aluatul cu tot cu foaia de copt în tavă. Presară grișul sau făina de migdale peste baza aluatului.

Mai departe, mai sunt doar 3 pași. În primul rând, așază rotița de Brie în mijlocul aluatului.

Separat trebuie pregătite afinele, pe care le amesteci într-un bol cu restul de zahăr, amidonul și zeama de lămâie. Așază afinele în vârful brânzei și împrejur, lăsând vreo 3 cm liberi pe margine.

Ultimul pas constă în a ridica marginile aluatului peste afine, spre interior, într-o formă rustică, nu te preocupa de egalitate, și unge marginile astfel ridicate cu ou bătut.

Tip: Mi se întâmplă adesea să nu folosesc un ou întreg pentru a unge câte o plăcintă, așa că ce rămâne pun la congelator și scot la dezghețat când mă decid să o fac pe următoarea.

Se dă la cuptor aproximativ 40-45 minute, până se rumenește aluatul. O mai lași apoi vreo 10 minute să se răcească un pic, dar nu prea mult, pentru că tarta de afine cu Brie are farmec caldă, când brânza este topită și curge ca un sos.

Leave a Comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.